Bestyrelsesdrømme – part 4:
Bestyrelsesuddannelse for dummies!

Jeg bevæger mig ud på meget gyngende grund nu, kan jeg mærke. Så derfor vælger jeg at kalde indlægget noget med “dummies” – så er du advaret.

For hvad har jeg brug for? Hvad betyder “udvidet”? Hvor meget ved jeg allerede? Og giver det overhovedet nogen mening at tage en bestyrelsesuddannelse til 50.000 kr., hvis man ikke har noget praktisk erfaring at binde den op på? Og skal man tage den offentligt eller privat? 

Nå, men her kommer i hvert fald lige et resume af min lille markedsundersøgelse. Når man Googler “bestyrelsesuddannelse”, får man 13.800 resultater. Alle universiteterne udbyder det, erhvervsakademierne udbyder det, flere a-kasser udbyder det – og så kommer alle de store private kursusudbydere.

se-institute.dk, board.dk, dsr-as.dk, mannaz.com, cbs.dk, bss.au.dk – to name a few!

Det. Er. En. Jungle. Berlingske bekræfter min forvirring i denne artikel. Og som en rar Andreas Frøland kommenterede på mit Linkedinopslag:

Det vigtigste er nok at vælge med omhu, idet det virker som om udbuddet er større end efterspørgslen.

Derfor startede jeg med at kigge på nogle af de anbefalinger jeg havde fået via mit opslag på Linkedin.

Erhvervsakademi Aarhus – Bestyrelsesforløb for kvinder
En kombination af 2 fag på Erhvervsakademiet (hhv, “grundlæggende bestyrelsesansvar” og “udvidet bestyrelsesansvar”, der hver især består af 5 ECTS-point, og hver især forløber over 3 undervisningsdage + eksamen. Prisen er knap 10.000 kr. pr. fag.

Det, jeg undres over, er at det kun er for kvinder. Det burde jeg måske, som partner i Ladies First, måske være den sidste til at undre mig over. Men det ser ud som om at det bare er helt de samme fag. Bare eksklusivt for kvinder. Så jeg er nysgerrig på, hvad værdien er i det – og hvorfor jeg skulle vælge at følge dét forløb frem for dem, hvor der også er mænd?

Hvis nogen har tanker om det, så er de velkomne til at byde ind 🙂

3 dages uddannelse hos Lederne
Overskriften er “Bestyrelsesarbejde og Advisory Board”, og målgruppen er defineret som “dig, der ønsker at gøre dig klar til bestyrelsesarbejdet, og som har begrænset eller ingen erfaring med bestyrelsesarbejdet”. Det er jo lige præcis mig.
3 dages uddannelse og prisen er kun 4.400 kr. (ekskl. moms).

Umiddelbart dét jeg er mest tændt på lige nu. Dels fordi det er en god pris, jeg føler mig ramt i beskrivelsen, og det virker som et fint sted at starte. Og så har jeg fået det anbefalet af flere på linkedin samt af folk jeg har talt med.

Dansk Industri: “Bestyrelsens Arbejde”
Målgruppen er “eksisterende og potentielle bestyrelsesmedlemmer”, og uddannelsen består af 2x 2 dages kursus i Nyborg. Prisen er 19.900 kr, og jeg tænker igen at det helt klart er en af de mere interessante tilbud for mig. Dog alligevel i en lidt anden prisklasse end tilbuddet fra Lederne – men interessant. 

De “store” uddannelser
Der findes mange – som i VIRKELIG mange – private udbydere af bestyrelsesuddannelser. Og de lover dig ikke bare at du bliver et tip-top-tunet bestyrelsesmedlem, men du får også netværk og rekruttering og hele pakken med oven i købet. Og jeg siger ikke, at de ikke kan holde hvad de lover. Det ved jeg jo ikke noget om. Men jeg føler bare ikke at de “taler til mig”.

Jeg tror faktisk ikke jeg er klar til at gå så meget “all in”. Jeg har brug for at tage lidt mindre skridt og lidt mere i mit eget tempo.

Og jeg har det på samme måde med bestyrelsesuddannelserne på både CBS i København og BSS på Aarhus Universitet. Det er for voldsomt for mig lige nu. Både fordi jeg ikke lige har 50.000 kr. på lommen – og også fordi det er en stor investering på dette stadie.

Jeg ved jo ikke engang om jeg vil kunne bestride jobbet? Eller om jeg vil kunne li’ det?

(læs mere om mine tanker om motivationen for at sidde i bestyrelse her)

Derudover er der flere, der anbefaler mig at oprette en profil på Boardmember – det vil jeg kigge lidt nærmere på, sammen med Connect Danmark, hvor man kan “gå til forretningsudvikling i stedet for at gå til spejder eller zumba”, som de siger i reklamerne. Og så vil jeg tage kontakt til Marie-Louise Munter, som smed en rigtig spændende kommentar på mit opslag på linkedin, hvor hun også skrev, at jeg var velkommen til at kontakte hende (og så skal jeg da lige holde lidt øje med den der podcast):

 

Jeg tog selv Bestyrelsesuddannelsen på CBS Executive (2016-2) efter at have undersøgt markedet for bestyrelsesuddannelser i Danmark. Denne var den mest omfangsrige med 22 dage (heraf 1 med eksamen). Emnet behandler jeg bl.a. i min kommende podcast for Bag Om Bestyrelsen, der tager bestyrelsesrelevante emner op – med fokus på SMV-segmentet.

Marie-Louise Munter

Indlægget er part 4 i en serie, hvor man følger mig i min jagt på viden, netværk og inspiration – og i sidste ende en bestyrelsespost – læs første afsnit her!

4 Comments

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *