Digitale trends og trøfler

Køkkenet på Campus C ved VIA University College kom på arbejde, da de skulle producere de 130 romkugler vi havde bestilt til de 130 deltagere ved netværksmødet om Digitale Trends i Aarhus, torsdag 10. november 2016. Som aftenens værtinde fra Ladies First, Lea Kruse påpegede:

Man skal aldrig gå ned på lokaler og trøfler.

img_8516

Blogindlæg skrevet af co-lady: Cecilia Marini

Netop lokalerne der danner ramme for aftenens foredrag, er et auditorium der er fyldt til bristepunktet. Det er faktisk mit første Ladies:Meet, og det var bare så fedt at se så mange forskellige kvinder med samme nysgerrighed på den digitale sfære, strømme til, da kl. nåede 18:30. Lea startede med at byde velkommen, lave et kort view over hvad der sker i Ladies First for tiden, og sætte os i gang med et par indledende netværksøvelser, så vi falder i snak med sidedamerne.

img_8482

Stop aldrig med at lære
Første oplæg er af Linda Pedersen. Linda er partner i Happy42, en virksomhed der arbejder med åben innovation og innovative processer. I dag vil hun fremlægge for os hvordan hendes faglige rejse hen til i dag har udmøntet sig. Med oplægget håber hun på at kunne inspirere alle til at dykke ned i den digitale verden, og til at være åben for hvor man kan finde mulighederne der indenfor.

Hun beskriver sig selv som at komme fra et non-teknologisk udgangspunkt – hun har læst marketing på Aarhus Universitet, og for 6 år siden vidste hun nærmest intet om teknologi. Hele hendes arbejdsliv er blevet stærkt påvirket af hendes evner til at tage chancer og turde rejse ud i verden. Blandt andet har hun været en del af et projekt i Malaysia, hvor en visionær kollega havde en drøm om at lære alle malaysiske børn at kode. Linda påpeger, at arbejde i udlandet både er enormt hårdt og enormt lærerigt – og det har uden tvivl gjort hende stærkere, både som person, og i sin arbejdsposition tilbage i Danmark.

Omkring emnet digital dannelse, mener Linda Pedersen at vi alle skal turde dykke ned i den, for nogle, fremmede verden det er – ellers bliver vi som samfund simpelthen overhalet i alle henseender. Hendes bedste råd er at man som individ sætter sig for, selv at tage ansvar for sin digitale læring, og ikke bare vente på at bliver efteruddannet, omskolet eller tilbudt en workshop på kommunen.

Gør det til en hobby at bruge fx to timer om ugen på at se YouTube-videoer eller googlesøgninger på et digitalt emne du vil vide mere om. Det kan man faktisk komme rigtig langt med!

Slutteligt gennemgår Linda nogle af de næste digitale trends der vil få en større og større betydning i vores almene hverdag; Internet of Things, Bog Data, Åbne data, Wearable Technologics og Virtual Reality. Nogle af dem lyder måske bekendte og nogle skal sikkert googles. Om ikke andet er Linda Pedersen afsluttende budskab til os: Stop aldrig med at lære!

img_8508

Heksedans, disruption og eksponentiel udvikling
Efter en pause er det tid til oplægsholder nummer to: Mai Skou Wihlborg. Mai lægger ud med at få hele auditoriet til at skråle med på ”Heksedansen” med Raquel Rastenni – pointe kommer senere i oplægget. Ligeledes lover hun at når dette oplæg er færdigt, ved vi meget mere om hvad disruption og eksponentiel udvikling er. Skønt!

Mai er 50 år og projektleder for Internet Week Denmark, men ligesom Linda, startede hendes karriere også ret analogt. Dog har hun siden 1999 været ansat i IT-branchen, og har arbejdet for både Trifork og ThoughtWorks. Hendes arbejdsliv har på den måde været præget af den brydningstid fra analog til digital.

img_8542

I 2008 var hun med ThoughtWorks i Indien, og kulturformidler på et projekt, der skulle lære flere kvinder at kode. Hendes rolle var dog i høj grad at præsentere software til brugere og lave events, men overordnet gav det blod på tanden overfor at udbrede den digitale udvikling. I 2013 bliver hun projektleder for Internet Week Danmark der er et tiltag der forener internet og dertil relaterede events i Århus. Ligesom Linda, har Mai også mange pointer om at bruge sin rejselyst til at udvikle sin faglighed. Og selv synes hun i hvert fald, at hun ved at have haft ja-hatten på gennem mange år, har lært en masse om den digitale verden – selv uden at kunne kode.

Disruption er noget, der afbryder de oprindelige mønstre eller planer.

Mai giver flere eksempler; Kodak formåede eksempelvis ikke at omfavne det digitale fotografi, og har derfor set sig overhalet af smartphones og Instagram. Et par andre eksempler er, at Uber har disrupted taxakørsel og Google har disrupted leksikonet. Disruption har altid været til stede i et samfunds udvikling, men det er hastigheden det sker i, der er ny, fortæller Mai. Og det er her det eksponentielle kommer ind i billedet;

Den hastighed vi ser indenfor digitalisering, sker så hurtigt, at der er tale om konstante fordoblinger af udvikling kontra tid.

Hvad der bliver den næste digitale trend eller bølge, vil vi slet ikke kunne forestille os, men det er Mais overbevisning, at vi skal være super positivt indstillet, og følge med. Vi skal være klar til at aflære det gamle og genlære det nye, formulerer Mai det. Og med dét, tilbage til Raquel Rastenni, der jo netop i sangen fra 1960 synger;

For den som vil ligge lidt foran sin næste, må styrte omkring som en hvirvelvind

img_8536

3×3 Minutes of Fame
Som slutning på denne lærerige aften, er vi nået til den famøse 3×3 minutter, hvor tre medlemmer kan komme og dele et budskab eller en pitch.

Første dame på gulvet er Charlotte Kold, der arbejder med velfærdsteknologi og har stiftet Tabt Barndom – en portal for tidligere overgrebsramte. Her er der fokus på at nedbryde barriererne gennem tilgængelighed og formidling. Det er Charlottes erfaring at tabuer lettere brydes digitalt, og derfor er portalen også helt anonym, gratis og stiller ingen krav til ofrene. Fremtiden byder på at kunne implementere videoformidling eller terapi gennem videosessioner og Skype.

Næste levende billede er Sahra Lykkeberg der har startet fællesskabet PCOnality på Facebook og hjemmeside. 17 % af alle kvinder lider af hormonforstyrrelsen PCO, men mange ved det ikke. Dog er det en vigtig lidelse at holde øje med, da den kan være skyld i overvægt, insulinresistens og uønsket barnløshed. Netop derfor vil Sahra opildne til mere åbenhed om sygdommen, ved at lade kvinder have en platform at dele deres oplevelser på. Håbet er også at gøre formidlingen mere personlig, end den er, når den deles mellem læge og patient.

Sidste indspark denne aften kommer fra Nelli Arnth, der har stiftet sin egen virksomhed Hönshuset – et kreativt studio. Dét Nelli vil dele med os i aften, er en model for arbejdsglæde, hun selv har udviklet. Det er svært at gengive de grafer hun viste, men via dem, bedømmer hun eksempelvis hvor meget værdi, økonomi, engagement eller udvikling, der er i de forskellige opgaver hun bliver hyret til.

 

Tusind tak til VIA Studentervæksthus Campus C for at lægge lokaler (og trøfler) til, tak til RAWsnacks for lækre smagsprøver og ikke mindst – tak til oplægsholdere, 3×3’ere, frivillige co-ladies og alle jer der mødte op!!

img_8446

img_8527

2 Comments

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *