Diversitet i bestyrelsen er ikke nok

Ladies First har startet 2015 med fokus på bestyrelsesarbejde, og der er mange måder at komme ind i en bestyrelse på. Pernille Marott er både bank-, lærer- og journalistuddannet, og nu har hun også en bestyrelsesuddannelse i ryggen. Læs om hendes tanker og erfaringer med bestyrelsesarbejde her.

______________________________________

Navn: Pernille Marott

Uddannelse: Oprindelig bank- og dernæst læreruddannet, men tog i 1997 Tillægsuddannelsen på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og har siden beskæftiget sig med journalistik og kommunikation. Sidste år tog Pernille en bestyrelsesuddannelse.

Beskæftigelse: Ejer af Marott K, der løser kommunikation og formidlingsopgaver. Se mere på www.marottk.com.

Bestyrelsespost: Næstformand i Dansklærerforeningens Hus A/S.

Foto: Marie Louise Munkegaard

______________________________________

Hvordan opstod din interesse for bestyrelser?
Jeg ser en trend, hvor mindre virksomheder bliver nødt til at professionalisere sig for at levere kvalitet på parametre som eksport, udvikling og salg.

Samtidig er der et stigende antal servicevirksomheder, som lever af dialog mellem leverandør og marked. De har brug for klare kommunikationskompetencer for at nå kunden. Dem kan jeg levere og implementere som konsulent. Som bestyrelsesmedlem kan jeg også byde ind med mine kommunikationskompetencer, men her leverer jeg løsninger på et strategisk plan og ofte over en længere periode. Det giver et andet tilknytningsforhold, som tiltaler mig.

Hvilke opgaver er forbundet med en bestyrelsespost?
Der er flere opgaver. Den innovative handler om at lægge skinner ud for virksomhedens overordnede strategi i samarbejde med direktionen.

Den kontrollerende handler om at tilse, at virksomheden bliver drevet forsvarligt og følger lovgivningen, og så handler den om, at virksomhedens vækstpotentiale bliver fuldt udnyttet til gavn for ejerne.

Hvordan kommer man i betragtning til en bestyrelsespost?
Det er en god kombination af kompetencer, netværk og synlighed. Og så kræver det, at man har gjort sig selv – og andre – klart, hvor man har noget at byde ind med.

Har du gode råd til andre kvinder med interesse for en bestyrelsespost?
Lad være med at sige ja til hvilken som helt bestyrelsespost. Du skal kunne stå inde for produktet og agere virksomhedens ambassadør. Stik en finger i jorden, når du sætter dig i bestyrelsen. I mindre virksomheder vil direktøren ofte betragte virksomheden som sit barn. Han har måske været en del af den mange, mange år. Så selv om du hurtigt kan identificere, hvad der bør ske, så brug lidt tid på at forstå kulturen og hav ikke mindst respekt for det, der er bygget op. Og så tag en bestyrelsesuddannelse. Så har du værktøjskassen fyldt godt op.

Skal man være en bestemt profil?
Historisk set har revisorer og ”tanter” og ”onkler” fyldt godt op i SMV’ernes bestyrelser. To ud af tre gazeller har imidlertid udskiftet ”tantebestyrelsen” med en professionel bestyrelse, hvor kompetencerne er tilpasset virksomhedens behov. Det taler vel sit tydelige sprog om, at det betaler sig for en virksomhed at hyre de kompetencer ind, den ikke selv har.

Har du en overordnet filosofi omkring bestyrelsesposter og ledelse generelt?
Det er ikke nok med diversitet i bestyrelsen. Det skal være relevant diversitet. Valget af bestyrelsesmedlemmer – og dermed diversiteten – skal altså afspejle det behov, der er i virksomheden for at kunne vækste til næste niveau. Det at sidde i bestyrelse betyder, at man skal løse en opgave og lægge timer i at komme i mål med opgaven mellem møderne. Det er ikke noget, man går til.

Interviewet og skrevet af: Marion Johannsen Schauer

4 Comments

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *