Blog

Drude Dahlerup

8. november 2022
| Portræt

"For mig handler det om at ændre verden, så der er ligestilling mellem mænd og kvinder."

Drude Dahlerup var med til at starte Rødstrømpebevægelsen og Kvindemuseet i Aarhus. I dag er hun professor emerita i statskundskab og forsker i køn, ligestillingspolitik og feministisk teori.

Ladies First vil skabe og fremvise flere alsidige, kloge og inspirerende kvindelige portrætter inden for emnet arbejdsliv. Derfor er dette portræt af en kvinde, som fællesskabet i Ladies First selv har nomineret og fremhævet.

I næsten 20 år har Drude Dahlerup været professor ved Stockholms Universitet. Hun har især beskæftiget sig med politik og køn, valg- og kvoteringssystemer, kvindebevægelse, ligestillingspolitik og feministisk teori. Nu er hun flyttet tilbage til Danmark, hvor hun er adjungeret professor ved Institut for Samfundsforskning og Erhverv på RUC. Ud over karrieren i universitetsverdenen har Drude også været med til at starte Rødstrømpebevægelsen i 1970 og Kvindemuseet, der i dag hedder KØN, i 1980. 

Fik køn, politik og ligestilling ind med modermælken 

“Jeg er i høj grad opvokset i et politisk hjem” fortæller Drude. “Min tipoldefar var den første demokratisk valgte formand for Folketinget i 1890’erne, og min oldefar var minister under 1. Verdenskrig. Min morfar, Erik Appel, var også medlem af Folketinget, og min mor blev valgt ind for Venstre i 1945, dengang der kun var otte kvinder i Folketinget.” 

“Efter fem år forlod min mor Folketinget og udviklede sig til en radikal feminist, og hun begyndte at omgå folk fra Det Radikale Venstre, kommunister og andet godtfolk. Hun blev radikal feminst og ateist længe før det var moderne. Min mor skrev en bog om parallel kvindepolitik, hvor man skulle have to Folketing - et for mænd og et for kvinder. Derfor kan man roligt sige, at jeg fik køn, politik og ligestilling ind med modermælken,” fortæller Drude. 

Moren var dog mere radikal end Drude, for Drude tror på, at kvinder skal integreres i institutioner og systemer, så man får mandsdominansen væk ved at gå ind i institutionerne.

Opfordret til at gå ind i politik 

Drude er flere gange blevet spurgt, om hun ville opstille til Folketinget, men det har hun altid har sagt nej til. Hun var dog meget aktiv i forbindelse med folkeafstemningerne om EU i 90’erne. Hun har været med til fire folkeafstemninger, hvoraf hun har vundet to og tabt to. Hendes venner i Junibevægelsen ønskede også, at hun skulle stille op til Europaparlamentet, men Drude understreger, at hun er forsker, som arbejder med køn og politik – ikke politiker. 

Arbejder internationalt for ligestilling

Udover arbejdet på universiteterne er Drude også konsulent for FN og andre institutioner rundt omkring i verden, hvor hun hjælper med at give svar på, hvordan man kan styrke kvinders position i samfundet. Hun har blandt andet været konsulent i Bhutan, Egypten, Tunesien, Sierra Leone og Kenya. Lige nu arbejder hun på et projekt i Nigeria.

“Jeg synes, at det er super spændende at kunne anvende min forskning i det praktiske liv - jeg hjælper for eksempel med, hvordan man laver en ny valglov eller en kvoteringslov, der gør, at man får flere kvinder med i politik,” fortæller Drude. 

“Vi skal have brudt mandsdominansen i politik, naturligvis”

Kampen for ligestilling motiverer 

Spørger man Drude, hvad der motiverer hende i hendes forskningen og i det praktiske arbejde, er svaret meget simpelt: “Vi skal have brudt mandsdominansen i politik, naturligvis,” siger hun. Drude understreger, at hun er feminist – det har hun altid været, og det vil hun blive ved med at være. “For mig handler det om at ændre verden, så der er ligestilling mellem mænd og kvinder.”

 

Hvis du vil se mere til Drude, så læs med her, hvor hun gør status på kønsrepræsentationen i dansk politik anno 2022.