En aften med fokus på bestyrelsesarbejde

Tirsdag d. 24. Februar satte Ladies First, i samarbejde med Board Innovators, fokus på bestyrelsesarbejde. Leif Boa, der står bag BoardInnovators delte ud af sin omfattende viden om bestyrelsesarbejde og besvarede en masse spørgsmål fra de spændte deltagere. Udover Leif Boa, afholdte folketingspolitiker og erfaring bestyrelseskvinde Yildiz Akdogan (S) et oplæg om sine erfaringer med bestyrelsesarbejde på godt og ondt.

Vi lovede inden foredraget at få besvaret følgende spørgsmål:

  • Hvad er forskellen på en bestyrelse og et advisory board?
  • Hvad er bestyrelsens ansvar egentlig?
  • Hvordan kommer man i betragtning til en bestyrelsespost?
  • Kan man tjene penge på det?
  • Hvilke muligheder er der generelt? Og hvad skal man egentlig kunne for at sidde i en bestyrelse?

Skal vi ikke bare tage dem fra en ende af?

Hvad er forskellen på en bestyrelse og et advisory board?
Et advisory board har ikke direkte ansvar for virksomhedens økonomi. Det er en rådgivende instans, som man kan vælge at lytte til eller lade være. En bestyrelse har et økonomisk ansvar for virksomheden og ansvar for at gøre det, der er bedst for virksomhedens fremdrift. En bestyrelse skal ikke tage hensyn til hvad der er bedst for ejerne.

Godt råd: Tegn en bestyrelsesforsikring og en personlig forsikring, så du ikke risikerer at blive personligt retsforfulgt i forhold til de beslutninger, du har været med til at træffe i en given bestyrelse.

Hvad er bestyrelsens ansvar egentlig?
Først og fremmest er bestyrelsens opgave at være visionær på virksomhedens vegne. Mange bestyrelser består af konservative medlemmer, der har svært ved at tænke fremadrettet og innovativt. Eksempelvis er flere bestyrelser dårlige til at køre med på den digitale bølge, og derfor er det vigtigt at yngre mænd og kvinder melder sig på banen til bestyrelsesarbejde, så der kan komme større mangfoldighed og mere innovativ energi ind i bestyrelserne.

Bestyrelsen skal kunne sætte overordnede retningslinjer og rammer for virksomhedens fremtid, og så er det ledelsens ansvar at være operative inden for de rammer. Desuden mestrer en god bestyrelse risikostyring. Udover at sætte de overordnede retningslinjer og rammer for virksomhedens fremtid, skal en bestyrelse også kontrollere, at ledelsen bevæger sig inden for retningslinjerne.

Ladies First bestyrelse

Hvordan kommer man i betragtning til en bestyrelsespost?

Det er vigtigt at være synlig. Mange bestyrelsesposter besættes gennem netværk og derfor er det først og fremmest vigtigt at gøre dit eget netværk klar over, at du har interesse for bestyrelsesarbejde. Alt for mange kvinder er for beskedne i forhold til at fortælle om vores visioner og ambitioner, siger Yildiz Akdogan med passioneret stemme.

Man kan være med i et hav af bestyrelser, så det er vigtigt at man tænker sig godt om inden – Uanset om det er en lønnet eller ulønnet post. Man skal vælge de virksomheder/organisationer som man virkelig brænder for at bidrage til.

Yildiz Akdogan

Hvis du er i tvivl om du ville kunne sidde på en bestyrelsespost, er det en god idé at finde en mentor, der er erfaren i bestyrelsesarbejde og snakke med ham eller hende om bestyrelsesarbejdet helt praktisk.

Med hensyn til at tage en bestyrelsesuddannelse, så er det en god idé at få en grundlæggende uddannelse i bestyrelsesarbejde, hvis man er ny på området. Det kan give en god tryghed, men det er ikke nødvendigt. Der er masser bestyrelsesmedlemmer, der har lært alting ved at prøve det i praksis.

Tænk over om du vil sidde i en bestyrelse eller om du vil arbejde i en bestyrelse!

Leif Boa.

Kan man tjene penge på det?
Man kan både sidde på lønnede og ulønnede bestyrelsesposter. Blandt de lønnede stillinger er der stor forskel på hvor meget man tjener, men man kan gå efter en tommelfingerregel, der siger at et bestyrelsesmedlems honorar er på ca. 10% af direktørens løn.

Bestyrelsesposter giver også et vildt godt netværk – det skal man ikke undervurdere.

Yildiz Akdogan

Hvilke muligheder er der generelt og hvad skal man egentlig kunne for at sidde i bestyrelse?
Når man sidder i en bestyrelse skal man først og fremmest turde stole på sin mavefornemmelse og stille spørgsmål til det, som man er i tvivl om. Alle spørgsmål medvirker til at udfordre status quo, hvilket er meget vigtigt i bestyrelsesarbejde.

Der sidder nogle alfa-hanner derude i bestyrelserne og det er vigtigt at man tør sige det, som man sidder og tænker på. Hvis ikke man har tænkt sig at sige sin mening, så skal man ikke lave bestyrelsesarbejde.

Leif Boa

Det er også vigtigt med en grundlæggende forståelse for tal og økonomi. Man skal kunne forstå virksomhedens økonomiske situation, for at kunne tage beslutninger på bestyrelses-niveau. Men man kan ikke sige på forhånd hvilke specifikke egenskaber man skal besidde for at arbejde i en bestyrelse. Det er meget normalt at hvert bestyrelsesmedlem har meget forskellige baggrunde og evner, så mangfoldigheden i samarbejdet øges.

Da bestyrelsens vigtigste rolle er at være visionær på vegne af virksomheden/ organisationen, så er det som bestyrelsesmedlem godt at være opdateret på tidens megatrends, så man har en forståelse for hvor markedet bevæger sig hen og hvilke udfordringer, der eventuelt kan lure rundt om hjørnet.

Bubble butts, personlig coaching og børns lommepenge

Inden event-deltagerne blev sluppet løs for at netværke med hinanden, snakkede tre kvindelige iværksættere om noget de brænder for i 3 minutter hver – vores såkaldte “3×3 minutes of fame”. Denne gang var det de modige kvinder Melanie Festersen Spile, Marmennill, Helle Vinther Pindstrup, Accessio og Louise Ferslev, MyMonii, der stillede sig op og fortalte om hver deres projekt.

Alt i alt en inspirerende aften, der for nogle deltagere gav blod på tanden og for andre var en lille øjenåbner. Kom i gang med bestyrelsesarbejdet, kvinder! Der er brug for jer!

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *