Få dig en mentor

En mentor er en god måde for at få sparring og vejledning for nyuddannede.

Vi kender alle følelsen af at famle lidt i blinde, og mangle en sparringspartner når vi skal tage store beslutninger. Så er der selvfølgelig veninder, familie, kollegaer og en kæreste man kan gå til- men ofte har de ikke de rette kompetencer eller distancerede forhold til at kunne give råd og vejledning karrieremæssigt.
Det er hér en mentor kommer ind i billedet, som noget alle burde indføre. En mentor er ikke en guide som tager dig i hånden og viser dig den rette vej, men en professionel relation som du kan bruge til at sparre med. Det kan være et forbillede indenfor din branché eller måske en ældre kollega hvis arbejde du beundrer, og som du gerne vil dele din udvikling med. Nu tænker du måske: “Ej det kan jeg da ikke bede nogle om.. folk har travlt”- og ja, det har de, men de fleste reagerer faktisk positivt når man ydmygt beder om deres råd og vejledning. Elsker du måske ikke også selv, når folk lader dig vide at de ser op til dig- og vil du ikke hellere end gerne dele ud af viden og erfaringer? Nemlig!

Find det rette match

Når du skal finde en mentor er det dog vigtigt, at du før det første har gjort dig klart hvad denne mentor skal kunne give dig- ellers bliver det hurtigt tidsspild for begge parter, og dét har ingen tid til. Fortæl din “udkårne” hvorfor du ønsker vedkomne som mentor, og hav respekt for at det er de færreste som har tid til at kaffemøde på 1 time hver tredje uge, men sørg samtidig for at få en god relation således at du faktisk føler dig tryg ved at kontakte vedkomne, når spørgsmål vedr. f.eks. karrierevalg eller faglige problemstillinger presser sig på.

Du bør desuden tage aktiv stilling til om hvilken type mentor passer bedst til dig? Skal I have samme faglighed, skal det være en mand eller kvinde, hvilken alder svinger du godt med og sidst men ikke mindst hvem inspirerer dig.

En mentor skal kunne give dig noget feedback og noget at stræbe efter, og måske fungerer du bedst i et “forhold” hvor I begge fungerer som mentorer, og kan hjælpe hinanden- husk på at din ungdommelige tilgang til erhvervet, også har kæmpe værdi derude- og igen er det også vigtigt at vise din mentor at du har styr på dit og vil frem i verden. Derfor er det ingen skam at have en mening og holde på den.

Hvad venter du så på? Tag mod til dig og smid en besked på LinkedIn!

Skrevet af Maria Garde.

 

7 Comments

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *