Facilitering af netværk

Facilitering er et flittigt ord i disse tider; procesfacilitering, grafisk facilitering, konfliktfacilitering, faciliterende ledelse – og i Ladies First taler vi om netværksfacilitering. Men hvad vil det egentlig sige, at facilitere et netværk?

At facilitere betyder iflg. Gyldendals “Store Danske” at ‘lette’ eller ‘fremme’, og i Den Danske Ordbog defineres en facilitator, som:

Den person der hjælper en gruppe mennesker med at definere og nå et fælles mål.

Facilitatoren skal sørge for, at mødet skrider fremad og ikke kører i ring. Vi kan kalde det en slags mødeleder eller ordstyrer, der bistår gruppen ved at styre formen på samtale og interaktion. I Ladies First taler vi meget om ‘at sætte rammerne’, og vi har talt lidt med de 5 netværksfacilitatorer, som skal facilitere efterårets netværksforløb, omkring hvad facilitering betyder for dem, og hvad de glæder sig mest til.
Først en lille præsentation:

Anja Matulewska
Innovationskonsulent Anja Matulewska, som ved siden af sit arbejde også agere værtinde på vores podcast, Ladies:Talk. Ud over at være podcast-værtinde og co-lady i Ladies:First, så er Anja selvstændig konsulent i egen virksomhed, INNO8. Anja skal facilitere de to forløb SELVSTÆNDIG og ANSAT i Aarhus.

Uddannelse: Bachelor i Marketing & Management Communication fra Aarhus School of Business (BSS) samt en kandidat i Design Management fra Syddansk Universitet/Designskolen Kolding.

Katja Meyer
Udover at udgøre en del af partnerteamet bag Ladies First, er Katja også COO på Culture Workspace, og har begge fødder solidt plantet i Aarhus’ iværksættermiljø. Derfor er hun også et helt naturligt valg som facilitator af vores START-UP forløb i Aarhus.

Uddannelse: Bachelor i Arkitektur og Design samt en kandidat i Værdikæder og Innovationsledelse, hvilket på papiret gør hende til civilingeniør.

Kirstine Fabricius
Kirstine er en af vores mest erfarne netværksfacilitatorer i Ladies First, og så er hun facilitator og underviser hos DeltagerDanmark og selvstændig med virksomheden StyrkDig, hvor hun bl.a. underviser i yoga. Hun faciliterer alle vores netværksforløb i København.

Uddannelse: Idrætslærer med en overbygning i Kommunikation & Psykologi fra RUC samt yogalærer.

 

Mette Holmgaard Andersen
Mette var én af initiativtagerne til Ladies First X Viborg. Hun er selv iværksætter og indehaver af det bæredygtige tøjbrand GROBUND, og i opstartsfasen har hun desuden en deltidsstilling på et reklamebureau. Mette faciliterer vores netværksforløb i Viborg.

Uddannelse: Designteknolog fra KVU og derefter Cand. Mag. i Kommunikation

 

Marie Olofsen
Marie er også partner i Ladies First, og så er Marie netop kommet retur fra sin barsel nummer 2, og har senest været ansat v. Konsulenthuset Creature, hvor hun har arbejdet med socialøkonomi og iværksætteri. Hun faciliterer i efteråret vores nye ONLINE netværksforløb.

Uddannelse: Bachelor i Tekstil & Kommunikation og en overbygning i Digitalt Design & Kommunikation.

Facilitering skaber rammer – ikke indhold

Når der faciliteres betyder det i høj grad, at man ikke skal undervise, og det er bl.a. derfor vi taler om at skabe rammer frem for indhold. For Mette Andersen giver det ro i maven at læne sig tilbage i faciliteringen og processen, fordi det kan være angstprovokerende at stå foran en flok kvinder, der ved så meget – og muligvis mere end én selv – omkring det at være selvstændig, som er omdrejningspunktet for netværksforløbet i Viborg.

Deltagerne kommer med en hel masse viden, input og engagement. Min fornemmeste opgave er at skabe rammerne for sparring, feedback, inspiration og tillid. Den viden giver mig ro i maven.

Mette Holmgaard Andersen

Og for de fleste af facilitatorerne er det netop en gave at vide, at de deltagere som kommer på forløbene har så meget at byde ind med. Det er nemlig dém, der skaber indholdet og værdien i netværksforløbene.

På netværksforløbene bliver der hurtigt skabt et fortroligt rum, hvor det er muligt at drøfte både drømme, udfordringer og bekymringer – og det er næsten magisk at være vidne til den store åbenhed, interesse og opbakning folk viser hinanden.

Kirstine Fabricius

Men man skal selvfølgelig ikke underkende værdien af en dygtig facilitering – og facilitator er helt klart afgørende for et succesfuldt forløb. Der er helt bestemt også stor forskel på, hvordan de forskellige facilitatorer arbejder, og en god kemi med facilitator kan også betyde meget.

Jeg tror på at det er vigtigt at snakke om tingene og at det er vigtigt at mærke efter, men jeg tror også at vi skal handle på vores idéer og drømme, hvilket altid kommer til udtryk når jeg faciliterer.

Katja Bundgaard Meyer

Nogen er til meget fri snak, nogen er til lidt. Nogle vil gerne have stram styring, andre nyder at fortabe sig i spændende diskussioner. Nogle fylder meget, og andre er mere diskrete, og facilitering handler i høj grad om at “mærke rummet”, være sensibel overfor de ting der opstår i processen og ikke mindst turde stille gode spørgsmål, være ærlig og til stede med sig selv, og ikke mindst udfordre deltagerne lidt.

Jeg synes det er fantastisk sjovt at facilitere, jeg elsker at se, hvad der sker i løbet af et forløb eller en process. Jeg får altid selv en masse aha-oplevelser med mig og bliver klogere.

Marie Olofsen

Du kan læse mere om dem hver især under de enkelte forløb – men fælles for alle vores facilitatorer er, at de er pisse dygtige ambassadører for vores netværk, og de glæder sig til at møde de nye deltagere til efteråret.

1 Comment

 • Luna Glavind siger:

  Hej:-)

  Det er et virkelig fedt netværk som i har skabt, jeg kunne bare godt bruge et i Slagelse, da jeg bor syd for Slagelse mod Skælskør og har min forretning her på min gård som Clairvoyant og healer, Vend kaos til fred.
  Er der noget i udsigt til at staartes noget op her på vestsjælland?

  Kærligst
  Luna Glavind

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *