Hvem starter egentlig et forlag i 2018?

Det gør Mette og Maria. De har været veninder i 9 år, og nu kan de også kalde sig både forretnings-partnere, tech-iværksættere og sågar forlagsdirektører. De har nemlig sammen startet Forlaget Fortæl, som netop har lanceret en digital løsning til udfyldning af traditionelle bøger som Barnets bog, venindebøger og ’Bedstemor fortæller’.

Det kræver nogle gode, dybe samtaler og en helt ærlig forventningsafstemning. Og jeg har lyst til at sige, at det også kræver en dygtig jurist, for vi er blevet tvunget til at snakke om nogle ting, som vi nok ikke havde gjort alene.

Maria Leerbeck om at starte virksomhed med sin veninde

Maria Leerbeck er partner i Ladies First, netværkskoordinator i Bestyrelseskvinder, uddannet økonom, og bor udenfor Aarhus med kæreste og 2 små børn. Mette Høyer Eriksen er uddannet journalist, har rejst rundt som freelancer i mellemøsten og bor idag i en lejlighed i København. Da de besluttede sig for at starte virksomhed sammen, var Maria på barsel nummer to, og Mette nyudklækket kandidat, og her fortæller de lidt mere om det første år som forlags-iværksættere.

Lå det i kortene at I skulle starte virksomhed sammen?
Mette: Så absolut ikke. Maria har haft planer om at starte virksomhed, og selvom vi over rødvin har ideudviklet på potentielle forretningsideer og firmanavne havde jeg aldrig i virkeligheden forestillet mig selv som en del af det. Men så spurgte hun, og jeg tænkte:

’Et enkelt møde kan vel ikke skade’, og nu er vi her. Og jeg kunne ikke forestille mig en bedre forretningspartner, chef og kollega.

Maria: For mig har det altid ligget i kortene at skulle være iværksætter, og jeg har længe haft ambitioner om at starte mit eget. Og jeg tror egentlig også jeg havde en stille drøm om at starte op sammen med Mette ret længe inden jeg spurgte. Jeg husker at jeg faktisk var lidt nervøs over at stille spørgsmålet, for det er jo virkelig udenfor rammerne af, hvad vi ellers har foretaget os sammen gennem tiden.

Hvordan kom I i tanke om at starte et forlag i 2018?
Maria: Ja, det lyder jo nok ikke som den mest originale idé. Men jeg faktisk ikke på det som et traditionelt forlag, for vi udgiver jo ikke traditionelle bøger. Vi udgiver på en måde bare rammerne, og så skal folk selv fylde indholdet i.

Vi har begge en stor forkærlighed for livsfortællinger – og det er ekstremt spændende at navigere i feltet mellem det analoge og det digitale.

Mette: For mig har det fra starten været vigtigt, at bøgerne blev udgivet som fysiske bøger – ikke e-bøger eller udvidede pdf-filer. Jeg elsker bøger, og det har været en hel barndomsdrøm, der gik i opfyldelse at få lov til at gå rundt hos vores bogbinder og mærke og vælge materialer. Med ordet ’forlag’ lægger vi vægt på, at der er noget traditionelt og ’gammeldags’ over vores udgivelser, selvom de udfyldes digitalt.

Hvad er den største udfordring I har mødt indtil nu?
Mette: Mangel på penge og tålmodighed.

Maria: Økonomien er jo en udfordring når man gerne vil starte en ny virksomhed. Vi har arbejdet 10 måneder bag kulissen før vi har været klar til at lancere, så vi har hver især skullet forsørge os selv på anden vis (og gør det stadig), mens vi samtidig har haft primær fokus på forlaget.

Projektet er stadig udelukkende båret af vores private opsparinger samt vores egen arbejdskraft, men vi håber selvfølgelig dels på at der begynder at komme gang i butikken, men også på at kunne lande en form for investering i løbet af 2019.

Er det en god idé at starte en virksomhed sammen med sin veninde?
Maria: Det var det i hvert fald for os.

Det kræver nogle gode, dybe samtaler og en helt ærlig forventningsafstemning. Og jeg har lyst til at sige, at det også kræver en dygtig jurist, for vi er blevet tvunget til at snakke om nogle ting, som vi nok ikke havde gjort alene.

Hvad sker der, hvis en af os bliver syg? Hvad hvis jeg dør – skal Mette så drive virksomhed sammen med min kæreste? Eller hvis vi ikke kan blive enige om, hvilken vej vi skal gå, er der så én der kan nedlægge veto? Alt sådan noget, som man jo virkelig ikke har lyst til at snakke om, men det er vigtigt for at vi en dag også kan gå ud af virksomheden og stadig være venner.

Mette:

For mig har det været afgørende motivationsfaktor, at det var noget vi gjorde sammen. Også fordi det har krævet af mig, at jeg havde modet til at træde ud i noget helt nyt, og det har jeg turdet, fordi Maria, som kender mig og kender mig godt, har sagt god for det.

Hvad er det næste der skal ske?
Maria: Vi har netop fået sammensat et Advisory Board, så i efteråret skal vi have fokus på at få bygget en professionel virksomhed op omkring den digitale platform, vi har brugt det seneste år på at udvikle.

Det er en helt ny fase og vores opgaver og fokus er skiftet drastisk, så det skal vi lige lande i. Så læringskurven er bestemt ikke blevet mindre stejl, i hvert fald.

Mette: Vi skal til at drive en virksomhed. Og det er bare noget helt andet end at udvikle og finde på noget nyt. Jeg tror, vi begge bliver udfordrede af, når arbejdsopgaverne bliver alt for hverdags-agtige, så jeg tror egentlig, det er positivt med et nyt kapitel, men det er klart, at der er nogle driftsopgaver, som langsomt kommer til at fylde mere, og det skal vi lige finde ud af.

Hvad har I nogen gange brug for at minde jer selv (eller hinanden) om?
Mette: At vi bidrager med hver vores ’valuta’. Vi har ret forskellige kompetencer både fagligt og personligt og vores bidrag til projektet kommer derfor til udtryk på vidt forskellige måder.

Nogle gange kan jeg jo godt tænke: Hvad i alverden skulle jeg stille op, hvis jeg ikke havde Maria? – så er det rart at blive mindet om, at sådan har hun det også nogle gange med mig.

Maria: At vi selv bestemmer,  hvordan vi gerne vil drive den her forretning. Lige for tiden snakker vi eks. om at skulle søge investeringer, og så er der mange der taler om ’at gå all in’, fordi det ofte er krævet fra investorernes side. Og så skal jeg virkelig minde mig selv om, at det bestemmer vi jo selv. Hvad betyder det overhovedet at gå all in?

Er der noget, I ville ønske, I havde vidst før I startede op?
Mette: Haha, nej, tværtimod er jeg glad for, at jeg ikke vidste, hvad jeg gik ind til, for så tror jeg, jeg havde været mere tilbageholdende. I starten var det jo meget noget med at drømme om, hvad det kunne blive til, mens jeg i praksis sad og kæmpede for at forstå, hvad momsregnskaber går ud på, og hvad en forretningsmodel er. Alt var nyt for mig.

Jeg tror, det er vigtigt, man kan affinde sig med at asfaltere, mens man kører, så man ikke tror, man kan regne det hele ud fra starten.

Maria: Jeg var ret godt forberedt, synes jeg, men det er jo bare en mega stejl læringskurve at starte en ny virksomhed. Jeg tror ikke man kan vide alting på forhånd. Man er nødt til bare at turde springe ud i det, og være god til at navigere lidt i kaos, men også turde tage fejl.

Det er bedre at gøre noget forkert, end det er ikke at gøre noget, for så kommer man jo aldrig nogle steder.

Hvad er jeres bedste råd til vores medlemmer?
Mette:

Gå efter det, der er sjovt.

Jeg kan ærligt sige, at selv hvis ikke vi får projektet til at flyve i det omfang, vi håber på, så har det været en positiv og virkelig sjov proces at være en del af. Selvfølgelig sidder vi ikke konstant og slår os på lårene af grin, men vi er gode til at holde fast i, at pligtopgaverne ikke må skygge for, at vi begge har frirum til at opsøge sjove opgaver og alternative løsninger.

Maria:

Start småt, men husk at drømme stort.

Jeg vil virkelig anbefale at man tør tegne sit ultimative drømmescenarie. Så kan det jo godt være at alting ikke går helt som planlagt, men tænk engang, hvis man kan få lov til at drive en virksomhed som gør en forskel i verden sammen med sin bedste veninde. Det er jo næsten for godt til at være sandt.

————————–
Hvis du vil læse mere om Forlaget Fortæl, så kan du finde dem på www.forlagetfortael.dk, følge dem på www.facebook.com/forlagetfortael eller instagram @forlagetfortael

Du kan også kontakte Mette og Maria på hej@forlagetfortael.dk

3 Comments

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *