Hvis vi ikke italesætter barriererne
får vi ikke nedbrudt dem

I forbindelse med Ladies:Meet i Fængslet i Horsens d.23. maj, har jeg været så heldig at få lov at tale med Helle Borup Friberg, der 1. september 2017 tiltrådte som administrerende direktør i Økologisk Landsforening. Helle er oprindeligt uddannet cand. Negot og har før hun tiltrådte stillingen hos Økologisk Landsforening blandt andet arbejdet for LEGO Education.

Helle beskriver sig selv som en passioneret karrierekvinde, der altid gerne har ville arbejde med noget der gjorde en forskel. Hensynet til klima og miljø har været interessant at kombinere med det mere kommercielle, strategiske og forretningsudvikling i Økologisk Landsforening.

Da snakken falder på kvinder i topposter, fortæller Helle at hun selv er en del af Bestyrelseskvinder, og at hun mener, der er brug for flere kvinder i ledelser og bestyrelser. Da Helle voksede op så hun på ligestillingsbevægelsen som noget pjat, og hun tænkte at det var ens egen vilje der afgjorde hvor langt man kom på karriererangstigen. Sådan tænker hun ikke længere.

Det er de usynlige barrierer, der stiller sig i vejen og det skal vi tale om. Hvis vi ikke italesætter dem, får vi ikke nedbrudt dem.

Direktør-jobbet kræver refleksion og intuition
For Helle er det vigtigt at udnytte diversitetsmulighederne, både i teams og bestyrelser, og hun mener man går glip af noget, hvis man glemmer værdien af mangfoldighed. Det er vigtigt, at vi som kvinder og ledere forholder os aktivt til hvordan vi skaber bedre muligheder, og vi skal blive bevidste omkring vores bias. Det er ikke bare et spørgsmål om mænd der holder kvinder ude, men måske kan kvoter være en løsning i en mellemperiode, indtil der kommer skub i tingene.

Om rollen som direktør fortæller Helle at det er smadder sjovt, samtidig med at det er sjovt at lave noget man virkelig brænder for. Der følger også et meget stort ansvar med, som man skal være bevist omkring. Som direktør kræver det derfor megen refleksion og omtanke når der skal træffes beslutninger, hvilket både kræver erfaring og intuition.

Helle er ikke bare direktør men også mor til 3, og nogle gange må hun gå lidt på kompromis i forhold til familien. Til gengæld sørger Helle for at tage pauser i arbejdslivet engang imellem, udover barslerne.

Kvaliteten bliver ikke mindre fordi man tager en pause, man får andre perspektiver og kan se sig selv og sit liv lidt ovenfra, det er sundt at tage de pauser og jeg har ikke oplevet andet end respekt.

Pauserne kan også bruges til at bygge netværk og få mere viden.

Man skal have troen på at man kan realisere sine drømme
Helle har flere gode råd, til ambitiøse kvinder der står på tærsklen til en karriere i ledelse. Blandt andet kan det være en god idé at få rengøringshjælp og aupair og bestille alt hvad man kan online. Man har brug for restitutionen i weekenden, så man kan ikke bruge lørdag på rengøring. Alt hvad man kan få hjælp til skal man få hjælp til, men de ting der giver glæde skal selvfølgelig ikke udliciteres. Man skal have troen på at man kan realisere sine drømme hvis man vil, og man skal ikke tro man kan nå alting før man bliver 40 år. Det er ikke til glæde for livskvaliteten at sætte så stramme mål op, man behøver ikke presse på med 120 i timen hele tiden.

Tænk på hvor stor en gave livet er, der er jo ups and downs hele tiden, se det som en rejse, og nyd hver dag. Selvfølgelig har man et mål for hvor man vil hen på sin rejse, men husk at nyde læringen og udfordringerne undervejs. Og sidst men ikke mindst, sørg for at komme godt fra et job, så du kan have gode referencer med dig

Hvis du vil høre mere til Helle, så husk at sikre dig en billet til vores Ladies:Meet i Fænglset i Horsens d. 23. maj. 

3 Comments

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *