Inspired Beyond Babies:
Faglig udvikling, mens du har
den lille med under armen

På den ene side elskede Anne Sophie Sehested Münster at være på barsel, fordi hun fik tid til at fordybe sig i nye ting, og hun havde pludselig tid til at lave ting, som hun ikke gjorde til hverdag. På den anden side manglede hun også noget. Anne Sophie følte hendes faglige udvikling var sat på standby, og hun gennemgik en identitetskrise, fordi hun manglede fagligt input i hverdagen. Således opstod ideen til Inspired Beyond Babies.

Som medlem af Ladies First får du 20% på medlemsskab hos Inspired Beyond Babies med koden ‘Ladies20’ lige her!

Interview af Simone Søgaard Madsen


Hvad er Inspired Beyond Babies?
Helt simpelt så er det er et landsdækkende barselsnetværk for mænd og kvinder, hvor forældrenes behov for faglige udvikling er i fokus, mens at man kan have den lille ny med sig under armen. Konceptet er at man mødes en gang om måneden til et foredrag indenfor forskellige emner hos forskellige virksomheder. Det kan både være af faglige karakter, som nudging og grafisk facilitering. Samtidig kan det også være inspirationsindlæg omkring for eksempel ledelse, ledelsesudvikling og stresshåndtering. Konceptet er, at det bliver tilbudt som et personalegode til virksomheder, og det skal indgå på lige fod med andre personalegoder såsom fitness, sundhedsordninger og hvad man nu ellers har.

Inspired Beyond Babies skal ses som et supplement til andre barselsaktiviteter, som babysvømning og babybio.

Hvordan fik du ideen til Inspired Beyond Babies?
Jeg fik ideen til Inspired Beyond Babies, da jeg selv var på barsel. Jeg manglede fagligt input og at blive inspireret i min hverdag, og jeg oplevede en form for ensomhed og identitetskrise, da enormt meget af min identitet lå i mit arbejde. Pludselig stod jeg overfor en barsel og fik trukket 12 måneder ud af kalenderen, som var dedikeret det lille nye familiemedlem. Det gjorde mig frustreret, og jeg følte mig lidt som en løve spærret inde i et bur. For at imødekomme mit sociale behov og min egen nysgerrighed meldte jeg mig til alverdens aktiviteter; babysvømning, rytmik, salmesang og jeg blev endda medlem af to mødregrupper. Så det er ikke fordi, at der ikke er aktiviteter for ens nyfødte. Men det var også deri mit problem lå, det var udelukkede aktiviteter med fokus på at få den lille stimuleret. Det eneste jeg oplevede, som var henvendt til forældrenes behov, var babybio – det prøvede jeg selvfølgelig også. Men jeg havde et yderlig behov for at komme ud og socialisere og netværke.

Jeg er personligt meget nysgerrig anlagt, så bare fordi jeg går på barsel, er det ikke ensbetydende med min egen udvikling og mit behov for udvikling bliver sat på standby.

Det gav mig så ideen til at lave et barselsnetværk. Man kan sagtens finde flere forskellige netværk, men de bliver typisk udbudt efter arbejdstid og byder ikke på samme måde ind til, at man tager sin baby med sig. Og hvis man gør, så kan man godt regne med, at man er den eneste. Man kan ikke socialisere på samme måde, når rammen og præmissen for at have sin baby med ikke er der. Derfor tænkte jeg; Der må være et tiltag, hvor man kan få stimuleret sig selv og sine intellektuelle behov og få netværket, samtidig med at man har den lille med under armen. Og det var der ikke på daværende tidspunkt – i hvert fald ikke i den konstellation, jeg var interesseret i med månedlige foredrag på forskellige virksomhedslokationer og med forskellige mennesker hver gang.

 

Hvordan gik Inspired Beyond Babies fra at være interesse til at være virksomhed?
Efter min første barsel startede jeg nyt job, og jeg kunne bare ikke slippe ideen med det der barselsnetværk. Jeg arrangerede en workshop med nogle bekendte, som selv havde været på barsel, som skulle på barsel eller som var på barsel, hvor jeg vendte mine ideer med dem og fik nogle inputs og feedback på mit spirende projekt. Da jeg kom på min anden barsel, tænkte jeg; Nu er det nu! Og så startede jeg det.

Jeg startede kort og godt med at tage fat i mit eget personlige netværk. Jeg kender rigtig mange mennesker, som arbejder med noget interessant, og selvom jeg kender dem godt personligt, havde jeg ikke det store kendskab til dem rent fagligt.

Jeg var samtidig nået til en vis alder, hvor der skete et babyboom i min omgangskreds. Det gav mig anledning til at stifte en Facebookgruppe, hvor jeg inviterede alle dem, jeg kendte på barsel ind i. Og så jeg spurgte ellers mit netværk, om de havde lyst til at fortælle, hvad de arbejdede med. Langsomt, men sikkert, udviklede det sig til et koncept, hvor vi mødtes en gang om måneden. I tilfælde af at foredragsholderne ikke kunne ligge lokaler til, så skulle jeg finde nogle virksomheder, som gerne ville. Alt det her var udelukkende drevet af min egen interesse for at drive netværket, det var rent pro bono, og der var ikke noget økonomi forbundet med det. Alle gjorde det gratis, og det var interessetimerne, som gjorde at det lykkedes. Da jeg begyndte at tage fat i mit faglige og professionelle netværk, fik jeg masser af støtte og opbakning til min idé, og jeg fik at vide, at jeg skulle tænke på det som et forretningskoncept, og at jeg rent faktisk kunne tjene penge på det.

 

Hvad var dine tanker om at blive iværksætter?
Det er jo ikke mig, jeg skal ikke være selvstændig. Det har jeg aldrig haft ambitioner om. Jeg har to små børn, og det er for stor en risiko at løbe.

Jeg burde holde mig til min faste, månedlige indtjening. Tankerne om at min idé skulle gøres til en forretning, gav mig tankemylder, og jeg var meget skeptisk i starten. Men ved nærmere eftertanke, begyndte jeg at lave en forretningsplan og gøre mig nogle tanker om, hvordan konceptet skulle se ud.

Jeg besluttede mig for at fokusere på at sælge netværket ind til virksomheder. Derfor havde jeg møder med flere forskellige HR Chefer fra C20 virksomheder for at finde ud af, hvad deres behov var, hvad de var villige til at betale for netværket, og hvad der skulle til for, at jeg kunne gøre det her til et bæredygtigt produkt. Da min barsel endelig var ovre, valgte jeg dog at skyde ideen til side, fordi jeg skulle tilbage til mit nye job. Selvom jeg havde valgt arbejdet fremfor mit eget projekt – og var også rigtig glad for det – så kunne jeg ikke slippe ideen. Så jeg gik hjem og sagde til min mand; Vi skal finde ud af, hvordan det her kan lade sig gøre. Jeg lavede et budget og en meget struktureret plan, og vi aftalte, at jeg skulle give det et år”

Og så tænkte jeg; Nu gør jeg det – så sagde jeg mit job op uden at have noget i baghånden

Min beslutning om at blive iværksætter var drevet af min egen vilje og passion for projektet. Jeg tror, at nogle iværksættere føler, at det er en del af deres identitet. Det har jeg aldrig tænkt på var et mål i sig selv. Det var en idé, som pludselig opstod, og med den rette opbakning blev til en realitet. Men jeg kender også mig selv så godt, at når jeg først får en idé, så er det bare et spørgsmål om tid, før jeg udlever det. Jeg nægter at en dag sidde på mit dødsleje og tænke; hvis bare man havde gjort det, gad vide hvad det var blevet til?

 

Udover at facilitere netværket, har du så en anden agenda med projektet?
Jeg vil rigtig gerne etablere en ny virksomhedskultur, som anerkender barslen som hvilket som helst andet udfordrende og kompetencegivende job. For at fastholde medarbejdere, vælger mange virksomheder at sende talenterne på talentprogrammer og medarbejdere på kursus, så de kan opkvalificere sig. Ved at investere i medarbejdernes kontinuerlige udvikling og anerkende deres evner, forøger virskomhederne også chancen for at holde fast i dem. Men når det kommer til barselsperioden, så er der ikke nogle tilbud, fordi det typisk bliver set som en økonomisk klods om benet og som et fravær af arbejdskraft.

Et barselsnetværk er en måde at fremme fastholdelse af medarbejdere under barsel, ved at signalere; Vi ved godt, du går på barsel, men vi glemmer dig ikke, og vi vil gerne investere i dig og din fortsatte udvikling

Man skal begynde at italesætte og skabe bevidsthed om dét at være på barsel og at blive forældre generelt, er noget der skaber merværdi for virksomheden. Efter barsel kommer medarbejderne styrket tilbage, og de nye kompetencer, som man får med som forælder, kan med fordel blive brugt til virksomhedens fordel. Man bliver mere effektiv, man lærer at prioritere, man får større indlevelsesevne, større empatisk evne og bliver derved også en bedre mægler. Man bliver bedre til at håndtere konflikter og arbejder mere løsningsorienteret. Det er alt sammen nogle egenskaber, som man gerne ser, at ledere har. Med barselsnetværket kan man supplere den personlige udvikling med faglig viden og dermed opkvalificeres i løbet af barslen, så man bliver endnu mere motiveret til at komme tilbage til arbejdet og implementere det, man har lært.

 

Hvad er det næste skridt på rejsen?
Der har været stor efterspørgsel for private medlemskaber. Og da jeg også primært gør det her for den enkelte person på barsel, som bare gerne vil tale om andet end amning, babygrød og gylp, men uden at gå på kompromis med lille, så har jeg valgt at åbne op for den private del også. I forbindelse med det skal jeg arbejde videre på mit online community. Men en anden meget vigtig ting er, at jeg også gerne vil have flere mandlige medlemmer med i netværket – for det her er også for mænd. Lige nu er det kun 10% af medlemmerne, som er mænd, og det tal vil jeg rigtig gerne se stige. Mænd i barselsnetværket giver en god dynamik og jo mere mangfoldighed, der er i gruppen, desto bedre.

Som medlem af Ladies First får du 20% på medlemsskab hos Inspired Beyond Babies med koden ‘Ladies20’ lige her!

4 Comments

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *