Jeg vil blive bedre til at spørge om hjælp

Johanne Stenstrup fra Sustain Daily og bedre mode nu

Johanne Stenstrup, 27 år er Danmarks første bæredygtige modeblogger med bloggen Bedremode.nu, foredragsholder og medstifter af Sustain Daily. Johanne fungerer som direktør og blæksprutte hos Sustain Daily, der kan beskrives som Danmarks største inspirationshus for en bæredygtig livsstil.Ladies First vil skabe og fremvise flere alsidige, kloge og inspirerende kvinde-portrætter inden for emnet arbejdsliv. Dette portræt er af en kvinde, som fællesskabet i Ladies First selv har nomineret og fremhævet – læs med her. 


Hvad optager dig lige nu inden for dit arbejdsliv?

Lige nu optager det mig, hvordan vi kan vokse på en bæredygtig måde. Der er rigtig mange, som kontakter mig og Sustain Daily og siger, at det ville være deres drømmejob at arbejde hos os. Jeg ønsker jo at ansætte alle, men samtidig så skal vi jo også have råd til det. Vi modtager heldigvis også rigtig mange henvendelser fra læsere, brugere og lyttere, som fortæller, at vi hjælper dem til at leve mere bæredygtigt. Så hvis vi kan forene de to ting; at hjælpe endnu flere danskere med at leve mere bæredygtig, og skabe en større virksomhed som er en god arbejdsplads, så er det min vildeste drøm. Og hvordan vi gør det det, er noget der optager mig allermest lige nu.

Hvilke betydningsfulde valg har du truffet i dit arbejdsliv?

Nogle af de mest betydningsfulde valg har nok været fravalg.

Jeg er sådan en, der er rigtig god til at blive begejstret og vil rigtig rigtig gerne være med i alle mulige samarbejder, men at lære at sige nej, har været det absolut vigtigste for mig.

I starten af 2017, hvor jeg også lige var blevet færdig med min uddannelse, var der et andet projekt end Sustain Daily som bankede på hos mig. Et projekt som jeg også brændte helt vildt meget for og nogle mennesker som rigtig gerne ville have mig med. Men efter få måneder kunne jeg se, at det tog alt for meget fokus fra Sustain Daily. Og på det tidspunkt var den virksomhed også på vej til og blive til noget stort. Så jeg måtte vælge. Og jeg valgte selvfølgelig mit hjertebarn, som jeg selv har været med til at starte. At sige nej, er stadig noget jeg kæmper med. Men når jeg har sagt nej til de mega spændende tilbud, synes jeg altid, at der meget kort tid efter åbner sig noget bedre.

Hvad betyder balance mellem arbejds- og familie/privatliv for dig?

Jeg tror ikke, at jeg er særlig god til den her balance. Jeg er en “all in” person – det vil sige, at jeg kaster al min energi, glæde og begejstring ind i nye projekter. Men ligesom alt muligt andet, er det noget jeg stadig øver mig på, og jeg synes det er rigtig vigtigt. Jeg tror nemlig ikke, jeg ser en stor adskillelse mellem familie, arbejde og privatliv. Jeg ønsker at skabe et passioneret liv, hvor der er passion i alle disse elementer. Balancen ligger for mig i, at jeg hver dag må finde ud af, hvad jeg gerne vil have tid til. Om det er at træne, gå en tur i naturen, se nogle seje mennesker, spise god mad eller arbejde røven ud af bukserne, når der er behov for det.

Jeg skal hver eneste dag lægge en god plan for hvordan det føles sjovt og let og så der er plads til det hele.

Hvilke konkrete succeser og udfordringer har du haft i dit arbejdsliv?

Af succeser så vil jeg klart nævne vores to crowdfunding-kampagner. Jeg er tosset med crowdfunding. Det er en fantastisk måde at sælge på samtidig med du opbygger en loyal kundebase som støtter dig på rejsen.

At vi har startet med crowdfunding har gjort, at vi har tænkt gennemsigtighed og proces med i det hele.

Vi vil gerne have vores læsere med i hele processen. Helt konkret så lavede vi i 2017 en crowdfunding på Boomerang, der gav os 52.000 kr. og mulighed for at trykke 800 magasiner, som allerede blev udsolgt inden jul samme år. Og i 2018 lavede vi endnu en crowdfunding på kickstarter, hvor vi fik 142.000 kr., hvilket gav os tillid til at trykke 2.100 magasiner og de blev også udsolgt ret hurtigt indenfor et års tid, så det er jo bare helt fantastisk. Det har ledt til, at vi nu har udgivet yderligere to magasiner helt uden crowdfunding, og de ligger i dag i over 250 butikker og bladkiosker landet over.

Min største udfordring tror jeg har været ikke at vide noget den her branche. Vi har lavet rigtig rigtig mange fejl, fordi vi ikke ved noget om at lave magasiner.

Jeg vidste intet om det. Og jeg har været for dårlig til at spørge om hjælp fra dem, som har gjort præcis det samme som mig, fordi jeg var bange for, at vi var konkurrenter. Det resulterede i, at jeg for eksempel lavede en stor fejl med vores distributør første gang vi samarbejde med dem. Det var noget andre folk, der har lavet magasiner før, kunne have fortalt os. Så det vil jeg godt blive bedre til i fremtiden; at spørge om hjælp, for man skal ikke nødvendigvis kunne det hele selv, som jeg troede i starten.

Hvad har netværk og fællesskaber bidraget med i dit liv, både arbejdsmæssigt og privat?

Netværk betyder alt for mig. Jeg elsker at netværke og jeg har aldrig tænkt, at jeg skulle lave det her alene. I mit arbejdsliv betyder netværk, at jeg har nogle fede mennesker at spare med, men det giver mig også energi at samarbejde.

Jeg tror virkelig på, at fremtidens promovering er samarbejde; at vi sammen skaber noget som er endnu større end summen af de to individer eller de to virksomheder.

Netværk med folk giver mig mulighed for at se folk an og skabe forhold til andre mennesker som måske ender med spændende samarbejder. Privat betyder netværk også meget for mig, fordi noget af det, jeg har allermest behov for i mit liv, er passionerede samtaler og dem finder jeg især igennem mit netværk med andre som også vil dele og udleve deres drømme.

Hvis du vidste, hvad du i dag ved om arbejdslivet, hvad havde du så fortalt dig selv, da du var helt grøn?

Jeg ville have spurgt mere om hjælp, hvis jeg havde vidst hvor villige folk er til at give det. Jeg tror aldrig jeg har været en af dem, som var bange for at andre ville stjæle min ide, men jeg har måske været bange for at se ukompetent eller dum ud, og derfor ville jeg hellere prøve at finde ud af det selv.

Men der er rigtig mange mennesker som rigtig gerne vil hjælpe derude. Og hvis du møder en, der ikke har lyst til at hjælpe så er der altid en anden.

Hvem har åbnet døre for dig og muliggjort, hvor du er i dag?

Der er så mange mennesker, der har åbnet døre for mig. Den første jeg tænker på er Kasper fra KLS PurePrint som vi holdte et møde med i starten af 2017 og som bare troede fuldstændig på magasinet. Så har jeg også nogle fantastiske forhandlere som også troede på det, og det er blandt andet gutterne fra Res Res og Charlotte fra GåGrøn i København. Jeg vil også nævne Henriette Melchiorsen som jeg har mødt af flere forskellige omgange og som bare har hjulpet med mange forskellige ting; åbnet døre og heppet på sidelinjen. 

Jeg kunne blive ved med at nævne kvinder, som jeg har mødt i forskellige sammenhænge og hvor vi har fulgt hinanden på sidelinjen og hele tiden har prøvet at tænke på, hvordan vi kunne hjælpe hinanden.

 

Er det ensomt at være selvstændig og iværksætter?

Det her spørgsmål ville jeg ønske, at vi talte noget mere om for jeg tror virkelig det kan være ensomt. Selvom jeg har haft partnere hele vejen igennem og sjældent siddet fuldstændig alene med det, så har det i høj grad været drevet af mit drive, og jeg har samtidig haft en omgangskreds, som laver noget helt andet end mig og til tider har jeg følt mig meget alene med det.

Man skal også stole rigtig meget på sit eget drive, på sine egne idéer og nogle gange være villig til at arbejde på tidspunkter, hvor andre måske sidder og drikker øl eller spiser brunch.

Hvilken kvinde i dit netværk vil du åbne døren for og lade portrættere på Ladies Firsts blog?

Der er mange men især to dukker op. Og jeg vil tillade mig at nævne et andet alderssegment end mit, fordi jeg ofte bliver rigtig inspireret af folk, som har et levet liv og som stadigvæk tør kaste sig ud i skønne nye projekter, som de er helt grønne indenfor. Derfor kunne jeg godt tænke mig at høre fra Henriette Melchiorson og Freja Dorte Brøgger, der har butikken Another View.

8 Comments

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *