Jeg sagde nej tak til et karrieremæssigt skulderklap

Kathrine K. Pedersen er 42 år og en multifacetteret kvinde. Hun er en af Danmarks førende eksperter inden for digital kultur, anerkendt international forfatter, Tedx-speaker og ansvarlig for ARKEN Museum for Moderne Kunsts undervisning og formidling. Kathrine har siden 2012 haft research base i Silicon Valley hvorfra hun rådgiver internationale virksomheder og organisationer i kommunikation og digital udvikling. Og så er hun også lige mor til tre.Ladies First vil skabe og fremvise flere alsidige, kloge og inspirerende kvinde-portrætter inden for emnet arbejdsliv. Dette portræt er af en kvinde, som fællesskabet i Ladies First selv har nomineret og fremhævet – læs med her. 


Hvad optager dig lige nu inden for dit arbejdsliv?

Kunst, kultur og teknologi. Jeg skriver om tech-industrien og dens enorme indflydelse på alt lige fra vores børns opdragelse til demokratiske processer.

Hvilke betydningsfulde valg har du truffet i dit arbejdsliv?

Jeg sagde nej tak til et karrieremæssigt kæmpe skulderklap og et samarbejde med en af de helt store spillere inden for tech i USA. I stedet valgte jeg at skrive en bog om internettets skjulte magtstrukturer og påvirkningsmekanismer.

(red.: Kathrine har skrevet følgende bøger: Modkultur (2011), Phono Sapiens (2016) og De digitalt udsatte (2018).

Hvad betyder balance mellem arbejds- og familie/privatliv for dig?

Jeg rejser meget og har i perioder pendlet mellem LA, Silicon Valley og København i forbindelse med research. Vi har som familie prioriteret at være sammen, så mine børn og min mand har stort set altid været med.  Nu hvor de er store og går i skole, vælger jeg at samle mine rejseaktiviteter i deres ferier og i weekender. Jeg har faktisk ret svært ved at rejse uden dem. De oplever efterhånden LA som deres andet hjem.

Vi er næsten lige kommet hjem fra en tur til LA og Silicon Valley. Jeg havde et par møder bl.a. hos Facebook, og resten af tiden brugte vi på at skate, det er deres helt store hobby.

Hvilke konkrete succeser og udfordringer har du haft i dit arbejdsliv?

Jeg har ofte fået spørgsmål som fx ”kan du leve af det,” eller ”hvordan kan du rejse så meget?”.  Jeg har valgt at lave det jeg gør, fordi jeg synes, det er vigtigt og ikke som en karriere eller for at tjene penge. Det er ikke mange mennesker, der anerkender et sådan valg. Derfor var sidste år særligt stort – at blive nomineret til en pris i kategorien ”Special Recognition” til Digital Innovation and Inclusion Award i New York, inviteret til at holde en TED-talk og til at være vært på den årlige Art & Tech Conference i Los Angeles.

Det peakede klart for mig, da jeg blev inviteret til MIT i Boston af Noam Chomsky. Vores samtale udkommer juni 2019 i New York magasinet/coffetable book Pan & The Dream.

Hvad har netværk og fællesskaber bidraget med i dit liv, både arbejdsmæssigt og privat?

Alt! Fællesskab, samarbejde, sparring, videndeling og venskaber betyder alt! Men jeg er ikke til smalltalk-networking og mingling – det har jeg virkelig svært ved. Jeg har en lille håndfuld af mennesker, som jeg ikke kan undvære.

Hvis du vidste, hvad du i dag ved om arbejdslivet, hvad havde du så fortalt dig selv, da du var helt grøn?

Integritet, intuition, mavefornemmelse, drømme er det vigtigste kompas, man har. Det er så vigtigt ikke at sammenligne sig med andre eller tro, at man skal gøre tingene på én bestemt måde og at man kan planlægge sin karriere.

Det er afstikkerne, pauserne, og bumpene på vejen, man lærer mest af – og hvis man ikke lytter, ender man måske i en direktørstol, men har givet køb på sine drømme undervejs.

Hvem har åbnet døre for dig og muliggjort, hvor du er i dag?

Jeg ser ikke mit liv som en lineær karriere – jeg har mødt generøse og vildt, dygtige mennesker, der har beriget mit liv, inspireret mig og givet mig mod. For mig at se handler det om at invitere til samarbejde, lade andre shine og dele idéer og netværk. Man har en forpligtelse at give andre plads, taletid og særligt dem, der ikke naturligt får den.

Hvilken kvinde i dit netværk vil du åbne døren for og lade portrættere på Ladies Firsts blog?

Naima Yasin  og hendes medværter i A Seat at The Table Stephanie Asi Brix og Ingrid Magnifique Baraka. I mine øjne de tre vigtigste kvinder/stemmer i Danmark lige nu.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *