Kompetencer + Energi = Succes

Tine Dambo er endnu en af medlemmerne i netværksgruppen Ladies First Business. En erfaren lady, der mærkede efter – allerlængst inde – da hun var på toppen af karrierestien. Det føltes ikke rigtigt, og derfor besluttede hun sig for at starte som selvstændig strategisk marketingskonsulent og blive sin egen chef.

Hvorfor er du blevet selvstændig? 

Efter min Cand. Merc løb jeg i en årrække hele tiden efter næste karriereskridt opad. Jeg blev ret hurtigt marketingchef og leder, og nåede mine karrieremål hurtigere end jeg havde troet. Mit sidste skridt opad var forkert. Måske var det et forkert job jeg landede i, måske det forkerte set up. Jeg var I hvert fald ikke glad og kunne tydeligt se, at det kunne jeg ikke blive i.

Så jeg sagde farvel til (på papiret) drømmejobbet som Kommunikations- og marketingchef i en spændende virksomhed uden at have noget andet. Det var lige op til sommeren 2012. Jeg søgte et enkelt job som marketingchef, kom til samtale, og fik afslag fordi de vurderede, at ”jeg ville komme til at kede mig i jobbet” (de havde sikkert ret – så tak for ærligheden). Jeg havde en super god sparring med den HR konsulent, der stod for rekrutteringen til jobbet, og det kombineret med en masse andre tanker, fik mig til at reflektere over, hvad jeg egentlig synes er sjovt. Og det blev startskuddet til, at jeg besluttede at ville være min egen chef, bygge min egen lille forretning op fra bunden og ud og møde en masse nye og spændende mennesker og virksomheder. Nogle jeg kunne rådgive omkring markedsføring og branding, nogle der gerne vil fornyelse og forandring, men bare ikke selv har kompetencerne.

 

Hvad er for dig at se, den største forskel på at have egen virksomhed og være ansat i en virksomhed? Er der så stor en forskel når du alligevel var på ledelsesplan som ansat?

Åh, der er jo ikke andet end forskelle. Men jeg tror, at for mig at se er den største positive forskel, den fleksibilitet jeg oplever i min hverdag. Både hvad angår arbejdstidspunkt i løbet af dagen og ugen, men også fleksibilitet til selv at bestemme og til at følge mine impulser og mavefornemmelser, når der dukker noget nyt og spændende op, som jeg har lyst til at forfølge. Jeg har en sætning jeg arbejder både bevidst og ubevidst efter… Kompetencer + Energi = Succes

Mine kompetencer er jeg ikke nervøs for – jeg har mange års erhvervserfaring inden for salg, markedsføring og ledelse. Men det med energien, er det der gør forskellen for mig. Energien til at bruge mine kompetencer bedst muligt kan jeg finde alle mulige steder, når jeg er selvstændig – der er ingen rammer. Det kan være at tage på et kursus eller seminar, at drikke kaffe eller spise frokost med en god veninde, at træne eller bare gå en tur i solskinsvejret, at hente mine børn uhørt tidligt eller lade dem blive hjemme. Mange af de ting kunne jeg ikke som ansat eller leder i en virksomhed! Til gengæld skal jeg jo så nu selv betale mine kurser og min kaffe, men hold nu op – det gør jeg altså gerne!

 

 

Hvad har været det mest udfordrende for dig ved at være selvstændig?

Hmm…at begrænse mig og holde fokus tror jeg. Ind imellem går der totalt popcornhjerne i mig, og så kan jeg slet ikke finde ud af, hvilken af alle de sjove og ”utroligt gode” ideer jeg har fået, som jeg skal løbe efter. Min far driller mig og kalder mig escapist…At jeg løber fra det, der ikke er så sjovt (eller som måske er svært) ved at finde på noget andet, der er sjovere.

Og så noget helt andet, som nok mest er sådan en lidt underlig oplevelse. Jeg har været marketingchef siden 2008, og har været vant til at være kunden…den som alle ville lege med, som blev inviteret med til alle mulige fede arrangementer og ”fik kastet alt muligt i nakken”. Man sad med nogle fine marketingbudgetter, som alle mulige gerne ville være en del af… Nu er jeg på den anden side…Nu er det mig, der skal sælge noget. Det synes jeg stadig er lidt underligt må jeg indrømme.

 

Hvem er din hovedmålgruppe og er der en kunde som du drømmer om at få?

Altså jeg plejer at sige, at jeg kan sælge til alle fordi det er sparring og rådgivning, der er første skridt i det jeg laver, men man kan jo bare kun markedsføre mig mod én målgruppe (ad gangen).

Qua min brancheerfaring har jeg en styrke inden for byggemateriel, entreprenør- og energi- og forsyningsverdenen. Jeg forstår deres verden og de udfordringer de står overfor, og så har jeg et godt netværk i branchen. Så mine største kunder har været indenfor det felt, og jeg nyder, at jeg kan bruge den viden og erfaring, jeg har tilegnet mig gennem de sidste mange år til at hjælpe andre.

 

 

Hvad har været dit største øjeblik som selvstændig?

Der er ingen tvivl om, at jeg var virkelig glad da jeg allerede inden jeg fik mit CVR-nummer havde min første store opgave. Men faktisk gjorde det mig endnu mere glad, da samme kunde ringede til mig igen og sagde. at nu havde de den næste opgave, de gerne ville have hjælp til. Det gjorde mig utrolig glad.

Så hver gang jeg laver gensalg til de samme kunder, vokser jeg lidt. Ellers er der faktisk ikke sådan et enkeltstående øjeblik, der står lysende klart. Mine cykelture fra Risskov langs havet, mens jeg kigger ind over havnen og Aarhus, cykler forbi og henter en caffe latte og fortsætter til mit kontor i Bryghuset Ceres – det er nogle af de øjeblikke, der gør, at jeg bare ELSKER mit liv som selvstændig.

 

Har du et godt råd eller tip som du gerne vil give videre til folk, der står på tærsklen til at starte egen virksomhed?

Jeg har forsøgt at overtale alle i min omgangskreds til at blive selvstændige de sidste par år. Det går ikke ret godt med at få nogen omvendt, så jeg tror ikke jeg har de rette argumenter.

Mange synes det er SÅ fedt og modigt, at jeg har gjort det, men tror ikke de selv kan, eller at de vil lykkes. Men jeg tror faktisk, noget af det vigtigste er, at mærke efter om man kan mærke en ild i kroppen efter at komme i gang. Det er den ild, der vil gøre, at man i perioder vil knokle som en gal for at få tingene til at lykkes. Og det er den, der vil være med til at udløse den vildeste lykkefølelse i kroppen, når det hele spiller og går op i en højere enhed.

Og så tror jeg (helt vildt kedeligt og fornuftigt), at det kan være en god ide for mange at spørge sig selv, rent økonomisk, hvor mange penge man er villig til at ”tabe”, før man bliver nødt til at skifte spor. På den måde giver man sig selv arbejdsro i processen, for Rom blev jo ikke bygget på én dag.

Se mere til Tine på hendes hjemmeside www.tinedambo.dk eller følg hende på Facebook her.

 

2 Comments

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *