Lad os kvæle janteloven
i kærlighed og champagne

Det er først inden for de sidste par år, jeg har lært at fejre. For at være ærlig så falder det mig ikke særlig naturligt sådan at løfte armene og bifalde mig selv og mine egne bedrifter. Men jeg øver mig. Jeg øver mig i at lokalisere de små øjeblikke, hvor jeg er glad. De tidspunkter hvor jeg kan se, at jeg gør en forskel.

Glimmer på – og op på kaminhylden med dem.

Sådan lyder rådet fra Hella Joof. Og hun har jo ret.

Jeg har masser at fejre. Mine børns store og små øjeblikke, min virksomhed, mit arbejde, hverdagen, min familie osv. Men hvorfor er det alligevel så svært? Jeg har nogle gange taget mig selv i at fejre i smug (altså ikke fordi jeg står i viktualierummet og sipper champagne fra en flaske gemt i en brun papirpose). Men jeg fejrer i smug, fordi jeg er bange for hvad, der skal ske, hvis nogen opdager, at jeg fejrer – og efterfølgende fejler.

Jeg har gransket lidt over denne uhensigtsmæssige adfærd, og konklusionen peger i entydig retning:

Janteloven:

  1. Du skal ikke tro, du er noget.
  2. Du skal ikke tro, at du er lige så meget som os.
  3. Du skal ikke tro…

Jøsses. Stop. Hold inde. Helt ærligt – den lov har vi da i Ladies First for længst besluttet, at hæve os over!

Men hvorfor lader jeg den alligevel trække sine destruktive spor gennem min hverdag? Min bekymring er, at nogen bag min ryg begynder at kaste flosklerne i spil;

Den, der ler sidst, ler bedst.

Eller endnu værre;

Højt at flyve – dybt at falde.

Lad os love os selv og hinanden, at det gør vi ikke. Lad os sammen kvæle Janteloven i kærlighed og champagne. Lad den blive blød i knæene og lad os få lov til at fejre alle de små mirakler, der er i hverdagen. Du må godt. Nej, du SKAL faktisk huske at fejre. Vær tilstede i nuet. Hold en fest og lad din glæde smitte af på omverdenen. Vi er klar til at fejre med dig. Glimmer på – og op på kaminhylden med det samme!

Indlægget er skrevet af Mette Holmgaard Andersen, co-lady i Viborg og indehaver af Grobund*
*Grobund er slow fashion til kvinder. Bæredygtig, GOTS-certificeret, økologisk.

2 Comments

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *