Ladies:Meet – Diversitet på bundlinjen

Tirsdag aften var knap 40 kvinder samlet hos Culture Workspace i Aarhus til det sidste netværksmøde inden sommerferien. Overskriften var ”Diversitet på bundlinjen” og vi havde inviteret to seje kvinder med meget forskellige baggrunde til at give deres input til debatten. Begge oplægsholdere havde fokus på kvinder, men lagde også begge vægt på, at diversitet også handler om etnicitet, uddannelsesbaggrund, alder og meget mere. Men man bliver nødt til at starte et sted.

Hvornår blev jeg egentlig opmærksom på køn og diversitet?
Eva Jonassen var aftenens første oplægsholder, og så er hun til daglig Head of People & Performance hos WhiteAway Group. Eva fortalte os en personlig historie om sine tanker omkring diversitet. Det var historien om en lykkelig ”kønsløs” barndom i 70’erne – og en lille sidebemærkning om problemet med nutidens lyserøde og lyseblå børnetendenser, og det ekstreme fokus på køn. Det var også en historie om at blive mor til 3 piger, om ikke at trives særlig godt med at gå på barsel, og om på et tidspunkt i sin karriere at opdage, at man selv har været en af stopklodserne for diversitet, da hun (uden at tænke over det) sorterede kvinderne fra som executive searcher – for hvem henvender man sig egentlig til, når man søger ”en stærk profil til at penetrere nyt marked”?

2016-06-28 19.05.28

Det er egentlig en udmærket produktivitetsfremmende faktor, at skulle hente sit barn inden kl. 16.30

I et job hos eBay fik Eva tilbudt et internationalt diversitetsprojekt, som hun modvilligt påtog sig, og siden da har hun arbejdet med netop diversitet, rekruttering og udvikling af talent. Opbakning fra den øverste ledelse er uundværlig, og så fremhæver hun vigtigheden af at sætte nogle målbare tal, som der følges op på, og også at fortælle de dårlige historier. Og ikke mindst, at blive ved, og ved, og ved…

Nogle af hendes gode råd til Ladies First medlemmer er:

  • Stand up – speak up (exposure vægter meget højere end de resultater du leverer)
  • Netværk – også udenfor Ladies First
  • Få feedback

I er meget bedre end I tror – og det er dokumenteret!

Kend din diversitet – og drop mavefornemmelsen
Lisa Illik, som var aftenens anden oplægsholder, er Head of Diversity under afdelingen ”New Ways of Working” hos InnovationLab. Hun er en flittig gæst i Silicon Valley, og hun startede sit indlæg med at fortælle os lidt om status quo, når det kommer til diversitet i danske virksomheder, og en kort konstatering af, hvorfor vi ikke er kommet længere, når nu masser af danske virksomheder naturligvis er pro diversitet.

Ved at give kvinder den samme status som mænd og inkludere dem på samme måde som mænd, kan vi øge den internationale vækst med 28 milliarder dollars

2016-06-28 19.53.52

Her er nogle af de grunde Lisa ser til, at vi ikke lykkedes med diversitet

  • Vi føler os ikke trygge ved at tale om diversitet
  • Vi kender ikke vores egen diversitet i virksomhederne
  • Vi kommunikerer ikke åbent og benchmarker ikke
  • Vores hjerner er ikke gearet til det

Og hvad kan vi så gøre ved det? Først og fremmest skal vi vide, hvor vi er, hvem vores ansatte er, for at kunne finde vejen hen til målet. Lisa slog bl.a. også et slag for databaserede beslutninger – og bad os om ikke at følge mavefornemmelsen, når det kommer til eks. rekruttering. Med den simple begrundelse, at hjernen er programmeret til at gøre det, den plejer, og den vil altid søge det, som den kender (dvs. nogen, der ligner dig selv). Derfor er din mavefornemmelse og hjernens rutine et kæmpe benspænd for diversiteten. Sidst men ikke mindst, så skal vi blive bedre til at designe til diversitet, frem for at designe til gennemsnittet.

Omgivelser der er designet til at passe til gennemsnittet, er designet til at passe til ingen!

Todd Rose, fra bogen: The End of Average

Hvad kan jeg så selv gøre?

  1. Vær opmærksom på monokulturer (i TV, medier, til daglig, på skoler, i virksomheder osv.)
  2. “Bias is a bitch – be aware of yours” (tag Implicit Association Test her!)
  3. Fokusér på ligheder – måske har du mere tilfælles med fremmede end du tror?

Diversitet er lig med innovation. Jo mere diversitet, jo mere innovation vil der finde sted i en virksomhed”

Til slut, viste Lisa os Momondos seneste reklamevideo, der netop viser, hvor meget diversitet vi måske hver især indeholder, uden at vide det.

Se hele Lisas præsentation her!

Slutteligt, havde vi traditionen tro vores 3×3 på agendaen – vi havde dog fået et par afbud, så vi bød i stedet velkommen til en spontan 3×3’er fra Pia, der fortalte om sin vej fra et højtstående karrierejob som arkitekt, men med en følelse af tomhed, over en stress-periode til idag at have startet sit eget. Dernæst hørte vi Astrids 3 minutters pitch om hendes nystartede virksomhed Konsulenthuset Leben og to nye spil GENTÆNK og DELE-SPILLET, der begge skal bidrage til at fremhæve alle de små positive historier, og alle de ting vi gør, som er godt nok!

Tusind tak til Lisa og Eva, til Pia og Astrid, til alle vores skønne frivillige co-ladies, til Culture Workspace, der lagde lokaler til og ikke mindst til alle jer, der kom og lod sig inspirere sammen med os! Vi glæder os til en skøn sommer – og til at se jer igen til endnu mere netværk i efteråret.

Mange hilsner

Maria & Alexandra (og resten af Ladies First i Aarhus)

4 Comments

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *