Ladies:Meet- Inspiration til kvinder med iværksætterdrømme

Ladies:Meet- Inspiration til kvinder med iværksætterdrømme

Tirsdag d. 28 marts 2017 lagde KBH Projects lokaler til Ladies:Meet Iværksættersalon- en aften hvor kvindeligt iværksætteri var i spotlyset.

Flertallet af aftenenes gæster var iværksættere/selvstændige eller havde en drøm om at blive det, og jeg forestiller mig, at de andre gæster, ligesom jeg selv, havde håbet, at de i løbet af aftenen ville få inspiration og gode råd ift. at blive og være iværksættere. Heldigvis var det lige præcis hvad, aftenen bød os!

Aftenens første oplægsholder var Ulla Schade, som er karriecoach, kommunikationsrådgiver og forfatter til bogen ”Kunsten at skifte spor”.

Ulla fortalte sin personlige historie om, hvordan et forandret arbejdsmarked i sin tid gjorde, at hun endte med at blive selvstændig, og ikke mindst endte med at skrive en bog om andre kvinders rejser fra at være lønmodtagere til blive selvstændige/iværksættere.

Under sin research til bogen fandt Ulla ud af, at Danmark er et af de lande i verden, hvor der er færrest iværksættere, og især kvindelige iværksættere.

Selvom denne nyhed i sig selv kan være nedslående nok, var det mest triste ved Ullas research, at mange kvinder går med en hemmelig drøm om at blive iværksætter, men aldrig får handlet på den. Det viser sig, at cirka hver femte dansker drømmer om en anden karrierevej eller jobsituation.

Den kendsgerning, at det ikke er drømmene og lysten, der mangler, men at det derimod er andre ting, der afholder kvinder fra at blive selvstændige, kom til at sætte rammen om resten aftenen, der satte fokus på, hvordan man tager de første skridt, finder modet til at udleve sine ideer og holder gejsten som iværksætter.

Et af Ullas budskaber ift. at skifte karrierespor eller blive iværksætter lød, at du skal finde ud af hvad dine særlige personlige kompetencer er – ikke dine faglige styrker, men de personlige kompetencer, som er de ting, som du helt naturligt er god til, og som du får energi af at bruge.

Kort sagt: Lav ikke bare noget, fordi du er fagligt dygtig til det, men lav noget, som du også nyder og får energi af. Med Ullas ord skal du finde frem til din Powerzone.

Ulla satte også fokus på, hvordan for meget overtænkning og planlægning nogle gange sætter en bremse for iværksætterdrømmene.

Kvinder kan nemlig have en tendens til at ville planlægge og overanalysere alt, inden vi tager det første skridt mod at udleve vores iværksætterdrømme, hvilket i sidste ende kan medføre, at vi aldrig får taget det første skridt: Desto større og mere forkromede vores planer/drømme bliver, desto mere uopnåelige kan de synes.

Ulla mener derfor, at vi skal vende denne ”tænke->handle” proces på hovedet, og i højere grad begynde at handle så hurtigt som muligt

”Det er lettere at handle sig til en ny måde at tænke på end at tænke sig til en ny måde at handle på”

At have en overordnet vision er selvfølgelig godt, men planlægningen behøver ikke altid at være så grandios og langsigtet. Derimod er det vigtigt at sætte sig nogle mere overskuelige delmål. På den måde bliver det også nemmere at følge sine egne fremskridt og dermed bevare motivationen.

Altså: Ta’ det skridt, du kan i dag og ta’ mange små skridt i den rigtige retning, så vil du støt og roligt komme tættere på dine drømme.

Aftenens næste taler, Anne Dvinge, delte sin personlige rejse fra at have en karriere i universitets- og forskningsverdenen til at satse på sin iværksætterdrøm, som heldigvis blev til virkelighed, så hun i dag er grundlægger og CEO i LowFi.

Low-Fi er et online koncert-bookings site, der giver up-and-coming og mindre kunstnere mulighed for at tjene til dagen og vejen ved at optræde under mere intime og private omgivelser (læs mere om LowFis seje koncept her: lowficoncerts.com/).

Anne havde egentlig ikke en drøm om at blive iværksætter, men hun havde en ide, som hun brændte så meget for og ikke kunne slippe, at hun til sidst valgte at sige til job på universitetet op, så hun kunne bruge alle sine kræfter på sin iværksætter-ide, Low-Fi.

Anne oplevede, at der blev frigivet en masse energi og handlekraft ved at gå ”all-in” og droppe den sikre lønseddel hver måned.

”Nogle gange kan det virke som positiv drivkraft, at man bare er tvunget til at få sin drøm til at fungere og tjene penge. ”

Selvom Annes historie vidner om mod og vilje til at satse sin professionelle og økonomiske sikkerhed, understregede hun, at hendes mand og hans støtte til projektet har været  afgørende for, at hun har haft modet og styrken til udleve sin ide… Så måske et godt råd kunne lyde, at du skal vælge din partner med omhu, hvis du overvejer at blive iværksætter J

Anne understregede, at man skal være forberedt på, at livet som iværksætter ikke altid er en dans på roser, men samtidig var der ingen tvivl om, at hun ville være gået samme vej igen, hvis hun kunne vælge om:

”Havde jeg vidst, hvor meget på røven, jeg ville være, er jeg ikke sikker på, at jeg ville have gjort det. Men jeg er glad for, at jeg ikke vidste det, da jeg er vanvittigt glad for, at jeg gjorde det”

Aftenens sidste taler var Caroline Andersen, der er grundlægger af Participay, som er et online værktøj, designet til planlægge og gennemføre fælles-gavekøb. (Læs mere om Participay her: http://participay.net)

Caroline delte også sin historie om, hvordan hun endte som iværksætter, og nogle af de valg og opdagelser, hun gjorde sig i processen.

Blandt andet fremhævede Caroline, at hun både under og efter sine studier ved Copenhagen Business School kæmpede med en overbevisning om, at et job i en stor anerkendt virksomhed med en tydelig karrierevej ville være  ”det fornuftige” og bedste karrievalg for hende.

Denne ide har hun i midlertidig smidt væk i dag, hvor hun siger, at

Det mest fornuftige karrierevalg for mig er faktisk at blive selvstændig, for ”der hvor lysten er, kommer man også længst”

Caroline kom med flere tips til, hvordan man bliver iværksætter, og hendes pointer afspejlede i vid udstrækning dem, som Ulla Schade præsenterede tidligere på aftenen.

Nogle af de tips, som jeg tog med mig hjem efter denne aften, var:

– Lad være med at IKKE at gøre noget, fordi du er bange

– Fortæl andre om din ide så tidligt som muligt, for at gøre den mere virkelig

– Lav en prototype/skitse af din ide – gør den konkret og håndgribelig

– Saml dig et heppekor af folk (venner, mentors, netværk etc.), der støtter din ide, og som du kan bruge og ringe til, når det brænder på.

– Husk at fejre de små succeser!

– Mærk om du har lysten til projektet. Lysten skal drive værket.

Aftenen blev som altid rundet af med 3X3, hvor 3 inspirerende kvinder hver får 3 minutter til at præsentere sine projekter. Denne gang fik vi lov til at nyde 3 minutter med: Laura Grubb bag KvindeKoden.com, Lotte Reimar bag aftentider.dk og samt Mette Lindberg, der har virksomhederne SpaceMatter og Alle Kan Tegne.

Personligt gik jeg fra aftenen med en opløftet og inspireret følelse i kroppen og en ekstra motivation til at forfølge mine egne drømme. Det var tydeligt, at de fleste gæster gik derfra med samme oplevelse som mig, for der var sådan en fantastisk og inspireret stemning gæsterne imellem.

Der er nu ikke noget som et forum, hvor kvinder deler sine drømme, og hvor alle opfordrer hinanden til at følge sine drømme i stedet for at følge den såkaldte ”fornuftige” vej. Amen to that.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *