Ethvert valg rummer også fravalg

På torsdag mødes mere end 100 kvinder til Ladies:Meet hos reklamebureaet Envision i Aarhus, hvor vi skal høre 3 kvindelige direktører fortælle om deres post som direktør. Og forud for aftenen, har vi stillet direktør for Incuba, Mai Louise Agerskov et par spørgsmål om kvinder og karriere.

Er du gået på kompromis med noget for at nå dertil, hvor du er i dag?
Ethvert valg rummer jo fravalg og selvfølgelig gør et krævende job, at der ikke er plads til helt lige så mange skovture og hobbyer, som hvis arbejdslivet havde krævet lidt mindre tid og energi. Men jeg føler ikke, at jeg er gået på kompromis med mine egne værdier og min egen definition af det gode liv – hverken for mig selv eller for min familie.

Der har selvfølgelig været perioder med mange rejser og lange dage, mens børnene var helt små, og hvor jeg i situationen gerne ville have været der mere, men jeg har altid syntes at mine børn grundlæggende har haft nogle gode vilkår og en fantastisk far, som har fået plads til at udfylde en ligeværdig rolle i familien.

Det er med arbejdslivet som med alt muligt andet, hvis du vil være god til det og nå resultater, så kræver det tid og fokus – og så er der jo andre ting i livet, som man har knap så meget overskud til.

Men jeg har altid syntes det har været spændende at nå resultater og løse nye udfordringer sammen med dygtige medarbejdere, jeg har altid naturligt søgt indflydelsen og det har ikke været sur pligt for mig – og derfor har fravalgene heller ikke fyldt så meget for mig.

Skal vi undgå at stille de kønsstereotype spørgsmål? Hvad kan vi gøre i stedet?

Mit svar må være nej, men de kønsstereotype spørgsmål må bare aldrig stå alene og vi skal være interesserede i svaret og ikke bare bruge det til at bekræfte vores fordomme.

Det er faktisk et rigtig godt spørgsmål. For jeg er enig i, at det holder os fast i kønsforskellene, når vi interesserer os så meget for om en direktør nu også er en god mor og hvordan hun dog kan være både seriøs karrierekvinde og samtidig indeholde de selvopofrende kvaliteter vi kulturelt forbinder med god yngelpleje få begge dele i deres liv. Og hvis ikke vi taler om, hvordan et liv som karrierekvinde og mor kan fungere.

Omvendt bunder interessen i det spørgsmål jo i en begrundet bekymring fra unge kvinder for, om de kan få begge dele i deres liv. Og hvis ikke vi taler om, hvordan et liv som karrierekvinde og mor kan fungere, så tror mange måske fejlagtigt, at det ikke kan forenes. Og det er jo ikke rigtigt. Det er der mange gode eksempler på.

Vi taler så meget om autentisk ledelse i dag og lederen som eget redskab, og i den forbindelse synes jeg da faktisk at éns evne til at skabe en harmonisk familie og indgå i tætte og nære relationer er lige så vigtigt som om man kan gennemføre en ironman. Så måske skulle vi spørge mere ind til det hele menneske, når vi prøver at lære af rollemodeller.

Hvem og hvad inspirerer dig?
Tidligere så man mange karrierekvinder, der overkompenserede på de typisk mandlige kvaliteter, men efterhånden er der jo mange strålende eksempler på kvinder, der står super stærkt, men uden at miste deres femininitet. Jeg er blevet inspireret af mange dygtige ledere gennem tiden og bliver det stadig, men det er som regel ikke hele pakken, men nogle enkelte kvaliteter eller måde at håndtere udfordringer på, som inspirerer mig.


Der er desværre allerede udsolgt til eventet 3. maj, men 23. maj gentager vi temaet med 4 andre kvindelige direktører på FÆNGSLET i Horsens. Du kan stadig nå at sikre dig en billet lige her.

2 Comments

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *