‘Mine​ ​penge’ – Sarah Ophelia Møss om investeringer

Ladies First og JUNE by Danske bank stiller skarpt på investeringer resten af 2017. Denne gang er stafetten nået til Sarah Ophelia Møss, stud.cand.scient.soc og co-administrator på netværket Moneypenny – kvinder der investerer. Hun begyndte for nyligt at investere, og fortæller i dag om hendes forhold til penge og det at komme i gang med at investere dem.

HUSK Ladies:Meet – Investeringer i Aarhus d. 29.11, som afholdes sammen med JUNE. Her  fortæller Sarah mere om sine erfaringer og oplevelser med at handle med aktier. PREMIUM-medlemmer kommer helt gratis med.

Comes​ ​semi​ ​easy,​ ​goes​ ​super​ ​easy
Jeg​ ​har​ ​altid​ ​haft​ ​en​ ​ro​ ​vedrørende​ ​penge.​ ​Selv​ ​når​ ​der​ ​ingen​ ​var,​ ​ja,​ ​endda​ ​når​ ​der​ ​faktuelt minus​ ​var.​ ​Jeg har​ ​altid​ ​vidst,​ ​at​ ​jeg​ ​kunne​ ​gå​ ​ud​ ​og​ ​skaffe eller tjene​ ​de​ ​penge​ ​jeg​ ​havde​ ​brug​ ​for – uden​ ​på​ ​nogen​ ​måde​ ​at​ ​“komme​ ​fra”​ ​penge.​ ​Jeg​ ​voksede​ ​op​ ​på​ ​Vestegnens​ ​villaveje​ ​med den​ ​røde​ ​Lada​ ​parkeret​ ​udenfor.​ ​Og senere​ ​er​ ​mine​ ​midler​ ​vokset​ ​gennem​ ​privilegier,​ ​held, snuhed​ ​og​ ​hårdt​ ​arbejde.

Det​ ​er​ ​mit​ ​forhold​ ​til​ ​penge​ – ​kort​ ​fortalt.​ ​Comes​ ​semi​ ​easy,​ ​goes​ ​super​ ​easy​ ​og​ ​til​ ​evig fascination.​ ​Som​ ​barn​ ​i​ ​form​ ​af​ ​Joakim​ ​Von​ ​Ands​ ​fyldte​ ​pengetank​ ​og​ ​som​ ​voksen​ ​i​ ​form​ ​af aktiemarkedet.​ ​Begge​ ​dele​ ​virkede​ ​stort​ ​set​ ​lige​ ​utilgængelige.
Det​ ​var​ ​sådan​ ​det​ ​var.​ ​Nu​ ​er​ ​det​ ​anderledes.

‘Pasningsordning’ for penge
Jeg​ ​havde​ ​nogle​ ​penge​ ​placeret​ ​på​ ​højrentekonti​ i banken ​frem​ ​til​ ​renten​ ​faldt​ ​og​ ​aftalerne​ ​ikke​ ​kunne fornyes.​ ​Det​ ​var​ ​lidt​ ​øv, og så​ ​foreslog​ ​min​ ​bank,​ ​at​ ​de​ ​kunne placere​ ​pengene​ ​i​ ​en “pasningsordning”.​ ​

Kært,​ ​tænkte​ ​jeg​ ​-​ ​mine​ ​penge​ ​er​ ​ligesom​ ​vuggestuebørn​ ​eller​ ​smågrise der​ ​nu​ ​bliver​ ​passet​ ​ude.​

​I​ ​bankverdenen​ ​betyder​ ​det​ ​dog​ ​blot,​ ​at​ ​de​ ​investerede​ ​mine​ ​penge i​ ​aktier​ ​og​ ​des​lige​ ​efter​ ​en​ ​samtale​ ​om​ ​min​ ​risikoprofil.​ ​Og​ ​det​ ​gik​ ​sådan​ ​set​ ​fint​ ​nok.​ ​Ikke prangende​ ​men​ ​nogenlunde​ ​samme​ ​afkast​ ​som​ ​højrentekontiene.​ ​Indtil​ ​en​ ​dag​ ​jeg​ ​hørte nogen​ ​omtale​ ​min​ ​nuttede​ ​pasningsordning​ ​som​ ​“et​ ​leverpostejs-produkt”.​ ​Og​ ​så​ ​skal​ ​jeg ellers​ ​nok​ ​love​ ​for,​ ​at​ ​der​ ​blev​ ​fyret​ ​op​ ​under​ ​mig.​ ​Dén​ ​ville​ ​jeg​ ​ikke​ ​have​ ​siddende​ ​på​ ​mig.

Da​ ​pengene​ ​alligevel​ blev ​frigivet​ ​fra​ ​“vuggestuen”​ ​grundet​ ​noget​ ​boligrelateret,​ ​samt​ ​en lang​ ​(studiefri) sommer​ ​foran​ ​mig,​ ​tænkte​ ​jeg,​ at ​så​ ​er​ ​det​ ​nu.​ ​Nu​ ​får​ ​vi​ ​styr​ ​på​ ​“det​ ​der aktiemarked-halløj”.​ ​

Jeg​ ​kan​ ​godt​ ​være​ ​ret​ ​grundig,​ ​når​ ​det tager​ ​mig.​ ​Sådan​ ​virkelig​ ​grundig.​ ​For​ ​det​ ​skulle​ ​sørme​ ​være​ ​ordentligt.​

Nyt land
Men der er ikke meget, der er værre i min optik end at stå foran nyt land, jeg gerne vil indtage og vide nada. Det der med at føle mig uvidende matcher helt ekstremt dårligt med min “jeg kan alt attitude”.

Men jeg ved også af erfaring, at hvis jeg tager et lille skridt, og et til, og et til og fortsætter med det, bliver jeg klogere.

Så jeg påbegyndte min research. Ingen bøger, det rækker min tålmodighed ikke til, ej heller blogs, men mange meget lange tråde i diverse aktie- og investeringsfora på Facebook, websitet Morningstar blev hyppigt besøgt, Millionærklubbens podcast lyttede jeg til dagligt, jeg mødtes med ligesindede, spurgte min investeringskyndige stedfar til råds samt googlede alt jeg ikke forstod. Hvilket var en del. Og sådan blev jeg ved med at læse, og følge med, og researche alle de ting, jeg før ikke vidste hvad var, indtil der lå en uhyre gennemtænkt strategi for mine samlede investeringer. En strategi jeg også løbende havde bedt andre vurdere.

Jeg gjorde det – sådan lidt da
Og​ ​så​ ​åbnede​ ​jeg​ ​et​ ​depot​ ​til​ ​aktiehandel.​ ​Eller​ ​det​ ​vil​ ​sige,​ ​jeg​ ​dansede​ ​rundt​ ​om​ ​tanken​ ​om at​ ​åbne​ ​et​ ​depot​ ​i​ ​nogle​ ​uger,​ ​og​ ​så​ ​gjorde​ ​jeg​ ​det.​ ​Derefter​ ​gik​ ​der nogle​ ​uger​ ​med​ ​samme​ ​dans inden​ ​jeg​ ​overførte​ ​blot​ ​en​ ​enkelt​ ​lille​ ​procent​ ​af​ ​min​ ​samlede​ ​investeringspulje​ ​dertil​ ​og​ ​min første​ ​handel​ ​fik​ ​samme​ ​påpasselige​ ​opmærksomhed.​ ​

Jeg​ ​var​ ​simpelthen​ ​så​ ​nervøs​ ​for​ ​ikke at​ ​få​ ​læst​ ​“alt​ ​det​ ​med​ ​småt”,​ ​for​ ​ikke​ ​at​ ​kunne​ ​få​ ​mine​ ​penge​ ​ud​ ​igen​ ​og​ ​for,​ ​at​ ​jeg​ ​ville​ ​tabe alt​ ​i​ ​samme​ ​sekund​ ​jeg​ ​købte​ ​det.​ ​Selv​ ​nu,​ ​i​ ​omegnen​ ​af​ ​150​ ​handler​ ​senere,​ ​holder​ ​jeg stadig​ ​vejret​ ​når​ ​jeg​ ​trykker​ ​’køb’​ ​og​ ‘​sælg’.

Strategien
Strategien​ ​efter​ ​den​ ​fire-seks​ ​måneder​ ​lange​ ​research-periode​ ​var:

  •  ​en​ ​tredjedel​ ​i enkeltaktier​ ​fra​ ​det​ ​danske​ ​C20​-indeks,
  • en​ ​tredjedel​ ​i​ ​virksomhedsobligationer​
  • ​en tredjedel​ ​i​ ​investeringsforeninger​ ​fordelt​ ​​ ​50/50​ ​i​ ​aktive/passive​ ​fonde.​ ​

Desuden​ ​skulle​ ​jeg være​ ​bredt​ ​eksponeret​ ​geografisk​ ​og​ ​inden​ ​for​ ​diverse​ ​sektorer.​ ​Det​ ​var​ ​planen.​ ​I​ ​praksis viste​ ​det​ ​sig,​ ​at​ ​virksomhedsobligationer​ ​ikke​ ​var​ ​smart,​ ​af​ ​grunde​ ​som​ ​jeg​ ​gerne​ ​uddyber ved​ ​anden​ ​lejlighed.​ ​Det​ ​viste​ ​sig​ ​også,​ ​at​ ​jeg​ ​var​ ​lidt​ ​mere​ ​risikovillig​ ​end​ ​ventet​ ​og nysgerrig​ ​på​ ​andre​ ​aktier​ ​end​ ​de​ ​blot​ ​tyve​ ​der​ ​er​ ​i​​ ja, ​C20​ ​indekset.​ ​Så​ ​min​ ​teoretiske​ ​plan ændrede​ ​sig​ ​i​ ​mødet​ ​med​ ​virkeligheden,​ ​som​ ​det​ ​vel​ ​så​ ​ofte​ ​er​ ​tilfældet.

I​ ​dag​ ​har​ ​jeg:

  • ​​to​ ​tredjedele​ ​af​ ​mine​ ​investerbare​ ​midler​ ​stående​ ​i​ ​enkeltaktier​ ​i​ ​et​ ​depot​
  • den​ ​sidste​ ​tredjedel​ ​i​ ​et​ ​depot​ ​kun​ ​med​ ​fonde

I​ ​aktiedepotet​ ​som​ ​jeg​ ​forvalter​ ​meget​ ​aktivt, hvilket​ ​i​ ​praksis​ ​vil​ ​sige,​ ​at​ ​jeg​ ​handler​ ​ca​. ​fem​ ​gange​ ​ugentligt,​ ​huserer​ ​særligt​ ​amerikanske tech-aktier​ ​(semiconductor,​ ​cloud),​ ​nogle​ ​enkelte​ ​C20​ ​aktier,​ ​en​ ​del​ ​biotek​ ​(både​ ​generisk​ ​og kopi)​ ​plus​ ​lidt​ ​blandede​ ​bolscher​ ​for​ ​at​ ​få​ ​den​ ​ønskede​ ​spredning.​ ​Der​ ​er​ ​typisk​ ​mellem 15-20​ ​aktier​ ​i​ ​depotet.

Fondsdepotet​ ​eksponerer​ ​mig​ ​via​ ​mine​ ​pt​ ​12​ ​fonde​ ​mod​ ​henholdsvis:​ ​det​ ​globale​ ​marked, Asien,​ ​Indien,​ ​Emerging​ ​Markets,​ ​Europa,​ ​Danmark​ ​samt​ ​mod​ ​sektorerne​ ​Semiconductors, Chemicals​ ​og​ ​Robotics/AI.​ ​Nogle​ ​både​ ​via​ ​en​ ​aktivt-​ ​samt​ ​en​ ​passivt​ ​forvaltet​ ​fond​ ​-​ ​jeg kører​ ​en​ ​lille​ ​intern​ ​konkurrence​ ​mellem​ ​de​ ​to​ ​former​ ​for​ ​fonde.

Min​ ​fordeling​ ​er​ ​ca​ ​40​ ​procent​ ​i​ ​indeksfonde,​ ​30​ ​procent​ ​i​ ​aktivt​ ​forvaltede​ ​fonde​ ​og​ ​30 procent​ ​i​ ​ETF’er.
Jeg​ ​er​ ​foreløbig​ ​rigtig​ ​godt​ ​tilfreds​ ​med​ ​både​ ​min​ ​strategi​ ​som​ ​jeg​ ​tilpasser​ ​as​ ​I​ ​go​ ​samt​ ​mit foreløbige​ ​afkast​ ​på​ ​samlet​ ​set​ ​ca​ ​5​ ​procent​ ​på​ ​tre​ ​måneder.

Sarahs​ ​3​ ​gode​ ​råd​ til investering:

  1. Invester​ ​max​ ​8​ ​%​ ​i​ ​en​ ​enkelt​ ​aktie​ ​(jeg​ ​har​ ​det​ ​personligt​ ​bedst​ ​med​ ​6%)​ ​dog​ ​gerne minimum​ ​5000,-
  2. Sørg​ ​for​ ​at​ ​være​ ​bredt​ ​eksponeret​ ​både​ ​i​ ​forhold​ ​til​ ​sektorer​ ​samt​ ​geografisk
  3. Vær​ ​tålmodig,​ ​noget​ ​jeg​ ​selv​ ​øver​ ​mig​ ​i​ ​dagligt

Men det vigtigste er bare at komme i gang. På den måde som passer allerbedst til dig. Og alle vi andre er her til gensidig støtte og sparring.

 

Om JUNE by Danske Bank
Vil du også gerne i gang med at investere? JUNE by Danske Bank er en ny løsning, der vil gøre det lettere og mere tilgængeligt at investere. Også uden man behøver vide alt om aktier og obligationer. Læs mere om JUNE her, og se nemt, hvilken investering June anbefaler til dig.

3 Comments

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *