Mit bedste investeringsråd

Vi lancerer nu det 10. indlæg i blogserien “Mit bedste råd”, hvor vores netværk af seje kvinder deler viden, erfaringer og gode råd. Tidligere har vi bl.a. udgivet indlæggene ‘Mit bedste PR-råd‘ og ‘Mit bedste blogråd‘, og nu er det blevet tid til 6 gode råd om investering. God fornøjelse og husk at skrive i kommentarfeltet, hvis du har et forhandlingsråd, du vil dele!

 

1. Ann Lehmann Erichsen, Forbrugerøkonom, Afdelingsdirektør i Nordea samt forfatter til bogen ”Plus på kontoen: syv smutveje til en bedre økonomi”, Gyldendal Buisness

De fleste kvinder har brug for at investere meget mere tid i at sidde for bordenden og være direktør i deres egen økonomi – det giver plus på kontoen i det lange løb.

Man skal kunne svare på 3 spørgsmål:

  1. Hvad sidder du for om måneden? Det kan man svare på, når man har brugt en hel søndag eftermiddag til at udarbejde et helårsbudget og sat så mange tal ind som muligt. Sådan en øvelse er ikke svær. Alle kan være med. Det sværeste inden for privatøkonomi er faktisk at komme i gang! Budgetøvelsen virker som en aha-oplevelse og øjenåbner for de fleste. Når man ser, hvor meget de faste udgifter fylder i økonomien, får man lyst til at presse dem ned i pris, for at få bedre råd til at spare op til det man drømmer om.
  2. Er du tilfreds med din pensionsopsparing? Og ved at ’tjekke ind’ på www.pensionsinfo.dk med NemID, kan man faktisk få sig et overblik på under to minutter.
  3. Er du tilfreds med dit forbrug? For at svare kræver det, at man spekulerer over, om man falder for tilbud og udsalg, om man er impulskøber og har pungen fuld af bonuskort. Kort sagt om man synes, at man virkelig får noget ud af de penge, man bruger hver måned og er tilfreds med det? Er svaret nej, så skal man ændre strategi, og få en cigarkasseøkonomi, hvor man sætter faste rammer for, hvor meget der skal spares op hver måned, hvad der må ’snoldes’ for. Det er en lidt anden måde at styre økonomien på, men det er nemt. Og man er sikker på, at man kommer i mål og får sparet op.

Husk at de fleste kvinder først begynder at investere deres sparepenge, når de er fyldt 50 år. Med denne metode jeg har skitseret, med en aktiv tilgang til økonomien, vil der være sparepenge at investere længe før.

 

2. Simone Louise Jørgensen, Kandidatstuderende i IT, Kommunikation og Organisation samt tidl. bestyrelsesmedlem i Unge Aktionærer Aarhus

Mit bedste råd til investering, er at kende det man overvejer at købe. Brug tid på at undersøge hvilke produkter virksomheden sælger, hvilke markeder virksomheden opererer på, hvilke samarbejdspartnere virksomheden har, hvilke tanker virksomheden har omkring fremtiden, hvilke artikler der er skrevet om virksomheden osv. Alle disse informationer kan sagtens findes ved at bruge lidt tid på Google, og de kan hjælpe dig med at give en idé om hvor virksomheden er på vej hen, og derved også hvilken retning man måske vil kunne forvente deres aktiekurs går i.

 

3. Anna Marie Schou Ringive, Økonomisk rådgiver og Bestyrelsesmedlem i Dansk Aktionærforening

Træf nogle grundlæggende beslutninger:

  • Kan du tåle at tabe penge, og vil du tåle at tabe penge?
  • Er det frie midler, som du måske skal kunne realisere hurtigt?
  • Er det pensionsmidler med en lang investeringshorizont?

Investér aldrig for lånte midler og læg ikke alle æggene i én kurv. Ved investering i enkelte aktier: køb store, velrenommerede virksomheder, der har haft overskud de sidste 10 år. Bland evt. porteføljen med Investeringsforeninger, f.eks. globale value afdelinger, og vær obs. på de “smalle afdelinger”, brug hjemmesiden www.IFB.dk

Lad dig ikke friste af “hurtige” gevinster, der som regel ender med at blive en laaang investering. Lav en strategi for dine køb og porteføljeudvikling, hvor meget vil du se aktien/investeringsbeviserne falde?

Køb med hjernen og ikke med hjertet.

Hold dig up to date med nyheder på investeringsmarkedet. Deltag i Investormesser. Meld dig evt. ind i en aktieklub, eks. gennem Dansk Aktionærforening, www.shareholders.dk.

 

4. Gitte Brøgger Led, cand.merc.aud, formuerådgiver hos Formuepleje

Når du står overfor at skulle investere, så skab først et overblik over din formue og læg en plan. Hvad er det for nogle midler, du vil investere? Er det for eksempel pensionsmidler, frie midler eller midler i dit selskab/virksomhed? En gang om året kan du med fordel følge op på, om dine investeringer passer til din nuværende livssituation. Forhold dig aktivt til den risiko, du vil påtage dig. Invester aldrig penge, du ikke kan undvære. Invester ikke for lånte penge. Sørg for at sprede dine investeringer i forskellige brancher og geografiske områder, eller invester i aktive investeringsfonde, som har denne spredning. Vær opmærksom på omkostningerne, da de reducerer dit potentielle afkast. Stil spørgsmål, indtil du forstår. Den største forhindring for et godt langsigtet afkast er dine irrationelle beslutninger. Hold derfor fast i din investeringsstrategi – også i nedgangstider.

 

5. Helle Christiansen, forfatter, forlægger og indehaver af bloggen kvindeinvest.com, og blogger desuden på Børsen

Mit bedste råd er, at vi kvinder skal tro på, at det er værd at forholde sig til investeringer, og at vi faktisk er ret gode til det (og det er kvinder!). Jeg vidste absolut intet om det, da jeg startede, og som humanist lå det langt væk fra de æstetiske og humane idealer, jeg normalt beskæftiger mig med. Hvis kvinder ville være optaget af investeringer – lige som vi er optagede af mange andre forhold i verden – så kunne vi også være med til at præge, hvad der skulle investeres i og hvordan. Det er en mandeverden, hvor der er alt for lidt fokus på ansvarlighed og nærhed. Hvis vi blander os, får vi også indflydelse, har jeg lært, og det råd vil jeg gerne give videre.

Jeg taler med rigtig mange kvinder, som finder investeringer ”usexet”. Det er det måske også. Men de fleste af os vil komme i en livsfase eller livssituation, hvor vi har brug for at forholde os til, hvordan vores økonomi grundlæggende er skruet sammen. Det kan vi lige så godt træne os i, mens vi måske ikke har akut brug for viden (og penge). Det er det andet råd, jeg gerne vil give videre.

 

6. Heidi de Feuth, EP Coach & terapeut, supervisor og underviser og handler selv med aktier

Invester kun penge, du ved, du kan undvære! Sats nogle både langsigtet og kortsigtet. Vær sikker på, at du kan sove om natten uden, at bekymre dig om kursændringer, og husk du har først tjent eller tabt på din investering når de handles, medmindre selskabet går konkurs! Jeg satsede og mistede kr. 30.000 på Amagerbanken – 1 kr. pr. aktie, det var dumt, men sjovt. Til gengæld har jeg investeret i “sikre” bankaktier, Danske Bank og Nordea som er tænkt som langsigtet investering og de er fordoblet siden mit køb, men igen, det kan ikke bruges til noget før jeg omsætter dem… Mærk efter, hvor risikovillig du er, og søg rådgivning, hvis du er i tvivl. Bare sæt i gang!

 

Har du selv et investeringsråd, som du vil dele, er du meget velkommen til at skrive det i kommentarfeltet. Jo flere jo bedre!

Der er flere blogindlæg på vej i serien “Mit bedste råd”, og du kan bl.a. glæde dig til ‘Mit bedste jobsøgningsråd’ og ‘Mit bedste karriereråd’. Har du idéer til andre spændende emner, så kontakt os endelig!

5 Comments

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *