Mit bedste iværksætterråd

I Ladies First handler netværk i høj grad om vidensdeling og om at dele ud af sine erfaringer. Netop derfor er vi gået i gang blogserien ‘Mit bedste råd’. Her indsamler vi en masse gode råd fra medlemmerne af vores Facebookgrupper. Tidligere har vi udgivet indlæggene ‘Mit bedste projektlederråd‘ og ‘Mit bedste blogråd‘, og nu er det blevet tid til at blive klogere på iværksætteri. Her er de allerbedste råd fra to håndfulde seje iværksættere:

 

1. Cille Veje, ejer af Cille Veje Oplevelsesdesign

Mit bedste iværksætterråd er at starte med at sætte dig med en god kop kaffe og kigge indad – find ud af hvem du er, og hvorfor du vil det her. Når du starter ud som iværksætter vil du møde en masse udfordringer, for du har taget hovedspringet fra 100 meter vippen ud i et farvand, som du på ingen måde kender. Derfor er det nødvendigt at finde ud af, hvad der er dine styrker, hvad der kan spænde ben for dig og hvor dine potentialer er, så du ved hvorfor du reagerer, som du gør, i de situationer som du møder. Derudover er det klogt at se lidt på, hvad der motiverer dig, skrive det ned og hænge din drivkraft op på køleskabet så du på regnfulde dage kan minde dig selv om, hvad der motiverer dig, og hvorfor du netop valgte at springe ud i det her!

 

2. Herle Jarlgaard Hansen, CEO og Founder af FINDERSKEEPERS

Jeg synes alle iværksættere skal huske at fejre sig selv, sit firma, sine kollegaer, sine samarbejdspartnere, sine små, mellem og store succeser. Så meget som muligt!

Nogen gange går det rigtigt stærkt, også på den der helt vildt fede måde hvor jeg glemmer tid og sted. Desværre går det nogen gange så stærkt, at jeg glemmer at nyde nuet, og det er jeg virkelig ikke fan af. Så dette råd er faktisk et, som jeg selv prøver at følge.  Stop op, nyd det du har gang i og de mennesker du har omkring dig. Fejr dig, dem og det! Drop undskyldninger med, at der ikke er tid, det behøver ikke være en kæmpe fest hver gang. Pop en Mokai i tide eller utide, køb dig fattig i lagkagehusets christianshavnerkage når teamet er aller sejest eller hold en ekstra uformel fredagsbar. Trust me, det giver dig selv og alle andre lysten til forsætte med tårnhøj gejst.

 

3. Sara Tusindfryd Krogager, ejer af Flagstang Markeder og daglig leder af REUSE Aarhus

Vi er alle usikre på os selv i mere eller mindre grad. Så sørg for at have nogle gode sparringspartnere, der forstår hvad du laver. Med dem kan du tjekke din mavefornemmelse af og så komme videre i dine processer. Det gode ved at dele tanker med andre er også, at man kan blive inspireret af hinanden – og det har jeg brug for når jeg er ene mand i mit firma.

 

4. Jannie Overgaard, co-founder af Over & Aude

Stol på din mavefornemmelse! Den bunder ikke i uovervejede og udefinerbare størrelser, men derimod i tidligere erfaringer du har gjort dig – på godt og ondt – og derfor er den vigtig for dig! Vi har i vores firma truffet en del beslutninger efterhånden, hvor vi fulgte vores mavefornemmelse. Vi har endnu ikke fortrudt de beslutninger!

 

5. Frederikke Schmidt, partner i Ladies First og Creative Director hos roccamore

Kom nu i bare i gang! Jeg møder så mange mennesker, specielt kvinder, der fortæller mig, at de går og arbejder med noget og har gjort det de sidste 2, 3, 4 og 5 år, men stadig ikke har lanceret, fordi der liiiiiige mangler det her og det her. Kvinder vil ofte gerne have at tingene er perfekte, men fordi noget er perfekt, er det ikke ensbetydende med, at det er en succes. Tværtimod. Det er de uperfekte produkter, der har størst mulighed for at udvikle sig. Jo hurtigere du kommer ud med dit produkt, jo hurtigere får du feedback på det og kan gøre det endnu bedre. Så kom nu bare afsted, lancer det, du arbejder med NU!

 

6. Mia Louise Justesen, udviklingskonsulent ved Studentervæksthus Aarhus (AU)

Bevæg dig! Og her taler jeg ikke om at løbe en tur eller løfte en vægt. Tal med mennesker, få inputs, brug de inputs. Vær bevidst om antagelser du har om din idé eller forretning. En antagelse kan f.eks. være, at arkitekter vil betale for dine 3D-animationer. Eller, at cafeer i Aarhus oplever, at potentielle kunder finder et andet sted at spise, fordi de lige skal vente i 20 min. Test disse antagelser, så du hele tiden bliver klogere på dit marked. Måske får du en kunde ud af det, måske en ny samarbejdspartner – og som minimum viden som du kan bruge til din næste antagelse og dermed dit næste, bedste skridt.

Har du svært ved at identificere dine egne antagelser eller næste, bedste skridt, kan du alliere dig med én, som kan stille dig en masse spørgsmål. Personen behøver hverken være ekspert på din forretning eller iværksætteri generelt. Ofte er det nok, at der bare stilles nogle spørgsmål. God fornøjelse!

 

7. Stine Juul Hansen, co-founder af Madrouletten og General Manager af Mystery Escape Danmark

Når alt kommer til alt, har jeg igennem mit arbejde med iværksætteri fundet ud af, at kompetencer er et super vigtigt område at have styr på! Derfor er mit bedste iværksætterråd, at man skal kende – eller finde ud af – hvilke kompetencer man selv har, og hvad man ikke har kompetencer inden for… for det er okay, at man ikke er verdensmester i alt! Derefter handler det om at sætte et stærkt team sammen med de kompetencer, man ikke besidder. Arbejder man alene må det være om at finde ud af hvor, og hvem man kan trække på i sit netværk.

Jeg tror det er de færreste, der kan klare ALT selv, og hvis de kan, tager det måske i så fald lang tid.

Skal du finde en partner-in-crime til dit iværksætterprojekt så gå efter at finde en, der ikke har samme baggrund som dig selv, for ellers kan I måske lidt for hurtigt blive enige (eller uenige). At arbejde sammen med en, der kommer fra noget andet end dig selv kan give nye perspektiver og udfordre dig på konceptet, og I kan sammen afdække et større kompetencefelt, og sparringen kan føre jer langt videre.

 

8. Pernille Hjortkjær, ejer af virksomheden HJORTKJAERbiz og de to subbrands: PE3A BusinessAntropologi (pe3a.dk) og pernillehjortkjaer.dk

Gå bare i gang:

Alt for mange (mig selv inklusiv) tror det skal være perfekt inden de går i gang. Det skal det ikke – og du vil efter nogle år som selvstændig eller iværksætter se at du og din forretning udvikler sig hele tiden og at “det perfekte” alligevel aldrig er statisk.

Skulle jeg komme med et ekstra bonus-råd: Find dig en sparringspartner eller coach fra dag 1. Nogle du kan spille bold op af så du ikke kommer til at gå med alle overvejelserne selv. Det var svært for mig i starten fordi jeg er ret ærekær og meget drevet af at ville det hele selv.

 

9. Tina Bøgevald, partner i kommaMEDIA

Drop forretningsplanen! Sat meget på spidsen. Det er godt at have en plan og en retning. Det er godt at vide, HVORFOR man laver, hvad man gør. For så forstår potentielle kunder det også. Og det er godt at vide, hvad der skiller én ud. Men den kæmpestore forkromede forretningsplan behøver ikke at ligge skarpt skåret. Hvis man tror på, hvad man laver, så udvikler det hele sig naturligt.

 

10. Eva Lund, ejer af Vera Vega

Man skal huske at lytte til sig selv. Hvad gør dig glad? Det kan lyde som et kliche, men det er faktisk ret vigtigt. Mange iværksættere kaster sig måske ud i et projekt med drømmen om, hvad det ikke kan føre til, og hvilken succes det vil blive. Det er selvfølgelig vigtigt at have troen på projektet, men man kan aldrig vide, om man rent faktisk opnår den succes, man ønsker og hvornår.

Jeg er selv blevet opmærksom på, at det er lige så vigtigt at nyde vejen dertil frem for hele tiden at stile efter målet. Man skal være ligeså glad i processen, som man vil være når man når målet – for tænkt nu hvis der går ti år.

Derudover er det vigtigt at vælge sit team med omhu både professionelt og privat. Omgiv dig med personer der inspirerer dig, bakker dig op og støtter dig. At være iværksætter kan betyde meget frihed, og det er fedt at være sin egen chef, men det kan også betyde mange arbejdstimer, og det kan være svært at lægge tingene fra sig, når det er noget man virkelig brænder for – derfor kan det også kræve mange ofringer. Jeg er blevet mere bevidst om hvordan jeg bruger min tid – også i fritiden og bruger den med de mennesker jeg holder allermest af.

 

11. Pia Elmegaard, co-founder af Betabits

Det fantastiske ved iværksættere er, at de får det meste ud af det, de har – for det skal de. Det er jo sådan, der opstår nye ideer og bedre processer. Kompetencer og tid er to ting, som man ikke kan lave om på, og må få det bedste ud af.

Først; tag udgangspunkt i de kompetencer, som du eller i allerede besidder og bestrider!

Vi vil for eksempel gerne være meget (!) bedre til at markedsføre os selv, men vores kernekompetence er nu en gang at hjælpe andre med at formidle, hvad dé laver af fede ting. Jeg er for længst holdt op med at slå mig selv i hovedet hver gang vi, igen, ikke har fået brugt social media kanalerne eller udnyttet en anden god mulighed for eksponering af vores egen virksomhed. Vores vækst stammer fra word of mouth – det var ikke planen, men det er uden tvivl dét, der falder os mest naturligt til.

Og når kompetencerne skal i sving, så er tid det næste element, som man skal få det meste ud af. Opgaver tager så lang tid, som man tillader det.

Giv dig selv og dit team en deadline og overhold den. Det handler ikke om at stille sig tilfreds, når klokken slår deadline, det handler om, at lave ting færdige, og hvis der er tid, så forfiner man.

Hvis man ikke har – eller kan få – det godt med de to ting, så vil iværksætterlivet for evigt stresse, frem for at give god energi.

 

Har du selv et iværksætterråd, som du gerne vil dele, så er du meget velkommen til at skrive det i kommentarfeltet. Jo flere jo bedre!

Næste blogindlæg i serien ‘Mit bedste råd’ kommer til at handle om ‘kreativitet’. Så følg med, hvis du vil have de allerbedste råd fra en samling über-kreative damer.

1 Comment

  • Tinne Bering siger:

    Tak for de gode råd. Jeg kan især nikke genkende til, at perfektionismen til tider begrænser mig, fordi jeg ikke synes jeg kan tillade mig at sende noget ud der ikke er 100% i orden. En ting jeg synes der er utrolig vigtig, er at have opbakning der hjemme. Det hjælper i hvert fald mig, når jeg synes at tingene er svære, så er det rart at der er nogen der hiver mig op og giver mig troen på mit projekt tilbage. eNavigate.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *