Jeg er ikke bare en ‘vejrpige’

Klimaformidler og vejrvært i blå kjole

Nina Bendixen er 36 år og arbejder som vejrvært på DR og klimaformidler, moderator og foredragsholder. Nina er gift og har to piger på 1 og 4 år. Nina brænder for at få børn og unge til at forstå hvad klimaforandringer betyder for mennesker, men også at lære forældre, hvordan de kan tale med børn om klimaforandringer, så snakke om fremtidens klima gøres mindre angstprovokerende i børneører.Ladies First vil skabe og fremvise flere alsidige, kloge og inspirerende kvinde-portrætter inden for emnet arbejdsliv. Dette portræt er af en kvinde, som fællesskabet i Ladies First selv har nomineret og fremhævet – læs med her. 


Hvad optager dig lige nu inden for dit arbejdsliv?
Klimaangste børn og unge. Tænk at være i den største personlige udvikling i livet og få lagt et ansvar på skuldrene som den generation, der skal redde klimaet. Og så endda uden stemmeret. Det har fået mig til at gå sammen med en børnepsykolog om at skrive en bog til børn og deres forældre om, hvordan vi taler sammen om klimaforandringerne.
Hvilke betydningsfulde valg har du truffet i dit arbejdsliv?
At blive selvstændig. De trygge rammer i en fast stilling er vidunderligt, men endnu mere vidunderligt er det at kunne bestemme sin egen dag, indholdet i den og at kunne prioritere en “pjækkedag” med sine børn og så give den en ekstra skalle en anden dag. Da jeg skriver på både bog, foredrag og workshops, er der også gode muligheder for at arbejde hjemme.
Hvad betyder balance mellem arbejds- og familie/privatliv for dig?
Det betyder en glad mor, kone, kollega, chef etc. Hvis ikke det fungerer derhjemme, bliver jeg ukoncentreret i mit arbejde, og hvis ikke det fungerer på arbejdet, kan jeg ikke være 100% tilstede med familien. Så det er altafgørende, at de to ting løfter hinanden.
Hvilke konkrete succeser og udfordringer har du haft i dit arbejdsliv?
Jeg oplever en udfordring med min alder og mit køn ift. at udtale mig om et så videnstungt emne som vejr og klima.
Konkret oplever jeg, at blive set på som “vejrpige”, og mange tror, at jeg kun præsenterer indholdet af vejrudsigterne.
Som vejrvært laver jeg altid alt indhold og står selv bag alt, hvad der formidles. I kommentarspor til artikler eller udtalelser, har jeg oplevet nedværdigende kommentarer om mit udseende og “kælenavne” som ‘Putte’. Jeg lader det som regel fare.
Af succeser har jeg heldigvis flere. Konkret er jeg stolt af et projekt som hedder Klimakysset, som jeg er medstifter af. Vi laver workshops for folkeskoler, hvor vi laver teater, bæredygtige søde sager i køkkenet og klimaquizzer med børnene. Det er blevet taget rigtig godt imod.
Jeg tror, at optimisme og løsningsorienteret undervisning er vejen for at undgå klimabekymrede børn og samtidig give dem nok viden til at handle
Hvad har netværk og fællesskaber bidraget med i dit liv, både arbejdsmæssigt og privat?
Min store kærlighed, min mand, mødte jeg gennem netværk. Det slår Tinder til enhver tid. Arbejdsmæssigt, så har jeg næsten kun fået jobs gennem netværk. Det er meget få jobansøgninger uden netværk, der har båret frugt.
Hvis du vidste, hvad du i dag ved om arbejdslivet, hvad havde du så fortalt dig selv, da du var helt grøn?
Du kommer ikke sovende til noget. Det bliver hårdt, men det skal nok gå, så husk at nyde processen og ikke kun målet.
Hvem har åbnet døre for dig og muliggjort, hvor du er i dag?
Min veninde og kollega, Line Østergaard, som jeg deler alt med. Hun er en “do’er” og har de skøreste og fedeste idéer.
Er det ensomt at være selvstændig og iværksætter?
Min mormor. Hun er den stærkeste kvinde, jeg kender.
Hun er en selvstændig egenrådig kvinde, men hun elsker også at passe på sin mand.
En god blanding af den moderne og den gammeldags kvinderolle. Og så mener jeg, at vi kan lære meget af hendes generation, hvis vi bare gad at lytte. Datidens fokus på at spare var måske bundet i en lille økonomi, men sparerådene burde vi tage til os i dagens forbrugersamfund. Hun kan få en kylling til at række fire dage, og fnuller på striktrøjer blev i hendes ungdom gemt i små garnnøgler, så de kunne bruges igen. Måske vi ikke behøver at gå så vidt, men vi kan lære af det almindelige fornuftige forbrug, så vi ikke tærer for hårdt på jordens ressourcer.
Hvilken kvinde i dit netværk vil du åbne døren for og lade portrættere på Ladies Firsts blog?
Line Østergaard, som er spændende på grund af sin evne til at få ting til at ske. Hun er skuespiller, men har også udgivet en kogebog, bare fordi, hun kunne. Eller Anne Kejser, som meget motiverende skabte sit eget brand og business efter hun blev udsat for nedskæringer på sin arbejdsplads.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *