Powerperformer med svedige håndflader

Det er ikke svært at komme i stemning til en god aften, når man kommer ind af døren til Kvindemuseets hyggelige café og øjet falder på de smukke gamle møbler med stearinlys og små blomsterbuketter på alle bordene.

Her forventer man (måske) ikke at høre ordet ”lort” gentagne gange, men det er ikke desto mindre, hvad der er i vente for aftenens publikum.

Det strømmer ind af døren med forventningsfulde kvinder, som finder sig til rette med et glas vin, øl eller kaffe i hånden. Den rare cafédame tog imod lidt assistance fra et par co-ladies, da der var allermest run på i caféen, så alle de tørstige og kagesultne damer kunne blive tanket op inden slagets gang. De er kommet for at høre komiker Sisse Karlsson og sangerinde Signe Svendsen fortælle deres personlige erfaringer med at takle nervøsiteten på scenen.

Aftenen blev kickstartet med et par netværksøvelser for at varme hinanden op til det, der var i vente. 1-2-3-øvelsen, som indebar klap, tramp og energiske arme op over hovedet (man skulle have været der), fik rummet til at fyldtes med spontane latterudbrud og så var det allerede som om, man kunne mærke søster-solidariteten brede sig. Måske museets historiske rammer også hjalp til.

dsc_0043_fotor

Bland dig udenom dig selv
Da aftenens første oplægsholder, komiker Sisse Karlsson, gik på, fik lattermusklerne igen en omgang massage. Sisses mission var, at give de lektier videre, hun har lært af at stå på en scene og hvorfor man skal ”blande sig uden om sig selv”. I processen med at skrive hendes første show, Græsplæneanalogien (som blev udsolgt!), lærte hun en masse om den modtand, man giver sig selv, når man skal op på en scene. Sisse brugte dog ikke ordet ”modstand”, men erstattede det med det mere passende ord ”lort”, hvilket resulterede i en masse kluk-latter blandt publikum hele oplægget igennem.

Sisse forklarede, hvordan processen var som at føde en baby – ikke en perfekt baby – men en baby man skal stå ved! Det var en skræmmende fødsel for Sisse med en masse undskyldninger for ikke at gennemføre showet.

dsc_0050_fotor

Hvem gider gå ned af en sti fyldt med lorte?!

– som hun selv sagde. Sisses modstand bestod af lavt selvværd, angst og depressionsagtige tilstande, men hun valgte at se lorten(e) i øjnene, ved at prøve at tænke rationelt. For hvad er det egentlig der sker med kroppen, når vi skal op på den scene? Vi er jo slet ikke designet til at stå på en scene. Vores krop fortæller os, at det er farligt, fordi vi pludselig skiller os ud fra mængden og så går hele nervesystemet i gang og man får lyst til at løbe væk, væk, væk.

Vi kan alle klare lorten med de rette våben: Bland dig uden om dig selv, lad være med at lytte for meget til den bange stemme i dit hoved, og brug ikke alt din energi på at skjule nervøsiteten.

Man kan sige meget om lorte, men de fanger altså publikums opmærksomhed – for der blevet lyttet intenst. Sisses ærlige tilgang til nervøsiteten var både sjov og forfriskende og resulterede i høje klapsalver fra publikum.

dsc_0080_fotor

3×3 Minutes of Fame
SÅ blev det tid til det faste indlæg med 3 x 3 minutters berømthed. Co-lady Anja Matulewska inspirerede os med sin historie om, hvordan bogen ”Law of attraction” satte gang i en kaskade af positive hændelser i hendes liv. Ved at følge mantraerne, ”Du er, hvad du tænker”, ”Du tiltrækker, det du tænker, siger og gør” og ”du skaber selv din lykke”, har Anja i år opnået at blive selvstændig, starte eget tøjmærke, blive Co-Lady og startet Ladies:Talk (podcasts) og derudover er hun blevet meget mere positiv. Ret sejt! En dejlig peptalk og reminder om, at du skal gøre det du drømmer om. Nu. Hvorfor vente?

Næste modige kvinde på scenen var Laura, som er ved at starte selvstændig med virksomheden Liv med Laura, der giver vejledning om kost og træning til gravide, fordi ”der er så meget pis derude”, som hun selv sagde. Laura vil gerne afmystificere, alt det man må og især ikke må, når man er gravid, så det bliver nemt og trygt at være kvinde før, under og efter graviditeten. Hun slår et slag for jordnær sundhed og det ka´vi li´!

Tredje og sidste kvinde i 3×3 runden var Mia med hendes virksomhed present.dk. Mia ved, at hvis der er noget, der spreder glæde, så er det gaver, derfor havde hun taget en gave med til os alle(!) – en sød lille stikling af en pilea-plante – Tak for den! Vi elsker gaver.

dsc_0076_fotor

De kan ikke slå mig ihjel!
Efter en kort pause blev det sangerinde Signe Svendsens tur til at holde oplæg og det viste sig, at det var første gang hun skulle holde et oplæg i det format – uden guitar. Hun havde egentlig forberedt noget hjemmefra, men fordi rummet emmede af solidaritet og god karma, besluttede hun sig for at ‘winge den’. Med ro og nærvær fortæller hun om hvordan hun er havnet der, hvor hun er i dag, med rejsen fra ”Rollo & King”-tiden (hvor de fleste nok kender hende fra) til TV med BS Christiansen over samarbejde med Niels Hausgaard til idag at have udgivet 3 solo-albums. Mødet med Niels leder til at Signe kommer ud og spiller for et publikum inden hun udgiver sin første plade, og det loyale publikum og kendskabet til hendes publikum betyder enormt meget.

Signe opvoksede i et kollektiv på Fyn, hvor mentaliteten var, at ”du går da bare op på scenen, hvis du har noget på hjerte.” Derfor går Signe aldrig op på en scene, uden at have tænkt over formålet med det. Når hun synger sine sange, gør hun det (også) for at opnå et fællesskab og skabe en følelse af at vi hører sammen, hvorfor hun håber at hendes sange vækker genklang blandt publikum. Signe afslører også, at hun sætter hele dagen af inden en koncert, for at forberede sig mentalt og undersøge stedet hun skal performe. Hun understreger Sisses pointe fra før:

Det er vigtigt at give plads til nervøsiteten inden du går på, ellers vokser den sig større. Giv dig selv lov til at sige jeg vil ik´, jeg vil ik’, jeg vil ik´!

Og så citerer hun Niels Hausgaard: ”Hav din selvovervurdeing intakt!” Med det menes, at du skal fortælle dig selv, at du er pisse sej og har noget på hjerte som andre kan få gavn af. ”Og så husk, de kan ikke slå mig ihjel!”. Med den afslutning fik Signe en kæmpe klapsalve med sig, inden hun gik på scenen med guitaren om halsen.

dsc_0086_fotor

Aftenen sluttede med en smuk intimkoncert med Signe Svendsen i bedste Niels Hausgaard-stil med anekdoter og sjove betragtninger imellem sangene. Vi i Ladies First kan kun bekræfte Signes ord, da hun sagde:

Det er så dejligt at være sammen med kvinder og mærke at i giver hinanden noget.

 

Næste netværksmøde i Aarhus er 10. november og handler om digitale trends, men er du blevet nysgerrig på at møde Signe Svendsen, så har du chancen til netværksmødet “Følg din passion” i Vejle 25. oktober, i Aalborg 3. november og i Viborg 8. november! Du kan i øvrigt altid holde dig opdateret på kommende events i alle vores netværksbyer her!

Skrevet af Kristine V. Bjerre, netværksfacilitator og co-lady i Ladies First.
Billeder af Christina Larsen, co-lady i Ladies First.

4 Comments

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *