Temaet finansiering – Nu med en ny vinkel

Iværksætterens manglende held til at skaffe finansiering er et velkendt tema. I dagens blogindlæg bringer jeg en anden vinkel på dette tema end den, vi så ofte hører. En vinkel, der handler om, hvordan den finansielle sektor i Danmark betragter os iværksættere, og hvordan det påvirker vores evne til at udvikle os selv og vores forretning. En forretning der i sidste ende er til alles bedste.

Om at bestemme selv

Men først min egen historie. Du læste måske med sidst, hvor jeg fortalte om min lyst til at blive selvstændig. Så ved du også, at en af mine drømme som selvstændig handler om at kunne bestemme over mit eget liv. Både rammer og indhold.

Altså både i forhold til hvor meget, hvordan og hvornår jeg vil arbejde og i forhold til, hvad jeg vil arbejde med. Jeg synes faktisk, at jeg er lykkedes med det et langt stykke ad vejen.

Og det er en fantastisk følelse. Bare det, at når jeg får en god idé – og dem får jeg altså en hel del af i løbet af en dag – ja, så beslutter jeg selv, om jeg vil arbejde videre med den eller ej. Det er da for fedt.

Hvordan ser vi egentlig på selvstændige her i landet?

Imidlertid overså jeg at livet som selvstændig på en række andre punkter ville være en nedgradering – ihvertfald set med samfundets øjne. På den ene side skriger samfundet efter iværksættere, der tør skabe noget. Mennesker, der sikrer deres egen indtjening, arbejdspladser og vækst til hele Danmark.

På den anden side er selvstændigt erhvervsdrivende – som en højt agtet mand i den finansielle verden fortalte mig – den mest usikre kunde og dermed den største trussel for en bank…

Næhh nej! Lad os få en lønmodtager. Dem ved vi hvad er. De har en sikker fast indtægt (det havde de i hvert fald før finanskrisen), så dem tør vi godt låne vores penge ud til.

Har du fast indtjening, forhold og formue?

Jeg faldt i snak med denne mand, fordi jeg beklagede mig over, at jeg havde forsøgt at låne penge til et lillebitte og absolut billigt hus i et af de mest eftertragtede kvarterer i Aarhus. Et hus til et par millioner som til enhver tid, også i en finanskrise, ville være nemt at sælge.

Jeg havde ikke held med at låne til huskøbet, fordi jeg hverken havde formue, mand eller fast indtjening. Hvilken af de tre faktorer der var vigtigst i bankens øjne, fandt jeg aldrig helt ud af.

Før afslaget havde jeg vist banken kontrakter på omkring en million. Og det var altså i en nystartet konsulentvirksomhed, hvor jeg var den eneste udgift. Det bragte intet andet med sig en stor omgang anerkendelse fra den erfarne erhvervsrådgiver. Men noget hus blev det ikke til. Erhvervsrådgiveren kunne se, at jeg var en stærk sælger, som han sagde det.

Jo tak, men det giver mig stadig ikke noget hus.

Logikken synes at være: Var jeg ikke blevet skilt og havde jeg beholdt mit faste job som specialkonsulent, ja så havde det været en helt anden snak. Hvis jeg havde holdt fast i den trygge tilværelse som lønmodtager, så var jeg en god kunde i banken. Men havde jeg så også været en god højtuddannet borger i Danmark?

Bemærkelsesværdigt var første besked i banken iøvrigt, da jeg i sin tid præsenterede min forretningsplan og bad om en mindre kassekredit, at jeg var meget længere end så mange andre der kom og ville starte deres egen virksomhed. Jotak, igen, masser af anderkendelse, men stadig intet hus.

Vi gør det jo alligevel

Hvis der er en pointe, eller morale, med min historie, så er det måske en klar opfordring til andre: Sørg for at vælge den rette partner fra starten, køb drømmehuset og anskaf andre materielle gode inden du springer ud i livet som selvstændig.
Eller hvad?
Faktisk så tror jeg, at vi som unge har meget af det mod og drive, der skal til for at få succes som selvstændig… og det er i virkeligheden den vigtigste pointe med min historie:
Et liv som selvstændig kræver mod, fordi du bryder med mange danskeres lønmodtager-tankegang. Og det kræver mod og styrke at stå udenfor.
Jeg har gjort mange ting i mit liv og i min virksomhed på trods af alle andres holdninger, og det er derfor jeg er, hvor jeg er i dag. Lige der, hvor jeg bestemmer selv.

Læs flere af mine blogindlæg på min blog her.

2 Comments

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *