Ugens boganbefaling #1 – The Shallows

Det kan være svært at finde den gode og lærerige bog at give sig i kast med, når man sidder og klikker sig igennem et helvede af forsider på Amazon. Derfor har vi besluttet at anbefale en ny bog hver uge til vores skønne Ladies og andet godtfolk, som læser med på bloggen. I denne uge anbefaler vi Nicolas Carrs bog The Shallows, som forklarer hvorfor du er blevet elendig til at koncentrere dig.

The Shallows var måske nok én af de bøger, der har hjulpet mig mest da jeg skrev speciale. Den forklarede mig nemlig, hvorfor min koncentrationsevne over de seneste år er blevet dårligere og dårligere. Jeg havde længe gået og tænkt tilbage på mine første år på studiet, hvor jeg snildt kunne koncentrere mig i et par timer om at læse hele pensum til teknologihistorie. Jeg var bange for at jeg enten var blevet dummere, eller var jeg måske bare blevet doven?

 

Nu skal jeg ikke fralægge mig alt ansvar her, for det var sikkert også dovenskab der gjorde, at jeg ikke fik læst ret meget på min kandidat, men Carrs udlægning af hvordan internettet har splittet vores koncentrationsevne af, er ikke desto mindre super interessant.

I The Shallows forklarer Carr en hel del om, hvordan vores hjerne er skruet sammen, og hvorfor vi husker og lærer som vi nu en gang gør. Men det spændende kommer, når han går løs på internettet som fænomen, og hvordan Google etc. har smadret vores koncentrationsevne. Ganske kort handler det om, at vi lever i et netværkssamfund, hvor vi er vant til at tage stilling til 400 ting på samme tid – fordybelse er en sjældenhed, også når vi arbejder. Tænk på hvor mange programmer du har åbne på din computer på samme tid, og hvis det ikke er mailen eller telefonen der bimler, så er det Facebook, Linkedin eller hvad du nu ellers er hooked op med. Samtidig har Google og andre søgemaskiner medført, at vi har fået let adgang til information i det øjeblik vi har brug for det. Vi står vores spørgsmål op, og få minutter senere er vi videre i teksten. Alt dette har tilsyneladende påvirket vores evne til at koncentrere os i længere tid – vi er i sandheden blevet multitaskere (også mændene – selvom det til tider synes at forholde sig anderledes;)), og det er faktisk sådan vores hjerne oprindeligt er “designet” til at fungere. Urmennesket havde nok ikke overlevet særlig længe, hvis de var helt opslugte af at plukke bær, og glemte at holde øje med sabeltigere og andet godt fra savannen.

Der er mere i Carrs påstand end ovennævnte, men det skal du selv have lov til at læse dig til (hvis du kan koncentrere dig hele vejen igennem bogen that is…). Køb The Shallows på Amazon for ca. 18 pund.

Skrevet af Maria Garde.

1 Comment

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *