Ugens Boganbefaling #5 – Alone Together

Sociolog Sherry Turkle er en af de sejeste kvinder efter min mening. Hun har virkelig fat i den lange ende, når det kommer til debatten om hvad hele vores online færden gør ved identitetsdannelse og sociale fællesskaber.

Alone Together debatterer hvad den hastige teknologiske udvikling gør ved vores måde at leve på – både hver for sig og sammen. Turkle fokuserer især på hvordan børn i dag forholder sig til teknologi, og hvordan smartphones, tables, robotter og selvfølgelige internettet som fænomen har skabt nogle skæve værdier og forhold. Udviklingen kommer ifølge Turkle til udtryk ved, at både børn og voksne får sværere og sværere ved at indgå i fysiske, sociale relationer. Du kender det måske også lidt selv- jeg gør i hvert fald, og tager ofte mig selv i at sende en helvedes lang mailrække i stedet for at gribe knoglen, at ringe den person op, som jeg fører jeg lang og snørklet samtale med på mail. Men jeg magter bare ikke at føre en samtale! Det er dumt, og er desværre endnu mere udbredt hos børn og teenagere, som har besvær med at indgå i sociale fællesskaber, som bygger på fysisk tilstedeværelse.

Turkle fører os igennem den identitetsdannelse som finder sted, når vi hovedsageligt anvende teknologi til at kommunikere, og hvilke ulemper dette har, når vi slet ikke tager stilling til teknologien, men blot forbruger den. Alone Together var en kæmpe øjenåbner for mig, som også kan sidde og rode med en statusopdatering på Facebook i det uendelige, fordi jeg vil være sikker på at jeg fremstiller mig selv som jeg ønsker det. Kunne vi nu ikke bare lige tage og slappe lidt af og logge af – og når vi så logger på igen, kunne vi måske godt finde ro i bare at være os selv.

Alone Together kan købes på Amazon og koster ca. 12 pund.

Skrevet af Maria Garde.

2 Comments

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *