Lad være med at lade andre folk bestemme,
hvordan du skal gøre tingene!

Ditte er for nylig sprunget ud i at være sin egen boss-lady i bureauet U-Story, der hjælper mennesker, med at fortælle deres historie. Og så har hun også været en del af Ladies First Netværksforløb i København her i foråret. Vi har taget en snak med hende om at starte eget firma og hvorfor, netværk er så vigtigt. 

Navn?
Ditte Madvig Evald

Uddannelsesbaggrund?
Bachelor i Litteraturvidenskab og Cand. Mag. i Moderne kultur og kulturformidling

Nuværende beskæftigelse?
I februar sagde jeg mit sikre job op som kommunikations og social media manager for at følge mit kald og hjælpe folk med at få mere selvtillid, udvikle og lære nye personlige og faglige kompetencer gennem personlig storytelling. Jeg arbejder primært med en workshop-baseret metode der hedder digital storytelling, hvor jeg hjælper folk med at finde, fortælle og dele deres egne historier oftest gennem en kort video, som de selv producerer.

Min nuværende beskæftigelse må være founder, hjemmesideudvikler, marketingansvarlig, facilitator, forretningsudvikler, salgsmedarbejder og alt andet i U-Story, som mit firma hedder.

Hvordan fik du idéen til U-Story?
Jeg er vokset op i en lille by i Sønderjylland, hvor man blev sygeplejerske, pædagog eller skolelærer. Det eneste jeg vidste dengang om min fremtid var, at det ikke var noget for mig. Så da jeg tog til København og begyndte at læse Litteraturvidenskab spurgte alle hjemmefra var “hvad læser du til?” Og mit svar var altid, jeg læser ikke til noget bestemt, jeg kan blive alt og ingenting. Det kan være svært at forstå, men jeg har altid haft en tro på, at der var noget andet, som jeg ikke kendte til, der var meningen jeg skulle bruge mit liv på.

Jeg vidste også ret tidligt, at jeg ville være selvstændig, jeg manglede bare den der ene idé, som jeg kunne brænde for. En overgang troede jeg, at det skulle være import af koreanske film, men det gik over.

Da jeg mødte digital storytelling, vidste jeg at det var det her jeg skulle leve af. Jeg var på det tidspunkt ved at give op på at finde mit kald. Jeg havde været famlende jobsøgende i alt for længe og var begyndt at miste troen på mig selv og mine evner. Da jeg tog på workshop, havde jeg ingen forventninger, så det var vildt at opleve, hvordan jeg pludselig kunne huske og bruge rigtig mange af de kompetencer jeg havde, og hvordan vi alle på holdet åbnede op for os selv og gik styrkede derfra. Jeg fik ret hurtigt derefter et job, men blev ved med at arbejde med digital storytelling som freelancer.

Jeg begyndte at se alle de forskellige steder, hvor jeg kunne bruge metoden til at lave oplysningsarbejde, give folk mere selvtillid og styrke deres kompetencer i at lytte, fortælle og dele ud af dem selv.

Da jeg besluttede at starte op for mig selv, var det hurtigt klart, at min første målgruppe skulle være jobsøgende,

Hvor langt tid har det taget, at komme fra idé til virksomhed?
Jeg var på mit første kursus i digital storytelling i 2014, hvor jeg lærte metoden at kende, og hvordan jeg underviser i den. Derefter arbejdede jeg som freelancer, ved siden af mit faste job. I november sidste år besluttede jeg, at hvis jeg skulle kunne leve af at lave det, jeg allerhelst ville, så måtte jeg gøre det med mit eget firma. I februar sagde jeg mit job op, og siden har jeg arbejdet med at finde det helt rigtige koncept og målgruppe for U-Story. Jeg fik mit CVR-nummer i maj, og er ved at lægge sidste hånd på min hjemmeside.

Jeg glæder mig vildt meget til at komme i gang med at give min viden videre, og hjælpe folk med at fortælle deres historier.

Hvad er det næste skridt, du drømmer om at tage med U-Story?
Lige nu handler det mest af alt om at komme godt fra start, og få etableret nogle rigtig gode samarbejder med spændende partnere. Jeg er ved at lægge sidste hånd på min hjemmeside, og jeg glæder mig vildt meget til at alt mit arbejde med at bygge et solidt fundament for mit firma begynder at bære frugt.

Det vigtigste for mig er at komme ud og afholde workshops, så jeg kan give folk en udviklende oplevelse, der forhåbentlig kan hjælpe dem videre fra der hvor de er nu.

Derudover er jeg ved at udvikle oplæg og foredrag om den personlige fortælling, hvorfor den er så vigtigt, både for privatpersoner og for virksomheder. En af mine forbilleder Annette Simmons, der både forsker i storytelling og bruger det i sit arbejde som business konsulent, siger om arbejdet med storytelling at “Story might completely redefine your perceptions of your own self interest”

Det er virkelig sandt, det er noget der udfordrer og sætter livet i perspektiv hver eneste dag, det er derfor, det er fantastisk at arbejde med, og noget som utrolig mange mennesker vil have stor gavn af at bruge lidt tid på.

Hvad er det bedste, der er sket i din karriere indtil videre?
Det er måske lidt selvmodsigende, men faktisk er det bedste der er sket, at jeg tog springet og virkelig satsede alt på min idé og mit firma. Hver eneste dag siden har jeg glædet mig over at skulle i gang med arbejdet.

Jeg trives bedst med frihed, så det fungerer rigtig godt at være min egen chef.

Hvad har du lært mest af i din karriere?
Det ligger lidt i forlængelse af det sidste svar, for i de sidste måneder har jeg jo været den eneste ansatte i mit firma, og det betyder at finde ud af, hvad hver eneste del af firmaet skal være. Det er en stor mundfuld, og det ville være rigtig rart en gang i mellem at kunne give nogle af opgaverne videre til en anden. Faktisk er jeg ved at være ret træt af at lave hjemmeside lige nu, men det er vigtigt arbejde, for det er jo den der er strukturen og skelettet til hele firmaet, så det er en rigtig god måde, at tvinge sig selv til at træffe nogle beslutninger, for at kunne komme videre.

Samtidig har jeg fundet ud af, hvor fantastisk det er at have et godt netværk. Hver gang jeg har været i tvivl om noget, er svaret kommet gennem netværket.

Jeg var f.eks. meget i tvivl omkring min målgruppe af jobsøgende, for ud fra egen erfaring, er det ikke dem der har midlerne til at tage den slags workshops jeg udbyder, og samtidig bliver der konstant skåret ned på jobcentrenes muligheder. Tilfældigvis mødes jeg med en af de andre kvinder fra Ladies First netværksforløbet, der arbejder for en af de mange anden aktører der stadig findes derude, som altid er interesseret i nye måder at gøre tingene på.

Den slags tilfælde og møder har jeg haft en del af de sidste måneder, så jeg har lært at sende min tvivl ud i verden og være åben for det svar der kommer tilbage.

Hvad er det bedste råd, du nogensinde har fået?
Godt spørgsmål… Inden jeg tog beslutningen om at sige mit job op, sad jeg og så forskellige videoer lavet af kloge mennesker. Tilfældigvis landede jeg på en amerikansk side med en kvinder der hedder Marie Forleo, som lever af at hjælpe, særligt kvinder, med at få success med deres egne forretninger. Jeg blev tricket af en video der hed noget i retningen af “How do you know to follow your intuition or your logic?”. Og det var spot on!

Jeg sad lige netop og var fanget mellem en mave der sagde “Sig op, start dit eget!!” og en logik der sagde “Bliv i dit job, du har brug for pengene”.

Det troede jeg i hvert fald. For gennem nogle simple spørgsmål og scenarier, der alle endte ud med “Hvad er det værste der kan ske?”, fandt jeg ud af, at uanset hvad jeg valgte, var det allerværste der kunne ske, at jeg skulle have et nyt job – en uge efter sagde jeg op.

Hvad er den største udfordring du står overfor lige nu?
Jeg ved ikke om jeg vil kategorisere det som en stor udfordring, men jeg står overfor at skulle flytte tilbage til København efter et par måneder i udviklings-eksil på min søsters fantastiske landejendom på Stevns. Det er nu jeg skal til at teste mine idéer i praksis. Men jeg er ret rolig omkring det hele, jeg har jo flere års erfaring i selve arbejdet, så det er mere alt det andet omkring det, der kan være lidt angstprovokerende.

Hvad har du af gode råd til andre med iværksætterdrømme?
Der er rigtig mange meninger om, hvordan man skal være iværksætter, og her er det vigtigt at holde fast i det der er rigtigt for dig. Fordi der er nogen der stopper med at sove og se andre mennesker mens de starter virksomhed op, behøver det ikke at være den eneste vej at gå.

Lad være med at lade andre folk bestemme, hvordan du skal gøre tingene.

Lige da jeg startede op, mødtes jeg med en erhvervskonsulent fra kommunen, og han fandt hurtigt ud af, at jeg skulle skynde mig lidt med at komme i gang med at sælge. Det var jeg slet ikke klar til på det tidspunkt. Jeg skulle først finde ud af hvad der var vigtigt for mig, hvad jeg ville lave, og hvem der skulle være min målgruppe. Til gengæld var jeg ud til rigtig mange arrangementer og netværksmøder og snakke om min virksomhed, og jeg er overbevist om, at jeg på den måde faktisk har fået flere brugbare kontakter, end ved at ringe rundt tilfældigt og prøve at sælge. Så hans vej var ikke den rigtige for mig.

På et mere praktisk niveau, er det vigtigt at sætte gode rutiner op for sig selv. Det kan være rigtig svært at holde motivationen oppe, når man sidder med sig selv dag ind og dag ud.

Jeg arbejder i tidsintervaller af 50 minutter, for det skulle være omkring den tid, man kan være fokuseret.

I pausen sætter jeg noget godt musik på, og danser og laver øvelser for at komme helt væk fra tastaturet og få bevæget min krop. Det er sjovt, og giver et godt afbræk, især på de dage, hvor det kan være svært at koncentrere sig.

Noget andet er have en fast person at mødes med. Jeg har de sidste måneder haft en fast aftale hver anden uge med en anden iværksætter. Vi mødes og snakker om arbejde og så har vi aftalt, hvad vi skal have lavet til vi ses næste gang. Det er så vigtigt at have den slags aftaler, da der ikke ellers er så mange deadlines, når man arbejder for sig selv.

Hvad har du fået ud af at være på Ladies First Netværksforløb?
Da jeg meldte mig ind i netværket, var det for at tvinge mig selv til at handle. Og det skal jeg ellers hilse og sige, at jeg har gjort. Allerede inden første møde havde jeg sagt mit job op, og nu er jeg så tæt på at launche min virksomhed. Jeg er ikke sikker på, at jeg havde nået så langt uden netværket.

Det at mødes med disse fantastiske kvinder en gang om måneden har været med til at give modet og troen på, at det kan lykkes.

De er jo på mange måder mine kollegaer og mine sparringspartnere og i vid udstrækning er vi også hinandens ambassadører.

Hvad betyder netværk for dig?
Det er alt afgørende at have og dyrke sit netværk som nystartet iværksætter. Der er så mange timer, hvor man sidder med sig selv, og det er først, når man kommer ud og snakker med andre, at man kan afprøve sine idéer.

Har du også lyst til at være med på et netværksforløb? Så har vi lige nu åbnet for tilmeldingerne til efteråret 2016. Læs mere her. 

4 Comments

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *