Blog

4. november 2019
| Portræt

Camilla Ley Valentin har skabt digital køkultur

IT-iværksætter Camilla Ley Valentin er medstifter af virksomheden Queue-it, der i dag har mere end 75 ansatte, kontorer i USA og Sydney og kunder i hele verden. Camilla Ley Valentin har altid set iværksætteri som en mulig karrierevej.

Camilla Ley Valentin

Ladies First vil skabe og fremvise endnu flere alsidige, kloge og inspirerende kvindelige portrætter om arbejdsliv. Dette portræt er af én af de otte iværksættere og forskere i Innovationsfonden initiativ, InnoWomen, der skal komme med input til diversitetspolitik og være synlige rollemodeller for potentielle ansøgere til fondens programmer. 

Hvis du har prøvet at købe billetter til en populær koncert, eller hvis du har tjekket din årsopgørelse samtidig med alle andre i marts, er du med garanti stødt på det digitale kø-system Queue-it. Systemet, der sikrer, at hjemmesider ikke går ned, når de bliver overbelastet, er udviklet af Camilla Ley Valentin og hendes to kolleger og medstiftere af Queue-it, Niels Henrik Sodemann og Martin Pronk.

- Jeg har ikke gået med en drøm om at blive iværksætter. For så var jeg helt sikkert startet op noget før. Jeg har bare altid set iværksætter som en af flere mulige karriereveje, hvis og når det gav mening, siger hun.

Det gjorde det i 2010, hvor de tre kolleger gik sammen og blev enige om at starte virksomhed. Som iværksættere startede de lidt omvendt. For de stod faktisk ikke med en idé til at konkret produkt:

- Vi startede med teamet, som var os tre. Vi vidste, at vi godt ville opfinde noget nyt inden for software baseret på cloud computing, og det skulle være noget, som kunne bruges af mange kunder i hele verden, fortæller hun.

Både Camilla Ley Valentin og hendes to medstiftere var på det tidspunkt relativt modne. Hun var selv 37 år og etableret privatøkonomisk med hus og børn. Samtidig var hun hovedforsørgeren i sin familie.

- Ingen af os kunne få det til at hænge sammen i opstartsperioden uden en minimumsindtægt. Vi var nødt til at få økonomien til at hænge sammen fra starten. Økonomien har hele vejen igennem helt klart været den største udfordring ved at starte op selv,” fortæller hun.

Derfor startede de faktisk med at oprette en konsulentvirksomhed og ved at sælge konsulentydelser, tjente de penge til at starte Queue-it.

- Vi havde flere idéer, som vi arbejdede med. På det tidspunkt var der mange sager i medierne med hjemmesider, der gik ned, når de blev overbelastet af mange besøgende. Derfor besluttede vi at gå videre med idéen om en digital kø, som sikrer mod nedbrud, fortæller hun.

I dag har virksomheden mere end 75 ansatte og kunder i hele verden.

 

At være kvinde kan være adgangsbillet

Som kvindelig iværksætter på it-området er Camilla Ley Valentin en minoritet. Men det har hun faktisk primært oplevet som en fordel.

Måske er det, fordi jeg er startet sammen med to mandlige kolleger, men jeg har faktisk ikke oplevet negativ bias. Tværtimod har jeg oplevet at få mere opmærksomhed og for eksempel blive inviteret som taler flere gange, primært fordi jeg er kvinde. Det kan være en adgangsbillet.

Når du skiller dig ud, uanset om det er på grund af dit køn, din alder eller din etniske oprindelse, har folk nemmere ved at huske dig og din virksomhed. Og det er en fordel, påpeger Camilla Ley Valentin.

Efter hendes mening er det et kæmpe problem, at kvinder er så underrepræsenteret inden for topforskning og iværksætteri. Særligt inden for teknologi og kunstig intelligens.

 

Der er teknologi overalt i vores hverdag, hvis kvinderne ikke er med til at udvikle den teknologi, sætter vi ligestillingen årtier tilbage. Der vil også være teknologi, som ikke bliver udviklet. Du kan se, at inden for kvindefag som for eksempel pædagogik og sygepleje bliver der slet ikke udviklet lige så meget teknologi, som inden for traditionelle mandefag.

Forskning i og udvikling af kunstig intelligens er også domineret af mænd.

- Det er et kæmpe problem. Det har betydning for de datasæt, der bliver udvalgt, men også for de algoritmer, der bliver udviklet for eksempel til at sortere i jobansøgninger, og for den viden der bliver skabt inden for forskning i big data, påpeger hun.

Derfor støtter hun så vidt muligt op om meningsfulde initiativer, som skal sikre en bedre kønsbalance inden for de områder.

Jeg tror, at manglen på nogen at spejle sig i, kan være en af forklaringerne på, at kvinder er så underrepræsenteret inden for iværksætteri. Så et initiativ som dette, der forsøger at synliggøre nogle rollemodeller og støtter op om, at vi skal have flere kvindelige opfindere særligt inden for teknologi, er rigtigt vigtigt.

Camilla Ley Valentins karriere

Født 1973. MBA fra Edinburgh Business School.

1993-2000: Karriere inden for shippingbranchen hos Mærsk.

2000-2003: Programme Manager hos EDS (nu ejet af HP)

2003-2008: Direktør hos konsulentvirksomheden Ementor Danmark, som blandt andet udviklede softwareløsninger til det offentlige.

2009: Sekretariatschef i Nykredit

2010-nu: Stifter og CCO i Queue-it.

Derudover besidder Camilla Ley Valentin adskillige bestyrelsesposter.

I 2015 var hun med til at stifte ’Women in Tech’, et community som arbejder for at inspirere flere kvinder til at starte egen virksomhed og vælge en karriere inden for teknologi.

En del af InnoWomen

I 2018 lancerede Innovationsfonden et nyt initiativ, som skal fremme en bedre kønsbalance inden for iværksætteri og topforskning. Som led i initiativet har fonden nedsat en gruppe på otte kvindelige iværksættere og forskere med tilknytning til fonden. Gruppen har fået navnet InnoWomen, og de otte kvinder skal både komme med input til fondens egen diversitetspolitik og agere rollemodeller for potentielle ansøgere.