Blog
At løfte andre er at turde lægge sit eget ego til side for en stund - og det klæder de fleste
Ane Høgsberg er 32 år og arbejder som standup-komiker, podcaster, tv-vært. Du kender hende måske fra DR2+ serien "Alle hader feminister", der (gen)startede den vigtige debat om ligestilling i samfundet, på arbejdsmarkedet og i hjemmene.
Ladies First fremviser alsidige, kloge og inspirerende kvinder i arbejdsliv. Derfor er dette portræt af en kvinde, som fællesskabet i Ladies First selv har nomineret og ønsker at hylde.
Hvad optager dig lige nu inden for dit arbejdsliv?
Lige nu optager kønsdebatten mig meget, i særdeleshed koncentreret omkring ligeløn, ligeværd og lige muligheder på arbejdsmarkedet. I de kreative fag er det svært med løn. Vi taler ikke meget om det og der er ikke faste løntrin at regne ud efter, hvilket gør det endnu svære. Det samme gør sig gældende i forbindelse med “lige muligheder”, det er vildt svært at snakke om fordi det hele er så flydende indenfor den kreative branche og ikke desto mindre er det vigtigt at dykke ned i.
Hvilke betydningsfulde valg har du truffet i dit arbejdsliv?
Jeg besluttede ret tidligt, at jeg hellere ville være mig end populær. I mit fag handler rigtig meget om at være venner med de rigtige mennesker, at være god til at slikke røv og huske at tage med i byen sammen med de andre. Jeg har drukket mange fadøl for bare ikke at gå glip af noget, og selvom at jeg også har haft mange sjove oplevelser på den konto, så besluttede jeg efter en rum tid at det ikke var det værd.
Det er ikke der mine evner er bedst givet ud. Det har betydet, at der er ting jeg “er gået glip af” fordi jeg ikke var lige dér, på det rigtige tidspunkt, men for mig, personligt, betyder det også at jeg har en stor tilfredshed med det arbejdet jeg har lavet. Jeg har gjort en arbejdssejr, hver gang - og ikke fordi jeg er venner med de rigtige - det har været vigtigt for mig.
Hvad er du særligt god til?
Jeg er god til at holde fokus og til at få ting gjort. Som mange andre, arbejder jeg rigtig godt under pres.
Jeg har drukket mange fadøl for bare ikke at gå glip af noget, og selvom at jeg også har haft mange sjove oplevelser på den konto, så besluttede jeg efter en rum tid at det ikke var det værd."
Hvilke konkrete succeser og udfordringer har du haft i dit arbejdsliv?
Succeserne fylder heldigvis mere end udfordringerne, i hvert fald i min egen bevidsthed. Helt konkret har jeg vundet en branchepris, været vært på store shows, lavede mine egne standupshows, skrevet materiale til andre, bedrevet prisnomineret fjernsyn, fået folk til at grine, solgt mange billetter og været med i vild med dans - alt i løbet af de sidste tolv år.
Udfordringerne for mig, har tit været at skille tingene ad. Jeg har svært ved at finde ud af hvornår man er venner og hvornår man bare er kollegaer, det har jeg arbejdet, og arbejder stadig, meget med.
Hvad har netværk og fællesskaber bidraget med i dit liv, både arbejdsmæssigt og privat?
Jeg har haft det svært med netværk i egen branche, fordi jeg synes det har føltes uægte, men med tiden er jeg blevet mere tryg i at have et, især kvinde-, fællesskab på tværs af brancher og fag. Jeg synes det kan være særligt givende netop at perspektivere sit eget arbejdsliv til andre, helt anderledes.
Hvordan kan vi alle blive bedre til at løfte hinanden i arbejdslivet?
“Kvinde er kvinde værst”-mentaliteten skal ud, både af vores ordforråd men også af vores bevisthed. Kvinder behøver ikke nødvendigvis at være hinanden bedst, vi er kun mennesker, men at være bevidst skadelige overfor hinanden tjener ingen, kun patriarkatet.
Det fede ved at løfte andre op, er at der går ingenting af en ved at gøre det. Det er helt gratis - det giver kun god karma og plads til refleksion. Hvis man endda løfter én, som man er uenig med, så er refleksionen og karmaudbyttet endnu større. At løfte andre er at turde lægge sit eget ego til side for en stund - og det klæder de fleste.
Hver generation har mulighed for at gøre det bedre, end den inden.
Hvis du vidste, hvad du i dag ved om arbejdslivet, hvad havde du så fortalt dig selv, da du var helt ny på arbejdsmarkedet?
At det handler meget mere om at gøre sig umage end om at gøre det hurtigt. Og at man gerne må ændrer mening - vi er konstant i forandring og det der er vigtigt for en, når man er 20 år er ikke nødvendigvis det samme der er vigtigt når man er 40 år.
Hvem har åbnet døre for dig og muliggjort, hvor du er i dag?
Kollegaer. Min største hjælp, arbejdsmæssigt, har været fra mine kollegaer. Dem jeg har kunne spare med og arbejde sammen med. Ellers så synes jeg at jeg har rambukket den dør selv.
Hvordan kan du hjælpe de næste generationer af kvinder i din branche?
Det kan jeg ved at tage aktive valg. Ved at huske at fremhæve dem, hyre dem, tale pænt om dem og bruge dem i arbejdsrelationer. Hver generation har mulighed for at gøre det bedre, end den inden.
Hvilken kvinde i dit netværk vil du åbne døren for og lade portrættere på Ladies Firsts blog?
Radiovært og bosslady Line Kirsten Nikolajsen - hun er så dygtig til sit arbejde og derudover har hun en evne til at formidle ting på et meget højt niveau.