Blog

23. marts 2021
| Portræt

"Jeg har ofte fået at vide, at jeg skal huske på; "at det bare er et arbejde", og "at jeg ikke skal tage det personligt". Det har jeg aldrig kunne bruge til noget. For arbejdet er en forlængelse af dig, og det ER personligt. Det er tiden væk fra dine børn, dine venner, din familie. Hvis det ikke er personligt, så ved jeg ikke, hvad det er."

Anne Sophie Sehested Münster er 37 år og CEO og Founder af barselsnetværket Inspired Beyond Babies.

Anne Sophie holder foredrag om, hvordan barselsorlov og familiestiftelse generelt kan gøres til et vækstparameter for virksomheder og blive en karrierefremmer for den enkelte. Hun deltager jævnligt i debatter og medier omkring barsel og har etableret en høring på Christiansborg med fokus på barselsorloven, kulturen og dens udmøntning i praksis. Hun er mor til to krudtugler, Filippa på 7 år og Fiona på 5 år, der gav hende muligheden for at sætte sine barsler på CV’et.

 

Ladies First fremviser alsidige, kloge og inspirerende kvinder i arbejdsliv. Derfor er dette portræt af en kvinde, som fællesskabet i Ladies First selv har nomineret og ønsker at hylde.

Hvad optager dig lige nu inden for dit arbejdsliv?

Hvordan man kan sikre en bæredygtig og udviklende virksomhed samtidig med at skulle give plads til mig og min familie. Når man er selvstændig, er fritid, arbejde og familietid én stor masse, og det smelter sammen. Så jeg skal virkelig være disciplineret for ikke at tænke på arbejde, når jeg er sammen med mine børn og omvendt 😉 Men det er en livslang læring. Når man lever af sin passion, som jeg, bliver arbejdet en naturlig forlængelse af én selv. Så jeg skal hele tiden navigere i en integration af arbejdsliv og familieliv.

Hvilke betydningsfulde valg har du truffet i dit arbejdsliv?

At gå efter min mavefornemmelse. Der er så mange ting, man bliver eksponeret for og skal tage stilling til som selvstændig. Jeg har skulle forholde mig til områder, jeg hverken har forstand på eller interesse for. Jeg gør altid mit bedste uden at vide, om det er det rigtige, men hver gang jeg har fulgt min mavefornemmelse, er det gået godt.

Hvad er du særligt god til?

At skabe relationer med andre mennesker. Og så er jeg ikke bange for at række ud og spørge om hjælp. Der er ingen, der er nået til dér, hvor de er i dag uden hjælp fra andre. Det er alfa og omega at huske dem, som har givet dig en hestesko. Derfor fokuserer jeg også meget på at sige tak og anerkende alle, der har gjort en forskel for mig. Det kan være alt fra de helt små ting, som at give en virtuel highfive eller et like i et opslag, til de større ting som at tage en time eller to ud af sin kalender for at sparre på en idé. Tid er den dyrebareste valuta, vi har. Vi skal derfor værne godt om den og prioritere den rigtigt. Jeg er derfor taknemmelig for, at folk vælger at bruge deres tid på mig. Og så prøver jeg at give tilbage til andre nystartede iværksættere.

Tid er den dyrebareste valuta, vi har. Vi skal derfor værne godt om den og prioritere den rigtigt. Jeg er derfor taknemmelig for, at folk vælger at bruge deres tid på mig. Og så prøver jeg at give tilbage til andre nystartede iværksættere.

Hvilke konkrete succeser og udfordringer har du haft i dit arbejdsliv?

Når man er selvstændig, er det til tider en maniodepressiv tilværelse. Det ene øjeblik er man fuldstændig høj, fordi man lige har landet en ny aftale, og det næste øjeblik ligger man grædende i fosterstilling, når Corona rammer, og tænker, at man bliver nødt til at lukke og slukke. Der er konstant udfordringer og fiaskoer, synes jeg – især som selvstændig. Men dén, der nok ramte mig mest, var, da jeg fik en skriftlig advarsel på min tidligere arbejdsplads. Jeg betragter mig selv som et meget pligtopfyldende menneske, og jeg sætter en stor ære i at gøre mit job godt – det er jo en del af mig. Så mit verdensbillede – eller i hvert fald min selvopfattelse – ramlede lige i nogle dage. Jeg fik dog taget mig sammen og fik lavet en handlingsplan for, hvordan ’jeg skulle komme ud på den anden side’, og det endte med, at jeg fik udmærkelser for min indsats. Så udfordringer kan også ende med at være styrkende. Min største succes i arbejdslivet har været at turde tage springet som selvstændig. At sige sit lønnede, faste og trygge job op for at hoppe hovedkulds ud i noget, som man ikke aner, hvordan kommer til at udarte sig, er sindssygt angstprovokerende, men det giver samtidig en fantastisk følelse af at tage kontrol over sit eget liv og et kæmpe selvtillidsboost.

Hvad har netværk og fællesskaber bidraget med i dit liv, både arbejdsmæssigt og privat?

Netværk og fællesskaber er ALT for mig. Hele mit eksistensgrundlag bygger på fælleskaber og netværk. Jeg bruger ofte mine private relationer i professionelle sammenhænge og omvendt. Jeg lever og ånder for fællesskaber og får min energi i mødet med andre. Så jeg er vist, hvad man vil kalde afhængig 😉 Uden min familie, mine venner, barselsnetværkets medlemmer, tidligere kollegaer, professionelle netværk og foredragsholdere, der uselvisk har støttet mig, min mission og netværket med deres tid og viden, ville barselsnetværket aldrig have været en realitet, og jeg ville ikke have opnået det, jeg har.

Hvordan kan vi alle blive endnu bedre til at løfte hinanden i arbejdslivet?

Vi skal turde at fremhæve alle dem, som har været medvirkende til, at vi når vores mål. En god tilgang i mødet med andre mennesker er at spørge om, hvordan man kan hjælpe – stort som småt. Derudover synes jeg, at vi skal huske at rose andre for deres gode indsats og generelt sige det højt, når vi har noget positivt at sige om andre mennesker.

Man kan få så mange ting til at ske for sig selv og andre, hvis man tør at udfordre status quo og stille sig kritisk over for nogle ting, som ikke fungerer. Så er det op til en selv at komme med forslag og løsninger til, hvordan det så kunne være. Man kan ændre meget til det bedre, hvis man vil og tør handle på det.

Hvis du vidste, hvad du i dag ved om arbejdslivet, hvad havde du så fortalt dig selv, da du var helt ny på arbejdsmarkedet?

At et nej blot er et udtryk for en ny indgang til et ja. Man kan få så mange ting til at ske for sig selv og andre, hvis man tør at udfordre status quo og stille sig kritisk over for nogle ting, som ikke fungerer. Så er det op til én selv at komme med forslag og løsninger til, hvordan det så kunne være. Man kan ændre meget til det bedre, hvis man vil og tør handle på det. Jeg har ofte fået at vide, at jeg skal huske på; "at det bare er et arbejde" og "at jeg ikke skal tage det personligt". Det har jeg aldrig kunne bruge til noget. For arbejdet er en forlængelse af dig, og det ER personligt. Det er tiden væk fra dine børn, dine venner, din familie. Hvis det ikke er personligt, så ved jeg ikke, hvad det er. Sørg derfor at bruge din tid godt og at arbejde med noget, som du ikke ville kunne være foruden og med noget, som giver dig energi. Det andet er livet for kort til.

Hvem har åbnet døre for dig og muliggjort, hvor du er i dag?

Der er så mange, der har åbnet døre for mig, så det er meget svært for mig at få alle med, medmindre jeg gerne må skrive en hel roman her 😉 For jeres læseres skyld vil jeg påpege to mennesker, som har været hovedårsagen til, at jeg overhovedet har turde tage springet som selvstændig. Den ene er Susie Lynge fra Netværksakademiet. Uden Susie havde jeg aldrig set dét at være selvstændig som en mulig karrierevej for mig. Hun har uselvisk brugt sin tid, sin viden og ressourcer på at holde møder med mig, har frivilligt holdt foredrag i barselsnetværket, sparret med mig om min forretningside og videretænkt konceptet.

Den anden er Gitte Haaning Høj. Gitte har jeg tidligere arbejdet sammen med, og hun bragte noget frem i mig, som jeg ikke vidste, jeg havde. Og som sparringspartner og mentor for mig som selvstændig forstår hun om nogen værdien af netværk. Hun har frivilligt delt sit fantastiske netværk med mig og hjulpet mig og min virksomhed frem.

Hvilke tre værdier er vigtige for dig i dit arbejdsliv?

Fleksibilitet, frihed og udvikling. Jeg vil kunne arbejde når og hvorfra, jeg vil, have friheden til at vælge, kunne igangsætte nye ideer og hele tiden lære noget nyt. At udvikle mig professionelt og personligt er noget, som jeg værdsætter utroligt højt, og jeg tror på, at det er vigtigt hele tiden at stræbe efter.

Hvilken kvinde i dit netværk vil du åbne døren for og lade portrættere på Ladies Firsts blog?

Jeg ville sige Susie Lynge, men hende har I jo allerede 😉 Så jeg vil nævne Helle Bro fra Bro/We Are Bro. Hun er en kvinde, jeg altid har set op til både i forhold til hendes faglighed, men også ud fra hvordan hun vælger at drive sin virksomhed, har tre børn og gerne vil fremme ligestilling og have fokus på kvindelige iværksættere. Hun har altid noget klogt at sige.