Anne Skare Nielsen
Hvem er du, når der ikke er nogen, der kigger?
Anne Skare Nielsen, 47 år, fremtidsforsker og partner i Future Navigator, der blandt andet tilbyder foredrag og workshops, designer digitale træningsværktøjer og trendspotter om fremtiden for at skabe et meningsfuldt billede af morgendagen.
Anne Skare Nielsen
Ladies First vil skabe og fremvise flere alsidige, kloge og inspirerende kvindelige portrætter inden for emnet arbejdsliv. Derfor er dette portræt af en kvinde, som fællesskabet i Ladies First selv har nomineret og fremhævet - læs med her.
Hvad optager dig lige nu inden for dit arbejdsliv?
At skalere fremtidsforskning til verden. Vi laver lige nu undervisningsmaterialer, og så laver vi journals, fordi vi tror på, at folk skal have noget fysisk tilbage i hånden for at kunne træne vaner og fordybe sig. Det bruger jeg stort set alt min overskudstid på, og jeg er vildt begejstret for det. Jeg elsker at skrive.
Det har taget mig tid at lære, at bare fordi jeg kan mærke, hvordan andre mennesker har det, er det ikke mit ansvar at gøre noget ved det. Jeg er stor tilhænger af det, som buddhisterne siger, at man ikke må løse folks problemer for dem, for så snyder man dem for en livserfaring.
Hvilke betydningsfulde valg har du truffet i dit arbejdsliv?
Sammen med Liselotte Lyngsø, som jeg har Future Navigator med, har jeg lavet fem principper for, hvordan vi agerer som fremtidsforskere og future navigators: Vi vil gerne have det sjovt. Vi vil gerne lave spændende projekter med folk, vi godt kan lide, om fremtiden. Vi vil gerne have økonomisk frihed til at træffe de beslutninger og lave de projekter, vi gerne vil. Vi vil gerne have tid til venner, familier og personlig udvikling. Og så vil vi gerne gøre verden til et bedre sted at være. De er ikke i prioriteret rækkefølge, men det er principper, som vi gerne vil vægte i vores liv. Det tror jeg har været mest definerende for mit arbejdsliv, at formulere de fem principper sammen med Liselotte.
Hvad betyder balance mellem arbejds- og familie/privatliv for dig?
Hvis jeg var en succes arbejdsmæssigt, men mit familieliv fejlede, så ville jeg synes, at jeg var en fiasko - og omvendt!
Det betyder egentlig alt. Når jeg har været ude og lave et projekt, som kunne se ret statusbetonet ud, tænker jeg tit, at der ikke er noget, der er vigtigere i min tilværelse end mine børn og min mand. Hvis jeg var en succes arbejdsmæssigt, men mit familieliv fejlede, så ville jeg synes, at jeg var en fiasko - og omvendt! Jeg tror grundlæggende på, at vi, specielt som kvinder, kan få det hele og godt kan leve en tilværelse, hvor vi har tid og overskud, er gode for verden og søde kærester samtidig med at vi også er en god mor, er til stede og passer vores eget. Man skal bare være rigtig god til at vide, hvem man er, og man skal være god til at sætte grænser for sig selv og lave sociale kontrakter - og så skal man sige undskyld, når man laver fejl.
For mig er det ikke de store ting, som at komme på forsiden af et nyhedsmagasin. Jeg går mere op i de små ting, der hvor mennesker skriver til mig.
Hvilke konkrete succeser og udfordringer har du haft i dit arbejdsliv?
Vi har en masse konkrete succeser i form af at have påvirket vores kunder positivt. Specielt vil jeg fremhæve konstruktiv journalistik, som vi har haft en finger med i. Vi har også spillet Typisk, der udkommer lige om lidt, som lærer folk, at blive bedre til at arbejde sammen, forstå hinanden og finde ud af, hvem de selv er i verden. Det er jeg super stolt af. Derudover er jeg rigtig glad for alle de mails, jeg løbende får fra folk, som jeg har påvirket gennem et foredrag, en workshop eller en artikel. Så for mig er det ikke de store ting, som at komme på forsiden af et nyhedsmagasin. Jeg går mere op i de små ting, der hvor mennesker skriver til mig - det bliver jeg simpelthen så glad for.
Med hensyn til udfordringerne er jeg meget empatisk, lyttende og følende, og det har taget mig tid at lære, at bare fordi jeg kan mærke, hvordan andre mennesker har det, er det ikke mit ansvar at gøre noget ved det. Jeg er stor tilhænger af det, som buddhisterne siger, at man ikke må løse folks problemer for dem, for så snyder man dem for en livserfaring. Min udfordring har helt klart også været at være meget introvert og samtidig skulle begå mig i et meget offentligt rum – det kan man sagtens, så længe man igen bare kan finde ud af at sætte grænser for sig selv og dem, man er sammen med.
Hvad har netværk og fællesskaber bidraget med i dit liv, både arbejdsmæssigt og privat?
Jeg er en lone wolf. Jeg har haft en folkeskole tilværelse, hvor jeg var uden for fællesskabet. Det betyder, at jeg ikke har noget problem med at være alene og vil til hver en tid hellere vælge frihed frem for komfort. Det der med at føle sig godt tilpas ved at slukke ned for sine egne lys, det dræber mig - rutiner dræber mig. Det er faktisk også først her i mine senere år, at jeg har lært, at jeg kan være veninde, og det lyder stadig super mærkeligt for mig at sige, at jeg går i biografen med mine veninder – jeg synes simpelthen, det er så stort. Men netværk og fællesskab betyder jo alt. Vi får 80% af vores kunder gennem netværk og word-of-mouth, og jeg har mange kunder, som jeg også er gode venner med. Og selvom jeg har en fornemmelse af, at jeg godt kunne undvære det eller leve uden, så vil jeg ikke. Jeg vælger det aktivt til, fordi jeg kan se, at det er vigtigt og giver enorm meget værdi.
Hvis du vidste, hvad du i dag ved om arbejdslivet, hvad havde du så fortalt dig selv, da du var helt grøn?
Slap dog af! Det ville nok være det primære – slap nu af. Det hele behøver ikke at foregå på samme tid. Man skal nyde at være i den proces, hvor man ikke ved noget om noget. Alt i livet handler om, at man bare sætter den ene fod frem foran den anden, og så prøver man at gøre det så godt, man kan. Men det, man primært skal lære, er at vide, hvem man egentlig er i verden, og der har Liselotte og jeg haft et fantastisk partnerskab. Vi har været enormt gode til at stoppe hinanden og mærke efter, hvornår nok er nok, og have de der filosofiske spørgsmål. Jeg synes, jeg har haft meget travlt og haft nogle perioder, hvor jeg egentlig godt kunne have nydt nuet noget mere. Det gør jeg rigtig meget nu, men det kunne jeg godt have gjort tidligere.
Slap dog af! (...) Alt i livet handler om, at man bare sætter den ene fod frem foran den anden, og så prøver man at gøre det så godt, man kan.
Hvem har åbnet døre for dig og muliggjort, hvor du er i dag?
Helt klart Liselotte Lyngsø. Det var hende, der åbnede døren for mig som fremtidsforsker, da jeg var på instituttet, og skubbede mig ind på scenen. Ulrik Haagerup i forhold til at være ham, der punkede mig for at få sendt mit først projektoplæg. Kent Petersen, formand i Finansforbundet, som har troet rigtig meget på os og set værdien i det. Og så selvfølgelig min mand, mine børn og mine forældre. Jeg har nogle fantastiske forældre, som altid har troet på mig og afkrævede, at jeg skulle gøre mit bedste, og det er klart noget, jeg kan se, har påvirket mig rigtig meget i dag.
Jeg sad engang med en amerikaner, jeg var på business school med, som stillede mig det provokerende spørgsmål “hvem er du, når der ikke er nogen, der kigger?”
Stil dig selv et valgfrit spørgsmål, som er vigtigt for dig at stille og svare på
Jeg sad engang med en amerikaner, jeg var på business school med, som stillede mig det provokerende spørgsmål “hvem er du, når der ikke er nogen, der kigger?” Dengang gav det ingen mening, men jeg kunne mærke, det var vigtigt. Og i dag, 10 år senere, hiver jeg det stadig frem ind imellem, og så handler det jo om at mærke sig selv og balancen mellem sit hoved, sit hjerte og sin mave – de tre hjerner, naturvidenskaben har påvist, at vi har. At mærke der er en årsag til, at man er her, og det tror jeg helt klart på. Det kan godt være, at vi først kan svare på det spørgsmål, når vi ligger 10 sekunder, før vi dør. Men det betyder også, at man er nødt til at gøre sit livsformål til sin levevej og sætte det i centrum af sin kompasretning.
Hvilken kvinde i dit netværk vil du åbne døren for og lade portrættere på Ladies Firsts blog?
Trine Ravnkilde Frederiksen eller Louise Fredbo Nielsen, som er vores gamle fremtidsforsker.