Blog

30. marts 2021
| Portræt

"Mine netværk er en gave! Og i kombination med min egen arbejdsindsats er de årsagen til, jeg er der, hvor jeg er i dag. I forhold til netværk har jeg mottoet »Giv mere, en du får«, og i dag har jeg netværk og fælleskaber, som beriger mit liv."

(Portrættet er oversat fra norsk)

Astrid Simonsen Joos er 47 år og Koncerndirektør i Signify (tidligere Philips Lighting) med ansvar for Digital Transformation globalt. Hun sidder i ledergruppen i Amsterdam, som har 38.000 ansatte i 70 markeder. Hun har tidligere været CEO for Signify (Philips Lighting) i Norden i 5 år, inden hun i 2019 blev forfremmet. Hun sidder også i bestyrelsen i Telenor, AGA og Nordea Invest. Tidligere var hun CEO i Creuna og var 13 år i Microsoft, både i Norge og Danmark i lederroller.

Astrid skriver om sig selv: 

Generelt har jeg en stor passion for mennesker, teknologi, vækst og innovation, og det har også åbnet muligheder i min karriere som bl.a. bestyrelsen i DI Digital, IT Brancheforeningen og i svenske Inwido. Som nordmand var det også morsomt at være med i Disruptionrådet i Danmark, som daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen etablerede.

Jeg er optaget af at få flere kvinder i ledelse og i styreposter. Jeg synes det, specielt i Danmark, går for langsomt. Jeg skrev bl.a. i 2011 en kronik i Berlingske om det, og kan konstatere 10 år efter, at det fortsat går for langsomt.

Ladies First fremviser alsidige, kloge og inspirerende kvinder i arbejdsliv. Derfor er dette portræt af en kvinde, som fællesskabet i Ladies First selv har nomineret og ønsker at hylde.

Hvad optager dig lige nu inden for dit arbejdsliv?

At alt handler om mennesker. Du kan have de fineste planer i verden, men det handler om at få mennesker med på rejsen. Med Covid og afstandsledelse er det mere en nogensinde vigtigt at lede både med hjerte og hoved. Det betyder, at kommunikationen må intensiveres. Man må som leder være ekstra bevidst om, hvordan de ansatte har det. Jeg tænker også meget på kompetancehævning, specielt med tanke på digitalisering, og hvor vigtig det er for alle virksomheder at have fokus på dette.

Hvilke betydningsfulde valg har du truffet i dit arbejdsliv?

At jeg startet i Microsoft og var der i 13 år har helt klart givet mig et fantastisk fundament og et godt netværk gennem hele min karriere. Generelt har jeg har været tro mod mig selv og mine værdier og har taget de muligheder, som har budt sig. Jeg tror, det er vigtig at brænde for det, man gør.

Hvad er du særligt god til?

Jeg er optimist og er god til at se muligheder i markedstrender og god til at se sammenhænge. Jeg er også god til at sætte mennesker sammen i teams. Jeg ved, at alene er jeg ingenting. Som leder er jeg er 100% afhængig af at have et mangfoldig og godt team rundt om mig for at lykkes. Det er også morsommere. Når jeg ansætter, ser jeg efter de 3 A'er. Aptitude, Adaptitude og Attitude. At kandidaten har de rigtige evner, er omstillingsparat og har det lille ekstra menneskelige i sig, som gør, at man kan skabe magiske resultater.  Vi bruger så meget tid på arbejde, så det er vigtig at skabe god energi og gode resultater sammen.

Jeg ved, at alene er jeg ingenting. Som leder er jeg er 100% afhængig af at have et mangfoldig og godt team rundt om mig for at lykkes.

Hvilke konkrete succeser og udfordringer har du haft i dit arbejdsliv?

Jeg er mest stolt af, at jeg fik en pris for bedste medarbejdertilfredshed (NPS Score) World Wide i Philips Lighting/Signify. Jeg tror meget på korrelation mellem glade medarbejdere og gode resultater. Det er kernen i mit lederskab.

Udfordringer har været at finde den magiske balance mellem familie, job og fritid. Jeg vil det hele og er også desværre tidsoptimist, men er med årene bevidst om at mit familieliv er min base. Er det på plads, så performer jeg meget bedre på jobbet.

Hvad har netværk og fællesskaber bidraget med i dit liv, både arbejdsmæssigt og privat?

Mine netværk er en gave! Og i kombination med min egen arbejdsindsats årsag til jeg er der, jeg er i dag. Da jeg med min familie flyttede til Danmark i 2007, kendte jeg ingen og måtte begynde helt fra scratch med at opbygge mit både faglige og personlige netværk.

I forhold til netværk har jeg mottoet »Giv mere, en du får«, og i dag har jeg netværk og fælleskaber, som beriger mit liv.

Hvordan kan vi alle blive endnu bedre til at løfte hinanden i arbejdslivet?

Tale hinanden op, give hinanden energi, give komplimenter til hinanden og løfte hinanden op. På norsk siger man; vi skal blive bedre til at «heie» på hinanden. Mere af det!

 

"Mine netværk er en gave! Og i kombination med min egen arbejdsindsats er de årsagen til, jeg er der, jeg er i dag. I forhold til netværk har jeg mottoet »Giv mere, en du får«".

Hvis du vidste, hvad du i dag ved om arbejdslivet, hvad havde du så fortalt dig selv, da du var helt ny på arbejdsmarkedet?

  • Vær nysgerrig og lær noget nyt hele tiden.
  • Del din viden og være åben med alle - på alle niveauer. 
  • Vær bevidst på at netværke. Det at møde mange forskellige mennesker udvikler dig selv også.
  • Vælg dine chefer og arbejdesplads med omhu.
  • Husk – It's only work!

Hvem har åbnet døre for dig og muliggjort, hvor du er i dag?

Mange, - både kvinder og mænd. Min erfaring er, at når man åbner op og er åben og ærlig om ambitioner og intentioner, så kommer muligheder.

Hvilke tre værdier er vigtige for dig i dit arbejdsliv?

Jeg har 5 personlige værdier, som jeg definerede i 2004, da jeg krydsede Grønlandsisen på ski. Man får lidt tid til at tænke, når man sover i telt på indlandsisen i 30 dage.

Jeg vil være Inspirerende, Modig, Energisk, Generøs og Nærværende.

Disse værdier henter jeg frem ofte og kalibrerer mig selv i forhold til dem i perioder.

Hvilken kvinde i dit netværk vil du åbne døren for og lade portrættere på Ladies Firsts blog?

Mange! Men her er nogle forslag: 

Sisse Fjeldsted Rasmussen

Nana Bule

Sara Helweg Larsen

Elizabeth Fjellerup