Blog

12. oktober 2020
| Portræt

Vi har behov for at træffe modige beslutninger, tage risiko, teste og handle

Bahare Haghshenas er 40 år og partner i Deloitte og executive director i Acacia – the Sustainable Innovation Hub. Bahare er specialist i strategi og bæredygtig innovation. Hun er gift og mor til to dejlige børn på fem og ni år. Lige nu øver Bahare sig på at dyrke blomster og spiselige planter i sin lille have. Hun siger selv: "Det går langsomt fremad…"

Ladies First fremviser alsidige, kloge og inspirerende kvinder i arbejdsliv. Derfor er dette portræt af en kvinde, som fællesskabet i Ladies First selv har nomineret og ønsker at hylde.

Hvad optager dig lige nu inden for dit arbejdsliv?

Vi har lige slået dørene op til Acacia. Det er et innovationslaboratorie, hvor vi sammen med virksomheder og organisationer driver en bæredygtig transformation og innovation. Jeg er meget optaget af at knække koden for, hvordan vi gør det bedst, og jeg bruger meget energi på at udfordre status quo, gamle vaner og forestillinger, så vi får etableret en ny måde at drive bæredygtig udvikling.

Hvilke betydningsfulde valg har du truffet i dit arbejdsliv?

Det var et vendepunkt for mig, da jeg flyttede til Danmark fra Sverige. Min mand er dansk, og vi besluttede os for at bo her. Var jeg ikke flyttet til Danmark, havde jeg stadig arbejdet i den humanitære eller offentlige sektor. I Danmark dukkede der muligheder op indenfor erhvervslivet, både med to forskellige start-ups og nu de seneste otte år i Deloitte.

For mig er det en super styrke i min nuværende rolle, at jeg har erfaring fra at have arbejdet i både den offentlige, private og NGO-verden. Det gør, at jeg kan tale ind i flere sektorer og facilitere partnerskaber og økosystemer på tværs.

Hvad er du særligt god til?

Jeg er god til at få vilde idéer; at udfordre, drive og mobilisere andre til at samskabe. Jeg har i over 15 år været frivillig i Ungdommens Røde Kors i Sverige, og der har jeg udviklet mine evner til at skabe en bevægelse, andre har lyst til at være en del af.

Jeg bruger meget energi på at udfordre status quo, gamle vaner og forestillinger, så vi får etableret en ny måde at drive bæredygtig udvikling."

Hvilke konkrete succeser og udfordringer har du haft i dit arbejdsliv?

Acacia er en succes. Bare dét at få Deloitte med på ideen er en kæmpe succes. Deloitte har ikke før haft sådan et innovationslaboratorie, hverken i Danmark eller globalt, så det er en stor ting. Jeg har gennem hele min karriere mange gange lavet noget for første gang – noget nyt, som ikke har eksisteret tidligere. Acacia er ét eksempel. Et andet eksempel er, at jeg for ti år siden etablerede en værdibaseret lederuddannelse for den Svenske Konges Fond sammen med blandt andre Volvo. Det var den første af sin art. Uddannelsen har kørt i mere end ti år, uddannet en mange unge ledere og vundet masser af priser. Det er også en succes.

Min største udfordring er min utålmodighed. Jeg synes, det går for langsomt. Bæredygtig udvikling går for langsomt. Vi har behov for at træffe modige beslutninger, tage risiko, teste og handle. Jeg er ikke god til at tøjle min frustration, når ting tager for lang tid; når der går politik i beslutninger og vi bliver handlingslammede, fordi vi ikke tør.

Hvad har netværk og fællesskaber bidraget med i dit liv, både arbejdsmæssigt og privat? 

Alt. Jeg har været og er ekstrem heldig i at jeg – i hele mit liv – har været omgivet af personer, som har troet på mig. Som har åbnet døre og støttet op om mine nogle gange vilde idéer. Jeg drives af at udvikle og skabe sammen med andre. Derfor er partnerskaber, venskaber og relationer noget af det vigtigste i mit arbejdsliv. Det giver mig energi. Som person er jeg også glad for at samle mennesker, holde fester og middage. Så netværk og fællesskaber betyder rigtig meget for mig.

Hvordan kan vi alle blive bedre til at løfte hinanden  i arbejdslivet?

En af de ting, der har slået mig ved at være svensker i Danmark er, hvor meget der mangler et søsterskab i dansk erhvervsliv. Dialogen om kvinder i ledelse er tit en sort-hvid diskussion. Det er som om, vi mangler et godt ordforråd til at tale om de barrierer og magtstrukturer, der skaber udfordringer for kvinder i ledelse på en nuanceret måde. Den ordbog, der findes, bliver brugt meget polariseret og ekskluderende. Vi mangler nuancer og en dialog, der styrker kvindefællesskab. Derfor er Ladies First sådan et fedt initiativ.

 

Dialogen om kvinder i ledelse er tit en sort-hvid diskussion. Det er som om, vi mangler et godt ordforråd til at tale om de barrierer og magtstrukturer, der skaber udfordringer for kvinder i ledelse på en nuanceret måde.

Hvis du vidste, hvad du i dag ved om arbejdslivet, hvad havde du så fortalt dig selv, da du var helt ny på arbejdsmarkedet?

Jeg ville have fortalt mig selv, at jeg ikke skulle stresse over at lave alle mulige karriereplaner. Bare vær i dét, du er i lige nu. Gør det, du synes, er fedt, og gå efter det, du gør bedst. Gør altid dit bedste dér, hvor du er, og så kommer karrieremulighederne.

Hvem har åbnet døre for dig og muliggjort, hvor du er i dag?

Rigtig mange personer. Jeg kan ikke huske, hvornår jeg sidst har skrevet en jobansøgning. Jeg har altid fået mine jobs gennem netværk, ved at nogen kendte nogen. Jeg har været ekstrem heldig.

Hvem er dit idol?

Jeg elsker Iris Apfel! Hun er 99 år gammel, erhvervskvinde og et modeikon. Når jeg bliver gammel, vil jeg være min egen version af hende. Hun udfordrer fuldstændig normer og forventninger, og så har hun en crazy cool stil. She doesn’t give a fuck. She is her own! Der er noget attitude i hende, som jeg virkelig godt kan lide.

Hvilken kvinde i dit netværk vil du åbne døren for og lade portrættere på Ladies Firsts blog?

Yosha Gargeya, Partner ved ReD Associates