På bar i Aarhus med kunst, yoga og fællesskab

Blog

10. november 2017
| Selvstændig

På bar i Aarhus med kunst, yoga og fællesskab

Anne Gry Skriver var på barsel, da hendes mand blev tilbudt at købe nogle spændende bar-lokaler. Det var slet ikke meningen, men idag driver Anne, hendes mand og en gruppe venner den nye kreative kunstbar BART i Skolegade i Aarhus, selvom Anne i dagtimerne er tilbage på sit fuldtidsjob som journalist på DR, og parret i øvrigt har to små drenge. Anne har inviteret deltagerne fra Ladies:Eat til efterfest 17. november (og du kan stadig nå at tilmelde dig), og i den anledning har vi snakket lidt med hende om projekt bar-på-barsel og om et af de bedste råd, som hun faktisk fik til et event med Ladies First.

 

Netværk hos Ladies First

Ladies: Meet

Navn: Anne Gry Skriver
Beskæftigelse: Medejer på BART, Journalist på DR i Aarhus
Alder: 37
Uddannelsesbaggrund: Journalist

Hvordan er du endt der, hvor du står i dag i dit arbejdsliv?
Det er sket lidt ved et tilfælde. Men jeg tror i bund og grund, at jeg er god til at være åben over for nye ting, og også en smule overmodig, det samme er Rasmus (min mand). Da han fik tilbudt at overtage lokalet, som i forvejen var en bar til en ok pris, så tænkte vi ikke så meget mere over det, men gik i gang med at ideudvikle sammen med de andre. Det var ikke meningen, at jeg skulle så meget ind over baren, for jeg ville gerne tilbage til mit job som journalist, men fordi jeg havde barsel og havde tid, og ikke kunne lade være, blev det primært mig og Rikke (arkitekten og Rasmus' søster), der kom til at sidde og planlægge meget.

Da så renoveringen startede, kunne jeg ikke holde fingrene væk! Så nu er Bart min bar baby!

Bar og baby - det lyder måske ikke som det oplagte match, men hvorfor har du startet en bar under barsel?

Uvidenhed var nok den største grund; uvidenhed i forhold til hvor stort et arbejde det var at renovere og starte Bart.

Vi havde Isak med i bæreselen eller i kravlegården dernede og havde hans farmor og farfar til at komme og passe nogle dage. Min kæreste havde tre måneders barsel også, så hen over sommerferien havde vi begge fri. Jeg havde drengene en hel masse alene i sommer, men det gjorde ikke noget, for jeg vidste Rasmus gik og arbejde på vores fælles projekt.

Hvordan adskiller BART sig fra almindelig barer?
Det er i bund og grund - altså i det fysiske - ikke så forskelligt fra andre steder, vi har gode øl og lækre drinks og Hip Hop og RnB som mange andre barer. Men det vi synes er spændende, og som er noget specielt, som vi kan, er at være et kreativt rum, som folk kan spille bold op af. Et sted hvor kunstnere udstiller, hvor vi holder events, digtoplæsninger, vælgermøder, Croquis tegnekurser, middage, yoga og holder store fester hvor folk danser natten lang.

Vi ønsker at BART skal være et sted, hvor folk føler sig hjemme og tager ejerskab – så vi på sigt bliver et fællesskab af spændende tiltag fra forskellige mennesker, der byder ind og kommer igen med nye ideer – som vi sammen kan skabe rammerne om.

Hvad er den største udfordring I har mødt indtil videre?
At vi er nye i den her branche, og har skullet lære alt fra bunden. Vi troede f.eks, at vi ville få en masse kunder fra gaden (Skolegade), at folk ville strømme til vores dejlige sted fra dag 1, men der kommer ikke bare folk væltende ind i hobetal! Det er et stort arbejde, at lære folk at Bart findes og få dem til aktivt at vælge Bart til frem for alle de andre barer, de kan vælge imellem.

Hvis du kunne vælge én ting, som du aldrig vil gå på kompromis med – hvad skulle det så være?
Den måde vi møder folk på – alle sammen - os der arbejder med og bagved baren. Vi skal altid være åbne og klar på at møde folk i øjenhøjde.

Hvad er definitionen på succes for dig lige nu?

Det er når folk kommer igen, fordi de kan lide at være på baren. Det føles meget personligt, om folk kan li baren eller ej. Og om vores events bliver en succes eller ej.

Hvad ville du ønske, at nogen havde fortalt dig før du startede op?
At vi skulle være meget skarpere på vores målgruppe. Det virkede som en rigtig god ide, at lave vores egen bar, fordi vi savnede en god, hyggelig nede på jorden bar i Aarhus. Når vi savnede et sted, så tænkte vi andre også gjorde. Men vi tænkte ikke så meget på, hvordan vi skulle nå vores målgruppe.

Hvad er den sværeste beslutning du har taget?
At begynde på arbejde og give den daglige drift, planlægning af events osv i hænderne på andre – meget dygtige mennesker – men det svært ikke selv at have en føling med baren på daglig basis. Hvis ikke jeg havde to børn og fuldtidsjob ved siden af, så ville jeg helt sikkert stå dernede selv - altså bag baren og i baren hele tiden.

Hvad er det bedste råd du har fået / gerne vil give videre?
Det var til en Ladies First event, som lå lige efter vi havde sagt ja til lokalet. Vi var rundt i forskellige forretninger, for at møde iværksættere. Hende der har Kjærs Kaffebar sagde i hendes oplæg;

Der skal en kæmpe indsats til for at få folk til at komme, de kommer ikke af sig selv.

Det tænker jeg på, hver gang det virker som en lang stejl bakke i modvind, at det her tager tid og kræver benarbejde, men også at det nok skal lykkes, hvis vi bare bliver ved med at gøre det, vi gode til igen og igen og igen, så folk ved hvad de får hver gang.

_________________________

Fredag 17. november afholder vi Ladies:Eat i hele landet - og for deltagerne i Aarhus er der efterfest på BART efter middagen fra kl. 22.30. Du kan stadig nå at booke en plads ved et middagsbord her!