Blog

5. maj 2021
| Portræt

"Jeg har selv skabt den, jeg er i dag. Jeg oplever ikke, at nogen har åbnet døre for mig, men til gengæld at mine netværk har inspireret og beriget mig til at turde selv."

 

Charlotte Kirkegaard er 57 år og jurist. Hun har arbejdet med køn og ligestilling siden 2004 som forsker og selvstændig konsulent for bl.a. EU, FN, Nordisk Ministerråd, skiftende danske regeringer samt store virksomheder og organisationer. Hun har siden 2007 drevet egen konsulentvirksomhed – E-QUALITY, der hjælper store organisationer med at få flere kvinder i ledelse, udrydde sexisme/seksuel chikane og modernisere organisationen henimod øget grad af diversitet, transparens og professionalisme. Hun gennemfører undersøgelser, analyser, foredrag, workshops og online kurser – E-QUALITY GO PRO.

Derudover er hun forfatter og har skrevet bogen ”Vi har jo døtre, der følger efter os – Sådan får vi flere kvinder i ledelse”, der udkom på Djøf Forlag i november 2019. Desuden sidder hun i bestyrelsen for den nye feministiske tænketank Tora.

 

Find Charlotte her: 

Ladies First fremviser alsidige, kloge og inspirerende kvinder i arbejdsliv. Derfor er dette portræt af en kvinde, som fællesskabet i Ladies First selv har nomineret og ønsker at hylde.

Hvad optager dig lige nu indenfor dit arbejdsliv?

Der er kommet meget fokus på sexisme og seksuel chikane på det danske arbejdsmarked, så jeg har travlt med at udarbejde undersøgelsesmateriale og afholde kurser for ledere og medarbejdere i, hvordan man dels udrydder sexisme og dels får opbygget nye strukturer, så man sikrer, at alle sager om seksuel chikane bliver anmeldt, og at der rent faktisk bliver reageret og taget hånd om sagerne. Det er faktisk ikke alle steder, at man har en klar politik og faste procedurer, så det er noget af det, som både private og offentlige arbejdsgivere har travlt med at få på plads i denne periode.

Og så har jeg travlt med at udvikle online kurser til E-QUALITY GO PRO, der træner HR og ledere i at arbejde seriøst med at skabe flere kvinder i ledelse på alle niveauer. Det er en større omgang, hvor vi ser på ledelsesværdier, rekrutteringsprocesser, formel og uformel kultur, kommunikation etc., og som sætter deltagerne i stand til selv at afdække alle de steder, hvor der sker forskelsbehandling betinget af køn og få værktøjer til at rette systematisk og professionelt op på det.

Hvilke betydningsfulde valg har du truffet i dit arbejdsliv?

Mit valg af uddannelse var nok det første. Jeg var i tvivl, om jeg skulle være jurist eller journalist og valgte så juraen med en journalistisk efteruddannelse. Så jeg fik begge dele. Men den mest betydningsfulde beslutning har nok været, at jeg altid har ønsket at beskæftige mig med noget, som jeg virkelig mente var både vigtigt og rigtigt. Det har været afgørende for mig at have min samvittighed med uanset, hvad jeg beskæftigede mig med. Og da jeg i 2004 kom på Center for Ligestillingsforskning, var jeg bare solgt til det tema. Så da centeret lukkede, faldt det helt naturligt for mig at starte mit eget og stadig fokusere på køn og ligestilling. Det er ind i mellem hårdt at være selvstændig, men jeg har aldrig fortrudt det.

Hvad betyder balance mellem arbejds- og familie/privatliv for dig?

Da jeg havde hjemmeboende børn, syntes jeg ind i mellem, at det var megastressende at skulle få det hele til at hænge sammen. Jeg var alene med to børn, så jeg var nødt til at scale ned for ambitionerne i en periode. Jeg tror, at de syntes, det var ret irriterende, når jeg i perioder arbejde hjemmefra, fordi jeg fuldstændig glemte tiden. Jeg kan tydeligt huske min datter stå og råbe: ”Hallooo. Jorden kalder mor!” – så vidste jeg, at det nok var tid til at finde på noget aftensmad. I dag, hvor de er flyttet hjemmefra, tager jeg den tid, jeg har brug for. Men min pc bor på mit kontor, for ellers er jeg virkelig dårlig til at holde fri, når jeg er hjemme. Og jeg har brug for at holde fri og lade op.

Nogle af de største succeser er, når jeg har arbejdet på en større rapport, og kunden så bliver rigtig glad for den [...] Det giver mig en dyb følelse af at kunne bidrage med noget vigtigt – og jeg synes jo personligt, at det, jeg kommer med, er noget af det vigtigste i verden. Jeg lever jo af og med min dybeste passion.

Hvilke konkrete succeser og udfordringer har du haft i dit arbejdsliv?

Nogle af de største succeser er, når jeg har arbejdet på en større rapport, og kunden så bliver rigtig glad for den. Og det gode ved at være selvstændig er, at det er mig alene, der bestemmer, hvornår resultatet er godt nok. Jeg bliver ikke presset til at skulle levere noget, som jeg ikke selv kan stå 100 procent inde for. Og det er en kæmpe tilfredsstillelse. Det samme gælder, når jeg har holdt oplæg, og jeg kan mærke, at folk både er blevet berigede og begejstrede. Det giver mig en dyb følelse af at kunne bidrage med noget vigtigt – og jeg synes jo personligt, at det, jeg kommer med, er noget af det vigtigste i verden. Jeg lever jo af og med min dybeste passion.

Og så er der jo min bog. Jeg har længe drømt om at udgive en bog, så det var fantastisk, at Djøf Forlag troede på mig og gav mig chancen. Den er jeg mega stolt af.

Den største udfordring ved at være selvstændig er, når det i perioder er svært at finde store kunder, og der må man sige, at jeg blev ramt – som så mange andre – af coronaen. Der er fortsat projekter, som blev udsat i foråret 2020, som stadig ikke er sat i værk. Så jeg glæder mig – af flere grunde – til at verden åbner igen.

Hvad har netværk og fællesskaber bidraget med i dit liv, både arbejdsmæssigt og privat?

Jeg er – og har været – en del af mange forskellige netværk og fællesskaber. Det er afgørende for mit arbejdsliv at være en del af både professionelle og inspirerende netværk. Privat dyrker jeg også stærke og berigende fællesskaber. Jeg er sådan én, der både har brug for meget alenetid, men som også har brug for mange og gode mennesker – de to ting skal være i balance, for at jeg trives.

 

En dårlig leder ødelægger både opgaver og mennesker. Og hvis der ”lugter” af mere eller mindre skjult sexisme, så søg væk. I en fart.

Hvis du vidste, hvad du i dag ved om arbejdslivet, hvad havde du så fortalt dig selv, da du var helt grøn?

Det ved jeg faktisk ikke…. Jo, sørg for at gå efter de virkelig gode ledere. En dårlig leder ødelægger både opgaver og mennesker. Og hvis der ”lugter” af mere eller mindre skjult sexisme, så søg væk. I en fart.

 Hvem har åbnet døre for dig og muliggjort, hvor du er i dag?

Jeg har selv skabt, den jeg er i dag. Jeg oplever ikke, at nogen har åbnet døre for mig, men til gengæld at mine netværk har inspireret og beriget mig til at turde selv.