Filminstruktør, iværksætter – og pedel!

Blog

16. februar 2018
| Selvstændig

Filminstruktør, iværksætter - og pedel!

Som selvstændig skal man være sin egen drivkraft, kritiker og feedback partner. Det kræver bevidst handling, passion og et netværk af andre ligesindende, som ved, hvad det vil sige at stå i lignende situationer. Pernille Lund stiftede sit eget film-selskab som 22-årig, som nu lever på 6. år - og så er hun blandt de top-seje kvinder som har tilmeldt sig vores første WorkAway Business Retreat i Barcelona til april. Her fortæller hun lidt mere om, hvorfor netværk og "kreative tænkepauser" er vigitge, når man er selvstændig.
Pernille Lund Ladies First

Foto: Pernille Lund

Det er grunden til, jeg tilmelder mig alle de Ladies First arrangementer, jeg kan komme i nærheden af. For hvad enten det er Ladies:Eat, Netværksforløbet eller WorkAway, så ved jeg, at der er masser af sparring, ideer, netværk og ja, inspiration.

Navn: Pernille Lund
Alder: 27 år
Virksomhed: Filmproduktionsselskabet Crooked Films

Fortæl kort om dit arbejdsliv lige nu:
Min virksomhed Crooked Films bygger på de ting, jeg interesserer mig allermest for: storytelling, film, ideudvikling og visuel kommunikation. Da jeg startede virksomheden, var jeg 22 år, lige blevet færdig med en filmuddannelse og frygtelig frustreret over, at der ikke var nogle som kunne fortælle mig, hvordan man kom til at arbejde i filmbranchen. Folk var til gengæld gode til at tude mig ørene fulde om, at det var de færreste, som ville smide penge efter film og videoer, og jeg derfor ikke ville kunne leve af at have et filmproduktionsselskab.

Men én ting vidste jeg:

Jeg er god til at starte ting op og ved at blive selvstændig, kunne jeg skabe de muligheder for mig selv, som jeg ikke kunne finde andre steder. Det er sådan Crooked Films blev til.

I dag behøver jeg ikke længere fortælle, hvorfor film og video er vigtig. Det er alle fuldstændig klar over. Videobølgen har for længst ramt os alle. Der er heller ikke længere nogle, som stiller spørgsmål til, hvad jeg laver, ligesom der var i starten. På det område er der sket en del.

I mit arbejde lige nu ser jeg to tendenser:

  1. Virksomheder, som ønsker at få lavet professionelle videoer. Videoer som kan fortælle om deres brand, produkt og har storytelling. Det er den type videoer, jeg har specialiseret mig i at lave, siden jeg startede Crooked Films.
  2. Smartphones har givet os mulighed for at optage kvalitetsvideo selv. Det giver mindre virksomheder og selvstændige muligheden for selv at stå bag kameraet. Jeg har holdt foredrag om online videoer og anvendelsesmuligheder og er også i gang med at udvikle et online kursus, som samler al min viden og how-to.

Det betyder, at jeg altid har gang i mange projekter på en gang, men det er også det jeg trives bedst i.

Hvad er den største udfordring du oplever som selvstændig?
Med en virksomhed, som er baseret på ide-genering, nytænkning og kreativitet, er det alfa omega at søge inspiration og suge til sig af nye ideer og inputs.

Når man er selvstændig, får man automatisk jobbet som pedel, og den person som skal klare alt i biksen. Hver dag har man mindst 5 forskellige hatte på. Markedstingshatten. Produkthatten. Udviklingshatten. Regnskabshatten osv. Det er svært. Det kan være trættende.

Især de situationer hvor endnu en algoritme gør det svært at få en Facebook indlæg til at fungere, eller et projekt strækker sig over 1/2 år, hvor det var meningen, at det skulle tage 1 måned. I sådanne situationer kan jeg godt tage mig selv i at spørge: "Hvorfor er det, at du er selvstændig Pernille?”

Som selvstændig skal man være sin egen drivkraft, kritiker og feedback partner. Det kræver bevidst handling, passion og et netværk af andre ligesindende, som ved, hvad det vil sige at stå i lignende situationer. Det er grunden til, jeg tilmelder mig alle de Ladies First arrangementer, jeg kan komme i nærheden af. For hvad enten det er Ladies:Eat, Netværksforløbet eller WorkAway, så ved jeg, at der er masser af sparring, ideer, netværk og ja, inspiration.

Der er en fælles forståelsesramme og det bagland, man har brug for som selvstændig, og når jeg kommer hjem fra et event, er jeg aldrig i tvivl om, hvorfor jeg er selvstændig, og hvorfor det er her, jeg er gladest.

Hvad betyder netværk for dig?
At kunne skabe relationer, sparre og diskutere hjælper ikke kun på et forretningsplan men også på et personligt plan. Det styrker en i ens beslutninger og hjælper med at give en et andet perspektiv på tingene. Men der er en grund til, at det hedder networking på engelsk (med trykt på de sidste to stavelser). Det kræver nemlig en indsats.

Man skal være villig til at sætte tid af til at lære andre mennesker at kende, være tilstedeværende og turde spørge om hjælp. Er man det, åbner døre, som man ikke vidste fandtes, fordi man er flere om at dele og holde øje med mulighederne.

Hvad er du mest stolt af at have opnået?
Det lyder måske som en kliché, men jeg er mest stolt af den person, jeg er blevet. At være selvstændig er en rejse i sig selv. Der er både op- og nedture, og man føler aldrig helt, at man er i mål. At være kvindelig filmskaber og have sin egen virksomhed har betydet, at jeg ofte har stået alene og ikke haft nogen at sparre med, fordi de andre, som havde filmproduktionsselskaber var mænd eller nogle med 20+ års erfaring inden for spillefilm.

Jeg har lært mig selv de fleste tekniske ting, jeg ved om at lave film. Samtidig har jeg været utrolig bevidst om, hvad jeg ville, og hvad jeg mener er muligt. Det har betydet, at jeg i dag har en lang række samarbejder med kreative virksomheder, holder foredrag og tør kaste mig ud i helt nye projekter, som jeg umiddelbart ikke ved, hvordan jeg skal løse. Jeg har vænnet mig til det usikre underlag og lært at fejre mine successer undervejs.

Hvorfor er et workaway særligt relevant og hvilke forventninger har du til turen?
Jeg rejser meget. Både i forbindelse med min virksomhed og privat. At rejse giver mig et boost af energi og lader mig op. At kunne fokusere på ens virksomhed og de områder som man, i en travl hverdag, ikke får prioriteret højt nok, samtidig med at man er i nye omgivelser med ligesindende mennesker, lyder som den ultimative kombination.

Jeg er en stor fan af alt, som hedder "kreativ tænkepause”. Jeg ser rigtig mange selvstændige (inklusiv mig selv) løbe fra den ene arbejdsopgave til den anden. De giver aldrig rigtig sig selv tid til at reflektere over, hvilken retning de bevæger sig i og lukker samtidig af for en masse kreative ideer, som kunne have ført så meget med sig. Kreativ tænkepause er en af de ting, som jeg har tænkt mig at fokusere på, når vi skal til Barcelona til april. Jeg ser det som en særlig oplevelse i sig selv og glæder mig til at kunne brainstorme og kaste rundt med ideer.

Hvad glæder du dig mest til?
Jeg glæder mig også rigtig meget til at møde de andre deltagere og lære dem at kende. De relationer man får undervejs synes at være gjort af et særligt stof, fordi man får lov til at opleve hinanden på en anden måde, end hvis man kun støder ind i hinanden en gang imellem ude ved kopimaskinen.

Jeg har hørt fra tidligere deltagere at det netværk, som opstår, fortsætter og udvikler sig længe efter, man er kommet hjem til Danmark igen.

Samtidig har jeg lavet en aftale med WorkAway, så jeg kommer til at filme undervejs på rejsen. Netværk, Barcelona, at filme og have kreativ tænkepauser - what’s not to like…

-----------------------------------------------------------------------

9.-16. april sender vi 20 iværksætterkvinder på 1 uges arbejds- og fordybelsesrejse til et hus i bjergene udenfor Barcelona, og der er stadig ledige pladser! Det koster kun 6.750 kr. (+ moms) og det eneste du selv skal købe udover dét, er din flybillet.

Læs mere og tilmeld dig turen til Barcelona her - og tøv ikke med at kontakte facilitator Ida Christine Andersen, hvis du har spørgsmål eller bare er nysgerrig: ic@spreadyourword.dk

Pernille er tilmeldt vores WorkAway i Barcelona, men hun er faktisk også tilmeldt vores netværksforløb i foråret - og du kan stadig nå at tilmelde dig frem til 28. februar. Læs mere her!

Du kan også læse mere fra Pernille på hendes blog her!