Blog

8. december 2020
| Portræt

"Når vi løfter andre, løfter vi også os selv. Når jeg ser nyt talent, er jeg ikke bange for at anerkende det og skubbe dem frem i verden."

Gertrud Højlund er 39 år og arbejder som journalist og vært på TV 2 News. Hun er uddannet fra Syddansk Universitet, og har bl.a. været klummeskribent på Urban, radiovært på Radio24syv, tilknyttet P1 og været vært på Go' Morgen Danmark. 

Ladies First fremviser alsidige, kloge og inspirerende kvinder i arbejdsliv. Derfor er dette portræt af en kvinde, som fællesskabet i Ladies First selv har nomineret og ønsker at hylde.

Hvad optager dig lige nu inden for dit arbejdsliv?

Det har været et heftigt år for nyhedsjournalister. Med pandemien som den store, overrumplende dagsordensætter der har vendt op og ned på alt det, vi var igang med, og har sendt os ud i historier, jeg aldrig havde troet, jeg skulle fortælle om i fjernsynet. At få beskrevet den atypiske tid vi lever i; konsekvenserne, overvejelserne, vidensudviklingen og alt det, vi endnu ikke ved, har i sagens natur optaget det meste af min tid.

At forstå de sociale bevægelser og splittelser der fødes og/eller styrkes ved coronakrisen og at holde fast i, at videnskaben er vores væsentligste allierede. Og at videnskab ikke handler om at have svar, men først og fremmest om at have spørgsmål og en metode til at finde svar, der så afføder nye spørgsmål. I usikre tider vil folk gerne have vished og sikkerhed. Og jeg ser det som en følsom og væsentlig journalistisk opgave ikke at give efter for det behov. 

Verden er usikker, og hvis det gør utryg, så må folk tale med deres psykolog om det i stedet for at bede medierne om at holde op med at fokusere på uvished, uenighed og konflikt.

Hvilke betydningsfulde valg har du truffet i dit arbejdsliv?

Jeg har besluttet altid at stole på dem, der tror, jeg kan ting, jeg endnu ikke med sikkerhed ved, at jeg kan.

Hvad er du særligt god til?

At være nærværende. Det er den tilbagemelding, jeg oftest får fra vores seere, og som jeg altid bliver meget stolt af. Det handler ikke om at være indfølende og sidde meget i du-stilling, for det bliver hurtigt klistret og påtrængende, men jeg bestræber mig på at lytte oprigtigt efter, hvad folk siger, når jeg interviewer dem. Og at tage det de siger alvorligt. Og det opleves tit som nærvær.

Jeg har besluttet altid at stole på dem, der tror, jeg kan ting, jeg endnu ikke med sikkerhed ved, at jeg kan.

Hvilke konkrete succeser og udfordringer har du haft i dit arbejdsliv?

Jeg synes faktisk, mit arbejdsliv har formet sig meget organisk og naturligt. Det tog lige nogle sunde år at komme i gang, hvor jeg prøvede en masse af. Men siden har det primært handlet om at turde sige ja, når chancerne bød sig til. 

Hvad har netværk og fællesskaber bidraget med i dit liv, både arbejdsmæssigt og privat?

Jeg synes netværk lyder så beregnende. Men at skabe gode relationer til andre er både meningsgivende i nuet, og gør det også muligt at få nye ting til at ske i fremtiden. Jeg har nogle stærke venskaber fra min studietid og fra forskellige job gennem årene, som jeg får utroligt meget kvalificeret sparring og inspiration og støtte fra.

Hvordan kan vi alle blive endnu bedre til at løfte hinanden i arbejdslivet?

Ved at forstå at succes ikke behøver være et nulsumsspil. Når vi løfter andre, løfter vi også os selv. Når jeg ser nyt talent, er jeg ikke bange for at anerkende det og skubbe dem frem i verden. Jeg skriver til folk, når de gør det godt. Og har jeg mulighed for at rose dem foran deres chef, gør jeg også det. Skulle de i sidste ende vokse mig over hovedet, er det fordi deres talent og timing var bedre end min, og det kan jeg godt leve med. 

Faktum er, at jeg gang på gang har stået overfor kvindelige chefer, der har troet på mit talent og ansat mig i stillinger, jeg endnu ikke havde erfaringen til at bestride. De har ansat mig på formodning om, at jeg havde noget, der kunne udvikles, og det har jeg så bestræbt mig på at leve op til. 

Hvis du vidste, hvad du i dag ved om arbejdslivet, hvad havde du så fortalt dig selv, da du var helt ny på arbejdsmarkedet?

At ting tager tid, og at det ikke er meningen, at alle døre skal stå åbne, når blækket knap er tørt på eksamensbeviset. Det betyder ikke, at verden for evigt vil se lukket ud. Små skridt, umage og tålmodighed, så former historien sig helt af sig selv over årene. 

Hvem har åbnet døre for dig og muliggjort, hvor du er i dag?

Jeg ved ikke, hvorfor det har formet sig, som det har. Men faktum er, at jeg gang på gang har stået overfor kvindelige chefer, der har troet på mit talent og ansat mig i stillinger, jeg endnu ikke havde erfaringen til at bestride. De har ansat mig på formodning om, at jeg havde noget, der kunne udvikles, og det har jeg så bestræbt mig på at leve op til. 

Dorthe Carlsen ansatte mig til at skrive bagsideklummen på Urban - jeg var helt nyuddannet og ukendt, og de andre skribenter på bagsiden var Anders Lund Madsen, Jan Gintberg og lignende kendte navne. Suzanne Moll ansatte mig som morgenvært på TV 2 Radio og siden igen på Radio24syv. Kamilla Walsøe besluttede, at jeg, udover at være tilrettelægger på Go’Morgen Danmark, også kunne bruges i diverse holdningspaneler og siden som vært i vikariater på Go’, Mette Østergaard ansatte mig som vært på News, selvom jeg ikke havde erfaring som nyhedsvært, og Ulla Pors troede på, at jeg kunne genoplive min fars debatprogram Højlunds Forsamlingshus ved valget sidste år. Min karriere er formet af kvindelige chefer, der har set mit talent og troet på, at jeg kunne mere, end de allerede havde set. Det er jeg utroligt taknemmelig for, og når folk siger at ‘kvinde er kvinde værst’ og siger, at vi skal være bedre til at løfte hinanden op, så kan jeg slet ikke genkende det problem, de peger på. 

Hvilken kvinde i dit netværk vil du åbne døren for og lade portrættere på Ladies Firsts blog?

Sofie Ustrup. Hun er dygtig og målrettet og præcis i sine karrierevalg, og hun en af de kvinder, jeg lytter mest til, når jeg selv går med arbejdsrelaterede overvejelser.