Blog

18. juli 2021
| Portræt

Visioner i en organisation er vigtige, men der er intet stærkere end relationer. Jeg tror på, at vi følger mennesker, der inspirerer, udvikler og motiverer os.

 

Helle Bro er 50 år og er administerende direktør af bro, et førende konsulenthus inden for kommunikation, organisationsudvikling og adfærdsdesign. Helle har dedikeret sin tid til strategi-, team- og lederudvikling og så er hun desuden rådgiver for en række topledere i danske og internationale virksomheder.

Ladies First fremviser alsidige, kloge og inspirerende kvinder i arbejdsliv. Derfor er dette portræt af en kvinde, som fællesskabet i Ladies First selv har nomineret og ønsker at hylde.

Hvad optager dig lige nu inden for dit arbejdsliv?

Jeg er meget optaget af, hvordan vi får skabt en ny god arbejdskultur i dønningerne af Corona. Vi kan ikke bare returnere til tidligere agendaer eller arbejdsgange og tage fat, hvor vi slap. Vi har erfaret så meget det sidste 1,5 års tid, som vi nu skal i gang med at bruge på nye berigende måder. Det gælder både for ledere, medarbejdere og organisationer. Og det er en spændende udfordring med stort potentiale.

 

Hvilke betydningsfulde valg har du truffet i dit arbejdsliv?

Dét at starte egen virksomhed er det absolut mest betydningsfulde valg, jeg har truffet. Ikke kun i mit arbejdsliv, men i livet generelt.

Det er et aktivt valg at turde tro på, at du kan skabe en virksomhed. At udrette noget, branchen ikke har set før, og satse hele butikken på det. Det synes jeg – i al ydmyghed – at vi er lykkedes med.

bro havde 20-års jubilæum sidste år, og vi glæder os til at fejre det, når alle er vaccineret – for fejres skal det. To årtier er lang tid i bureaubranchen, og rejsen rummer en perlerække af betydningsfulde valg; at sætte sit team, vælge sin bestyrelse og være ejerleder på daglig basis.

 

Hvad er du særligt god til?

I et hus som bro, hvor vi bl.a. rådgiver ledere i, hvordan de kan tage højde for den enkelte medarbejders personlighedstype, står man jo ofte over for også at granske sig selv for styrker og svagheder.

Flere af mine kolleger kan underholde om, at jeg mister livslysten, når der skal dykkes ned i et regneark. Til gengæld er jeg god til at tænke visionært, til at inspirere og rådgive. Det gælder både mit team og de topledere, jeg coacher i ledelse.

Visioner i en organisation er vigtige, men der er intet stærkere end relationer. Jeg tror på, at vi følger mennesker, der inspirerer, udvikler og motiverer os.

Når jeg kigger ud over vores organisation, er jeg stolt over, at vi er lykkedes med at sammensætte og udvikle så stærkt et team af sjove, dygtige fagprofiler.

20 år i branchen har lært mig at navigere i kriser – både som ejer og rådgiver. Jeg er meget investeret i alt jeg påtager mig, så det piner mig, når tingene ikke spiller. Så sætter der et fix-it-gen ind.

Hvilke succeser har du haft i dit arbejdsliv?

Jeg husker det som en stor milepæl at ansætte min første medarbejder. Endnu større da vi ansatte bros tiende teammedlem, og helt særligt var det også, da vi bød vores tyvende kollega ombord. Det er et håndgribeligt tegn på vækst. Men i et hus som vores er det mere end det, fordi hver ny kollega er med til at forme huset. bro har nu 20 år på bagen, men iværksætterånden er intakt, så nye kræfter har mulighed for at tage ejerskab for den retning, vi skal. At sætte et så kompetent team, tiltrække feltets klogeste hovedet og vedligeholde en stærk kultur, gennemsyret af bro-ånden, gør mig enormt stolt.

 

Hvilke udfordringer har du haft i dit arbejdsliv?

Konsulentbranchen led hårdt under finanskrisen i 2008. Mange kunder lukkede kassen for deres medarbejderes udviklingstimer og konsulentbidrag – fra den ene dag til den anden. Det var benhårdt – også for bro. Så sent som sidste år, stod branchen jo i en lignende situation under corona-krisen. Denne gang var vi heldigvis mere forskånede. Vi mistede opgaver under den første lockdown. Det gik dog hurtigt op for vores kunder, at lige præcis i krydsfeltet mellem kommunikation, adfærd og organisationsudvikling ligger værktøjer til krisehåndtering og forandringsledelse. Så til trods for et svært år, kom vi ud af det med plus på kontoen – og lidt til. På den måde smeltede udfordringer og succeser sammen.

20 år i branchen lært mig at navigere i kriser – både som ejer og rådgiver. Jeg er meget investeret i alt jeg påtager mig, så det piner mig, når tingene ikke spiller. Så sætter der et fix-it-gen ind.

Hvad har netværk og fællesskaber bidraget med i dit liv, både arbejdsmæssigt og privat?

Med alverden. Det har det gjort i mange år, og det gør det stadigvæk. Sammen kan vi skabe noget helt særligt, når vi inspirerer hinanden. Det ville jeg aldrig være foruden. Jeg er aktiv i mine netværk, og for at modtage må man give. Det gælder både arbejdsmæssigt og privat.

 

Hvordan kan vi alle blive endnu bedre til at løfte hinanden i arbejdslivet?

Vi skal sparre og vidensdele for at spille hinanden bedre. Jeg er selv en læsehest, og hver gang jeg læser en ny bog, reflekterer jeg over hvem, der vil få gavn af at læse den.

Sparring skal dog ikke tages for givet. Vi står stærkere med folks oprigtige feedback, men det kræver også meget af os alle. Vi skal tage et aktivt valg om at være åbne for andres input – det er ikke altid nemt. At vedligeholde et åbent sind, lytte aktivt og være nysgerrig, er en muskel, vi skal træne. Den muskelkraft skaber dog ofte et rum, hvor det er nemmere at tro på vores idéer og afprøve handlinger for at drive dem til virkelighed. Og den hale er vigtig. Vi skal nemlig holde hinanden – og os selv – fast på vores ord. Der skal handling bag, så vi rent faktisk gør det, vi taler om at gøre.

Vær ydmyg og tålmodig – erfaringen og dygtigheden skal nok komme til dig.

Hvis du vidste, hvad du i dag ved om arbejdslivet, hvad havde du så fortalt dig selv, da du var helt ny på arbejdsmarkedet?

Vær ydmyg og tålmodig – erfaringen og dygtigheden skal nok komme til dig.

Få en mentor, og skab et stærkt arbejdsmæssigt netværk. Det er en unik drivkraft.

 

Hvem har åbnet døre for dig og muliggjort, hvor du er i dag?

Når du er iværksætter, skal du skabe noget fra bunden. Derfor kræver det helt naturligt, at nogen vil satse på dig. Der er derfor en lang liste af mennesker, jeg kan takke for at tro på vores idéer og kompetencer. Det gjaldt, da virksomheden var helt ung, men også i dag når vi får en opgave, vi ikke har prøvet før og lykkes med.

 

Hvad er dit råd til andre, der overvejer, at gå samme vej som selvstændig?

Jeg vil opfordre til at være modig, tro på egne kompetencer og turde gøre det. Den del af din karakter, som fortæller, at du kan, skal du stole på. For der er brug for flere som dig.

For et par år siden viste tendensen desværre, at andelen af kvindelige iværksættere i Danmark var faldet med næsten 10 %. At være det gode eksempel og støtte hinanden, kan ikke undervurderes. Jeg vil derfor også opfordre til at forme fællesskaber og inspirere andre.

Hvilken kvinde i dit netværk vil du åbne døren for og lade portrættere på Ladies Firsts blog?

Kun 20 % af bestyrelsesmedlemmer i Danmark er kvinder. Men Laura Vilsbæk lægger en solid indsats for at øge ligestillingen i bestyrelseslokaler rundt om i landet. Hun er digital konsulent inden for strategisk forretningsudvikling og står bag nyibestyrelsen.dk

Jeg havde forleden Laura som gæst i bro fm podcast-studiet. Hendes historie kan inspirere endnu flere positivt på Ladies First.