Blog

6. maj 2019
| Ledelse | Portræt

Familievirksomhed revolutioneres med 3D print

 

Som udviklingschef har Ingeborg Rosenvinge med sine idéer om at bruge 3D print til at fremstille værktøj pustet nyt liv i den 120 år gamle værktøjsproducent Thürmer Tools.

Ingeborg Rosenvinge

Ladies First vil skabe og fremvise endnu flere alsidige, kloge og inspirerende kvindelige portrætter om arbejdsliv. Dette portræt er af én af de otte iværksættere og forskere i Innovationsfonden initiativ, InnoWomen, der skal komme med input til diversitetspolitik og være synlige rollemodeller for potentielle ansøgere til fondens programmer. 

Da Ingeborg Rosenvinge startede som administrerende direktør i Thürmer Tools i 2013, var den gamle familievirksomhed stadig ved at kæmpe sig ud af finanskrisens dunkle skygge: Jeg havnede midt i en familievirksomhed, der stadig var ramt af krisen. Vi var tvunget til at gøre noget nyt. Virksomheden gik mod en langsom død. Vi var nødt til at undersøge, hvor der var muligheder, fortæller hun.

Hendes mand Erick Thürmer er oldebarn af Fritz Thürmer, som startede Thürmer Tools i 1898. I 1898 revolutionerede oldefaderen værktøjsmarkedet med en patenteret skærebakke til at lave gevind.

Nu er Ingeborg Rosenvinge sammen med sin mand ved at udvikle virksomheden i en ny retning. Hun tror på, at virksomheden mere end 120 år senere kan skabe næste revolution på værktøjsmarkedet med 3D print.

Jeg tror virkelig på det her.

Idéen om at bruge 3D print til at lave værktøjer var Ingeborg Rosenvinges. Hun så et program om det på discovery, og så var idéen født. Hun holdt møder med Teknologisk Institut og gik i gang med at undersøge, hvad der skete i udlandet inden for 3D print: Der var ingen, der troede på det i starten. Jeg har ikke tal på, hvor mange gange jeg er blevet spurgt, hvordan vi tør bruge så meget energi på noget, som vi ikke er sikre på, vil lykkes. Der har jeg nok brugt min nordjyske stædighed. Jeg tror virkelig på det her. Jeg kan se, hvor langt man er i udlandet, siger Ingeborg Rosenvinge.

Efter virksomheden er begyndt at udvikle 3D print, har de mærket en helt ny interesse både fra andre store virksomheder og fra studerende og unge udviklere, som kommer med friske idéer: Vi har mange unge mennesker, der kommer hos os i praktik. Tidligere gad de ikke være hos os. Sådan en gammel værktøjsfabrik. Jeg kan godt lide at omgive mig med den type mennesker. Det giver en helt anden ånd og drivkraft i en virksomhed, siger hun.

Værktøjets Spotify

Længere ude i fremtiden, når metoderne til at fremstille 3D printet værktøj er på plads, har Ingeborg Rosenvinge en drøm om at lave et online marked for værktøj. Hvor man mod betaling kan downloade tegninger og efterfølgende selv 3D printe sit værktøj: Når vi for eksempel får en bestilling fra Grønland på noget værktøj, kan der gå lang tid med at producere og levere det. Tænk, hvis de bare kunne hente tegninger og selv printe deres værktøj, siger hun.

Vi tænker det lidt som en slags Spotify for værktøj. Vores arbejdstitel for projektet er ‘Toolify’. Jeg kan godt lidt det her med at tænke ud af boksen. Det er det, der driver mig, siger hun.

Jeg kan godt lidt det her med at tænke ud af boksen. Det er det, der driver mig

Faglighed giver respekt

Det er relativt sjældent, man støder på en kvinde med titlen udviklingschef i en virksomhed, der arbejder med at udvikle og producere industriværktøj. Ingeborg Rosenvinge har til tider oplevet, at andre kvinder har undret sig over, at hun tør
stille sig i front som projektleder og tør tage ud og holde oplæg foran en sal fuld af mandlige ingeniører: Det kan jeg egentlig godt forstå, men det handler om, at man skal turde stole på det, man siger og gør. Hvis ens faglighed er i orden, og man tror på og brænder for det, man laver, så får man også respekt, siger hun.

Efter Ingeborg Rosenvinges mening, er det vigtigt at have fokus på den skæve kønsfordeling i iværksætterbranchen og særligt at sikre flere rollemodeller: Det her med at have nogle rollemodeller, som viser, at det godt kan lade sig gøre, tror jeg, er virkelig vigtigt. Det er blandt andet også derfor, jeg synes, at InnoWomen er et rigtig godt initiativ, siger hun.

Omvendt er jeg ikke så bekymret. Samfundet har ændret sig meget bare i løbet af et par generationer, fra at kvinder gik hjemme og passede børn, til at både mænd og kvinder er ude og gøre karriere. Så det er nok ikke så mærkeligt, at der stadig er en skævhed, siger hun.

Ingeborg Rosenvinges karriere

2008: Uddannet cand.merc.jur fra CBS
2009-2012: Juridisk konsulent i LB Koncernen
2013: Administrerende direktør i Thürmer Tools
2015: Forsknings- og udviklingschef i Thürmer Tools
2017: Leder af Eurostars projekt som skal udvikle 3D printede gevindværktøjer

En del af InnoWomen

I 2018 lancerede Innovationsfonden et nyt initiativ, som skal fremme en bedre kønsbalance inden for iværksætteri og topforskning. Som led i initiativet har fonden nedsat en gruppe på otte kvindelige iværksættere og forskere med tilknytning til fonden. Gruppen har fået navnet InnoWomen, og de otte kvinder skal både komme med input til fondens egen diversitetspolitik og agere rollemodeller for potentielle ansøgere.