Blog

27. oktober 2020
| Portræt

Jeg er god til at "leve mit arbejde"

Jeanette Hardis er 31 år og uddannet designleder fra SDU og Designskolen Kolding. I dag er hun kommunikationschef og koordinator på spillestedet Kansas City. Her arrangerer hun koncerter, er frivilligkoordinator, bistår i den daglige drift og sørger for husets kommunikation. Ved siden af det driver hun netværket Fynske Influencers, som hun var med til at stifte i 2017. De var to founders, men i dag sidder hun alene på det "man nok vil kalde direktørposten".

Derudover er hun content creator på sine egne sociale medier og arbejder med andre virksomheders SoMe.

Jeanette siger om sig selv: "Jeg er en person med mange stål i ilden og jeg elsker at jonglere mellem forskellige projekter. Det giver mig energi at bliver udfordret på forskellige fagområder."

Ladies First fremviser alsidige, kloge og inspirerende kvinder i arbejdsliv. Derfor er dette portræt af en kvinde, som fællesskabet i Ladies First selv har nomineret og ønsker at hylde.

Hvad optager dig lige nu inden for dit arbejdsliv?

Helt kliché - at skabe balance mellem min professionelle person og min private person. Jeg er god til at “leve mit arbejde” - forstået på den måde, at det jeg beskæftiger mig med, bliver til min livsstil. Især mit arbejde på spillestedet, som er min primære beskæftigelse. Her har jeg virkelig lært, at jeg også har brug for at holde pauser indimellem og at holde fri. Før i tiden kunne jeg sagtens arbejde også efter jeg var kommet hjem fra kontoret. Nu øver jeg mig i at holde fri og ikke svare på hverken sms’er eller mails. Jeg mangler dog stadig at lære ikke at tjekke min mail, når jeg holder fri...

Det optager mig også meget, hvad fremtiden bringer. Hvad der venter derude i horisonten. Det er for mig helt klart, at jeg skal prøve forskellige ting af i mit arbejdsliv og på et eller andet tidspunkt skifte scene fra, hvad jeg laver nu. Hvordan og hvornår ved jeg ikke, men mon ikke jeg finder ud af det?

Hvilke betydningsfulde valg har du truffet i dit arbejdsliv?

At sige nej tak, når min mavefornemmelse fortæller mig, at jeg skal. Jeg er ikke meget for at skuffe andre mennesker, men det er vigtigt for mig at lytte til mine grænser og stoppe op, når noget ikke føles rigtigt. Det kan være svært, for mig i hvert fald, at trække mig, hvis jeg først har involveret mig i et projekt. Men hele min krop og sind skal være med i det, ellers dur det ikke.

Jeg griber altid de appelsiner, der lander i min turban og jeg er god til selv at kaste mig omkring for at fange appelsiner, men nogle gange skal de bare videre til andres turbaner. Før i tiden kunne jeg godt føle mig utaknemmelig over at sige nej tak til en mulighed, især hvis jeg havde forpligtet mig. Heldigvis er det helt okay at skifte mening og retning.

Det er betydningsfulde valg også at kunne sige nej tak, for det skaber ofte muligheden for at fange andre appelsiner, så passer bedre ned i min turban. Men det er først noget, der er gået op for mig for nylig.

Hvad er du særligt god til?

At udvikle andre menneskers potentiale og at lede. Det føles samtidig forkert at skrive sådan direkte, for jeg er ramt af en jantelovshammer, men jeg ER virkelig god i f.eks. mit arbejde med “mine” frivillige. Jeg er særligt god til at motivere de frivillige og lede dem på en meget konstruktiv og positiv facon. Jeg er god til at tage ordet, når det er nødvendigt og jeg er god til at finde balancen mellem at gå forrest og lede an og samtidig træde tilbage, når jeg vurderer, at mine kollegaer lever op til deres ansvar og sagtens kan selv.

Det er betydningsfulde valg også at kunne sige nej tak, for det skaber ofte muligheden for at fange andre appelsiner, så passer bedre ned i min turban. Men det er først noget, der er gået op for mig for nylig."

Hvilke konkrete succeser og udfordringer har du haft i dit arbejdsliv?

Jeg har skabt et stærkt fællesskab blandt de frivillige i min stilling på Kansas City. Jeg har  været med til at ændre kulturen hos de frivillige og skabe et bånd med dem og dem imellem. Det er jeg meget stolt af. For selvom jeg også laver mere administrative opgaver som fondsansøgninger, hvor jeg sidst fik godkendt en god slat penge fra Statens Kunstfond, så betyder det relationsskabende arbejde meget for mig. Hver gang en af de frivillige fortæller mig, hvor glad de er for den måde, jeg gør tingene på, så hamrer mit hjerte lidt ekstra. Det gør mig glad.

Rent fagligt er min største udfordring samtidig min største styrke. Jeg har en stærk kontrolkompetence, som jeg kalder det. Andre vil nok kalde det et kontrolgen. Jeg mikrokontrollerer alt omkring mig og det betyder, at jeg ofte skal holde mig selv tilbage, hvis andre mennesker udfører opgaver på en måde, som jeg ikke ville have gjort. Jeg er derfor dårlig til at give ansvaret for mig og så er det nemmere “hvis jeg bare selv gør det”.

Det gør sig iøvrigt gældende både i mit arbejde og i mit privatliv. Så jeg øver mig på at give slip på kontrollen. At drive Fynske Influencers med tre andre mennesker har lært mig, på en konstruktiv måde, at det er okay at jeg ikke SKAL være med ind over alt de andre laver. Jeg må gerne bare give slip og lade dem. Det er de mere end rigeligt i stand til. Samtidig er det en god ting, at jeg altid har overblikket og har interesse i selv de mindste detaljer. Det gør netop, at jeg er god til det relationsskabende arbejde og det gør mig til en god leder.

Hvad har netværk og fællesskaber bidraget med i dit liv, både arbejdsmæssigt og privat? 

Næsten alt vil jeg sige. Undtagelsen er mit job som kommunikationschef - der blev jeg ansat udelukkende fra min ansøgning og samtale. I dag er det jo ellers ofte gennem netværk, at vi finder nye udfordringer og får anbefalinger af andre.

Mit arbejde med Fynske Influencers bidrager med alt godt. Jeg har fået nye, dejlige mennesker ind i både mit private og professionelle liv. Jeg har rykket mig både fagligt og personligt gennem netværket. Både direkte med de udfordringer der er ved at drive et netværk og gennem selve netværket. Det betyder, at jeg lige pludselig kender en masse dygtige mennesker, og vi sparker hinanden op. Mottoet i vores netværk er “sharing is caring” og det lever jeg efter generelt.

Jeg kan derfor kun anbefale alle, at de på den ene eller anden måde bliver en del af et (privat eller fagligt) netværk og udvide deres horisont på den måde.

Rent fagligt er min største udfordring samtidig min største styrke. Jeg har en stærk kontrolkompetence, som jeg kalder det. Andre vil nok kalde det et kontrolgen.

Hvordan kan vi blive endnu bedre til at løfte hinanden i arbejdslivet?

Ved at dyrke tanken, at der er nok til alle. Jeg tror desværre, at mange tænker, at hvis andre får “en del af lagkagen”, så er der ikke meget tilbage til dem selv. Det betyder, at vi tænker på os selv og har os selv nærmest. Og ikke skal gå glip af vores del af lagkagen.
Men sådan fungerer det ikke i min verden. Jeg tror på, at der er rigeligt til alle mennesker og derfor er det nemt for mig at hjælpe andre i mit arbejdsliv og pay it forward.

Måske handler det om vores mindset? Hvis vi alle tror på, at der er nok til alle og vi ikke skal undvære noget til andres fordel, så bliver det straks noget nemmere at finde overskuddet til at hjælpe andre.

Hvis du vidste, hvad du i dag ved om arbejdslivet, hvad havde du så fortalt dig selv, da du var helt ny på arbejdsmarkedet?

Du behøver ikke have så travlt med at blive præsident for alting. Det er helt okay at slappe af indimellem og holde fri - uden dårlig samvittighed. Du må gerne sige nej til de ting, du ikke vil finde dig i. Om det drejer sig om arbejdsopgaver, sexisme eller noget helt andet, så er et simpelt nej mere end okay - du behøver ikke forklare, hvorfor. Og drop for pokker nu sammenligningen med alle andre! Du er sej præcis som du er og du skal finde din egen vej i verden, ikke skimte til andres og følge efter dem. Du skal sætte dine egne fodspor i verden.

Hvem har åbnet døre for dig og muliggjort, hvor du er i dag?

Jeg føler selv jeg har åbnet en masse døre egenhændigt. Men jeg har også fået en masse hjælp fra mange mennesker til at komme til de døre og jeg har et massivt heppekor i mit liv. Min kæreste, familie og venner støtter mig og de tror på mig også de dage, hvor jeg ikke tror på mig selv.

Samtidig er der en masse mennesker, der har muliggjort, at jeg har kunne åbne de døre. De mennesker jeg bliver inspireret af i mit liv. Veninder og kollegaer som jeg ser op til og beundrer. For den inspiration og deres drive gør, at jeg tør banke på dørene. I hvert fald det meste af tiden. Jeg har et frygteligt selvværd og uden de mange gode mennesker i mit liv, var jeg aldrig kommet til nogen døre. Men når først jeg står ved døren, så tror jeg så meget på mig selv, at jeg forholdsvist nemt åbner den.

Hvilke tre værdier er vigtigt for dig i dit arbejdsliv?

At være empatisk og rummelig betyder for mig, at jeg lader andre mennesker være præcis dem de er - også i deres arbejdsopgaver. Samtidig tvinger det mig til at være tålmodig (jeg er et meget utålmodigt menneske), for det er ikke en særlig charmerende kvalitet at skynde på andre mennesker.

 Tillid til andre mennesker. Det er vigtigt, at vi stoler på hinanden og tror på, at vi lever op til det ansvar vi har over for hinanden.

Balance skal der også til. En balance mellem det bløde og det hårde. Smil og tårer. Arbejde og afslapning. Godt og ondt. Uden polerne bliver verden grå og monoton. Der skal være en naturlig balance i mit liv. Både i mit arbejdsliv og i privaten og mellem de to.

Hvilken kvinde i dit netværk vil du åbne døren for og lade portrættere på Ladies Firsts blog?

Åh, jeg kan slet ikke vælge. Der er i hvert fald flere, jeg synes, fortjener at blive belyst herinde så...

Mit team i Fynske Influencers de tre seje kvinder Lisbeth, Nikki og Rikke. De er på hver deres måde uundværlige for mig og netværket og følger hver deres spændende sti karrieremæssigt.

Min veninde Regina, som jeg lærer så meget af. Hun er lidt ældre end jeg og klogere på livet, og det lærer jeg meget af. Hun er gymnasielærer og den sejeste nørd på mange områder.

Helene Marie Ottosen er kommunikations- og eventchef på Storms Pakhus i Odense og jeg mødte hende første gang, da vi begge bidrog til et foredrag på Odense Bibliotek omkring byens udvikling. Hun har et drive og kreativitet, jeg beundrer meget.