Blog

Kristin Assaad Andersen

17. april 2023
| Portræt

“Jeg synes, vi skal stræbe efter at blive vores egne rollemodeller”

Kristin Assaad Andersen er iværksætter af hjerte og driver til daglig rådgivningsvirksomheden LegalUp. Selvom hendes iværksætterrejse har haft en stejl læringskurve, drømmer hun om, at flere kvinder tør gøre som hende og kaste sig ud i iværksætteri.

Ladies First vil skabe og fremvise flere alsidige, kloge og inspirerende kvindelige portrætter inden for emnet arbejdsliv. Derfor er dette portræt af en kvinde, som fællesskabet i Ladies First selv har nomineret og fremhævet.

Kristin Assaad Andersen er 36 år, uddannet erhvervsjurist og driver virksomheden LegalUp, som giver juridisk rådgivning til små og mellemstore virksomheder – og så beskriver hun sig selv som iværksætter af hjerte. 

“Jeg er drevet af at gøre en forskel og inspirere andre kvinder og mænd på min rejse gennem livet både som iværksætter, jurist, mønsterbryder. Det gør jeg under overskriften, at det ikke er hverken vores opvækst eller kort på hånden, der definerer os eller vores muligheder i livet. Det er det mantra, jeg har med mig gennem livet, for det har jeg bevist over for mig selv,” fortæller Kristin. 

Da hun for nogle år siden besluttede sig for at kombinere jura og iværksætteri, gik det hele op i en højere enhed, og i dag har hun hjulpet flere tusinde borgere gennem sine initiativer som retshjælpen, udlændingeretshjælpen og iværksætterretshjælpen. 

Lærerig iværksætterrejse 

På sin rejse som iværksætter har Kristin ikke kun lært en masse om, hvad det vil sige at drive sin egen virksomhed – hun er også blevet klogere på sig selv: “Jeg er meget selvstændig og har altid været det. Undervejs har jeg indset, at man i høj grad driver virksomhed, som man har været vant til at drive sig selv,” forklarer Kristin. 

“Det slog jeg mig lidt på i min virksomhed, for jeg ikke er god til at spørge om hjælp. I starten havde jeg derfor den indstilling, at jeg skulle gøre det hele selv, og jeg påtog mig for meget ansvar og for mange roller. Nu har jeg lært, at jeg ikke behøver gøre alting tingene selv – jeg må godt spørge om hjælp.”

“Jeg er kæmpe fortaler for netværk – jeg dyrker selv netværk, og jeg elsker at skabe netværk mellem andre. I mine øjne er det bare en essentiel del af at være iværksætter.”

Netværk er nøglen til at få hjælp

Et af de steder, hvor Kristin altid har kunnet få hjælp, er i sit netværk. Allerede inden hun startede som iværksætter, havde hun et stort netværk, men det er vokset betydeligt, efter hun startede LegalUp. “Hver gang, jeg har haft brug for sparring inden for et nicheområde, så har jeg altid haft en, jeg har kunnet ringe til med det samme,” fortæller Kristin. “Derfor er jeg kæmpe fortaler for netværk – jeg dyrker selv netværk, og jeg elsker at skabe netværk mellem andre. I mine øjne er det bare en essentiel del af at være iværksætter.” 

Selvom Kristin har fundet støtte og sparring i sit netværk, stræber hun efter at blive sin egen rollemodel. “Jeg synes virkelig, det er vigtigt, at vi ikke kun er afhængige af andre, men prøver at gøre os selv til rollemodeller,” siger Kristin. “Som iværksætter har man ikke nogen, der hiver én op, når man føler sig nede, og man har ikke nogen til at trøste sig eller give én en high-five, når man har fortjent det.” Derfor mener hun, at man som iværksætter bliver nødt til at finde sin indre motivation og være sin egen rollemodel, så man hele tiden kan læne sig op ad sig selv. 

Drømmer om flere kvindelige iværksættere

Spørger man Kristin, hvad hun ønsker for iværksætterbranchen i fremtiden, er hun ikke i tvivl: Der skal mere fokus på repræsentation af kvinder. “De fleste investorer er mænd, og de har nogle ubevidste biases og forstår ikke altid kvindernes idéer og koncepter. Derfor går deres investeringer ofte til andre mænd, som de kan identificere sig med,” forklarer Kristin.  

Hun håber, at udviklingen snart vender, og i mellemtiden har hun et godt råd til de kvinder, som drømmer om at blive iværksættere: “Man skal bare kaste sig ud i det! Særligt vi kvinder tror, at vi skal have ekstraordinære kræfter for at starte virksomhed eller skabe noget, fordi det hele skal være perfekt fra starten. Men der kunne vi måske lære lidt af mændene, for de springer bare ud i det,” siger Kristin.  

Vil du videre mere om Kristin Assaad Andersen?

Klik her, hvis du vil læse mere om Kristins arbejde i virksomheden LegalUp.