Laura Vilsbæk

1. oktober 2021
| Portræt

"Tag springet og tag en slapper. Du behøver ikke knokle 120%. Nogle gange er 80% nok. Og måske behøver du heller ikke knokle løs for andre, hvis du godt kan lide at arbejde for dig selv."

Laura Vilsbæk er 44 år og soloselvstændig som digital forretningsudvikler og bestyrelsesmedlem. Laura er passioneret omkring bestyrelsesarbejde og hvordan vi får mange flere forskellige profiler ind i de danske bestyrelser og ikke mindst bringer bestyrelsesarbejdet ned på jorden.

Derudover er hun bestyrelsesaktivist på Nyibestyrelsen.dk og forfatter til “Du behøver ikke hedde Jens og gå i jakkesæt

 

Ladies First fremviser alsidige, kloge og inspirerende kvinder i arbejdsliv. Derfor er dette portræt af en kvinde, som fællesskabet i Ladies First selv har nomineret og ønsker at hylde.

Hvad optager dig lige nu inden for dit arbejdsliv?

Hvordan vi får mange flere forskellige profiler ind i de danske bestyrelser. Bestyrelsen er virksomhedens øverste, strategiske ledelse, og vi forsømmer et gigantisk potentiale for vores virksomheder, hvis persongalleriet i de danske bestyrelser fortsætter med at være så homogent som i dag.

Derfor startede jeg også Nyibestyrelsen.dk for 4-5 år siden. Der er brug for at afmystificere, hvad man egentlig laver i en bestyrelse, og der er brug for at bringe bestyrelsesarbejdet ned på jorden, hvor det retteligt hører hjemme. Derfor skrev jeg også “Du behøver ikke hedde Jens og gå i jakkesæt”. Der er brug for at vi taler meget mere om bestyrelsesarbejdet for at afmystificere og for at åbne dørene for mange flere forskellige profiler. Det handler om alder, køn, nationalitet, uddannelsesmæssig baggrund, erfaring, etnicitet etc. etc. Meget mere mangfoldighed, tak.

Hvilke betydningsfulde valg har du truffet i dit arbejdsliv?

At sige mit gode job op og starte min egen virksomhed. Det er det bedste, jeg nogensinde har gjort, og jeg elsker stadig at gå i gang med arbejdet hver evig eneste morgen, jeg slår øjnene op. Friheden, fleksibiliteten og det selv at bestemme, hvem og hvad jeg vil arbejde med. Det bliver ikke bedre i min lille verden.

Hvad er du særligt god til?

At inspirere, motivere og begejstre. Jeg har et lyst sind, et højt humør og en evne til at se det positive i det meste. Det vil jeg gerne give videre til andre.

Personligt forsøger jeg altid at finde muligheder i stedet for begrænsninger og at anerkende alle, jeg møder på min vej. Der er altid en grund til, at folk gør de ting, de gør, og hvis vi forstår og anerkender det, glider tingene lidt lettere.

Hvilke konkrete succeser og udfordringer har du haft i dit arbejdsliv?

Den største succes er helt klart, at jeg har skabt en virksomhed, som har sikret en rimelig indtægt helt fra starten. Det er jeg stolt at, for det selvfølgelig min store bekymring inden jeg startede. Derudover er det en succes, at jeg har transformeret min virksomhed flere gange og hele tiden taget stilling til, hvor den skulle hen - ift. de opgaver jeg helst ville arbejde med.

Udfordringerne er helt klart at være et one woman band, hvor det er mig, der laver det hele. Jeg entrerede hurtigt med en bogholder, så der er styr på den del, og i perioder køber jeg også hjælp til mit salg og min markedsføring, men ud over det laver jeg alting selv, og det kunne godt gøres smartere. 

Derudover er den svingende omsætning selvfølgelig altid en udfordring, men jeg har lært mig selv at ha’ ro i maven. Det er ikke altid, jeg ved, hvor den næste opgave skal komme fra, men på en eller anden måde viser den så altid. Så det stoler jeg på nu i stedet for at bruge tid på bekymringer.

Hvad har netværk og fællesskaber bidraget med i dit liv, både arbejdsmæssigt og privat?

Alt. Jeg har en oplevelse af, at jeg kan finde en vej i det meste, fordi der altid er nogen at spørge til råds eller om råd, hjælp og vejledning. Både privat og professionelt. Jeg ved ikke, hvad jeg skulle gøre uden alle de vidunderlige fællesskaber, jeg er en del af.

Hvordan kan vi alle blive endnu bedre til at løfte hinanden i arbejdslivet?

Personligt forsøger jeg altid at finde muligheder i stedet for begrænsninger og at anerkende alle, jeg møder på min vej. Der er altid en grund til, at folk gør de ting, de gør, og hvis vi forstår og anerkender det, glider tingene lidt lettere.

Jeg har fx aldrig personligt mødt “Kvinde er kvinde værst”, og jeg bliver altid trist, når jeg hører om det, for det er ikke løgn: There is a special place in hell for women not helping other women.

Jeg har en oplevelse af, at jeg kan finde en vej i det meste, fordi der altid er nogen at spørge til råds eller om råd, hjælp og vejledning. Både privat og professionelt. Jeg ved ikke, hvad jeg skulle gøre uden alle de vidunderlige fællesskaber, jeg er en del af.

Hvis du vidste, hvad du i dag ved om arbejdslivet, hvad havde du så fortalt dig selv, da du var helt ny på arbejdsmarkedet?

Tag springet og tag en slapper. Du behøver ikke knokle 120%. Nogle gange er 80% nok. Og måske behøver du heller ikke knokle løs for andre, hvis du godt kan lide at arbejde for dig selv.

Hvem har åbnet døre for dig og muliggjort, hvor du er i dag?

Det er der mange, der har gjort. Først og fremmest min allerførste chef, Steen, som gav mig chancen i et job, jeg overhovedet ikke var uddannet til. Men der var tillid til at jeg kunne løse opgaven - og så kan man meget mere. Dernæst mine første konsulentkolleger, Tina & Anne, som tog mig under vingerne i konsulentlivet og lærte mig alle the tips & tricks of the trade. Endelig Mie, som overbeviste mig om, at jeg skulle igang med bestyrelsesarbejdet og holdt en fast hånd i ryggen på mig, da jeg bød ind på mine første poster. Uden Mie; Ingen bestyrelsesposter, ingen Nyibestyrelsen.dk og ingen Jens i jakkesæt på min boghylde.

Hvad er dine kerneværdier?

Højt humør, god energi og gode mennesker.

Hvilken kvinde i dit netværk vil du åbne døren for og lade portrættere på Ladies Firsts blog?

Jeg kunne enormt godt tænke mig at åbne døren for Sabba Mirza, som er godt i gang med at revolutionere den juridiske branche indefra med My Law Story. Jeg har aldrig mødt Sabba, men jeg er imponeret over hendes arbejde, og jeg er sikker på, at hun gemmer på en spændende historie og nogle inspirerende bevæggrunde for at tage livtag med en konservativ branche.

 

Links:

Læs mere om Nyibestyrelsen:

https://www.nyibestyrelsen.dk/blog 

Find NyiBestyrelsen på LinkedIn:

https://www.linkedin.com/company/nyibestyrelsen

Find NyiBestyrelsen på Instagram:

https://www.instagram.com/nyibestyrelsen.dk/

Find NyiBestyrelsen på Twitter:

https://twitter.com/nyibestyrelsen

Find Laura Vilsbæk på LinkedIn:

https://www.linkedin.com/in/lauravilsbaek/