Blog

Mere en farverig villa-ville-kulla-dame end dame i suit

Rebecca Vera Stahnke er 30 år og grundlægger og direktør af Veras Vintage, en bæredygtig start-up og et cirkulært tøj-bytte-koncept.

19. maj 2019
| Portræt

Rebecca bor i dag i København og sammen med Veras har hun startet en tøjrevolution, der skal opfordre kvinder til at ændre deres måde at forbruge og genbruge tøj på, mindske tøjspild og gøre verden et grønnere sted. Det gør Rebecca og Vera bl.a. ved at afholde nogle af landets mest populære genbrugstøjmarkeder og fysiske tøjbutikker i Odense og København.

Vi spurgt Rebecca om hendes oplevelser med køn inden for hendes branche, rollemodeller, der har hjulpet hende på hendes vej, og brændende ønsker i forhold til arbejdsliv, relationer og ligestilling i 2019.

Fotograf: Sarah Butmann

Hvilket spørgsmål går du og søger svar på lige nu?
Jeg tænker over virkelig mange ting, men noget jeg virkelig undrer mig over er: Hvordan folk kan gå så meget op i miljø og bæredygtighed på så mange fronter i forhold til, hvad vi indtager og smører vores krop ind i, men ikke hvad vi putter på vores krop? Er det fordi, man ikke kan åbne sit køleskab på samme måde og være flov over ens ubæredygtige valg? Folk taler så meget om klimaet og om, at vi skal være bæredygtige. Det kommer til udtryk i, hvad de spiser og ikke spiser af kød, hvilke produkter de bruger på deres krop og hvor meget deres flyrejser forurener. Men jeg synes, der er få som tager et aktivt valg og ansvar hvad angår deres tøjforbrug. Det er “pinligt” ikke at tage ansvar for dyrevelfærd – og at købe økologiske æg er “normalt”. Men i stedet for at vi klapper hinanden på skulderen for at købe bæredygtige varer, så burde vi i stedet forarges over, når der købes nye varer produceret i langt-bort-istand. Hvordan kan nogen retfærdiggøre at købe det samme basic tøj i polyester – en i hver farve – for kun 79 kroner?

Vi har selv grinet meget over, at vi var som egernet i Ice Age, der mister sit agern konstant, men dagen efter alligevel målrettet prøver at fange det, som om intet var hændt.

Hvilke kvinder i dit liv, har hjulpet dig dertil, hvor du er i dag?
Min mor Louise og bedstemor Ann. De er de stærkeste og mest selvstændige mennesker jeg kender. Jeg har virkelig fået ind som barn, at jeg er min egen lykkes smed og for at se resultater, så må man handle. Både min mor og bedstemor er de flotteste, stærkeste damer, som også har givet mig inspiration til at klæde sig smart på. Små råd fra hvordan man sammensætter farver, til at jeg skal klæde mig flot inden jeg går ud af døren – og at det ikke handler om mærket i nakken – også hvis jeg bare skal besøge bageren om morgenen.

Mine dejlige veninder fotograf Sarah Buthmann og iværksætter Pernille Lykke har hjulpet fysisk og mentalt i hele opstarten. Sarah har hjulpet meget med at danne min visuelle identitet med de vildeste fotoshoots, og er selv en kæmpe genbrugshaj, forstår mit game og er altid klar kl. 6 søndag morgen til loppis. Pernille Lykke har været største støtte og det mest inspirerende mennesker jeg kender. Hun havde selv i gang i sit iværksætter-eventyr og har mange år på bagen som selvstændig, og var virkelig én af de eneste som kendte de voldsomme op- og nedture ved at være selvstændig. Hvordan det hele på et splitsekund var magisk og for vildt til at være sandt – og hvordan det hele dagen efter kunne falde pladask sammen, og alle drømme var knust.

Hvilket spørgsmål går du og søger svar på lige nu?
Jeg tænker over virkelig mange ting, men noget jeg virkelig undrer mig over er: Hvordan folk kan gå så meget op i miljø og bæredygtighed på så mange fronter i
forhold til, hvad vi indtager og smører vores krop ind i, men ikke hvad vi putter på vores krop? Er det fordi, man ikke kan åbne sit køleskab på samme måde og
være flov over ens ubæredygtige valg? Folk taler så meget om klimaet og om, at vi skal være bæredygtige. Det kommer til udtryk i, hvad de spiser og ikke spiser
af kød, hvilke produkter de bruger på deres krop og hvor meget deres flyrejser forurener. Men jeg synes, der er få som tager et aktivt valg og ansvar hvad angår
deres tøjforbrug. Det er “pinligt” ikke at tage ansvar for dyrevelfærd – og at købe økologiske æg er “normalt”. Men i stedet for at vi klapper hinanden på
skulderen for at købe bæredygtige varer, så burde vi i stedet forarges over, når der købes nye varer produceret i langt-bort-istand. Hvordan kan nogen
retfærdiggøre at købe det samme basic tøj i polyester – en i hver farve – for kun 79 kroner?

 

Hvilke kvinder i dit liv, har hjulpet dig dertil, hvor du er i dag?
Min mor Louise og bedstemor Ann. De er de stærkeste og mest selvstændige mennesker jeg kender. Jeg har virkelig fået ind som barn, at jeg er min egen lykkes smed og for at se resultater, så må man handle. Både min mor og bedstemor er de flotteste, stærkeste damer, som også har givet mig inspiration til at klæde sig smart på. Små råd fra hvordan man sammensætter farver, til at jeg skal klæde mig flot inden jeg går ud af døren – og at det ikke handler om mærket i nakken – også hvis jeg bare skal besøge bageren om morgenen.

Mine dejlige veninder fotograf Sarah Buthmann og iværksætter Pernille Lykke har hjulpet fysisk og mentalt i hele opstarten. Sarah har hjulpet meget med at danne min visuelle identitet med de vildeste fotoshoots, og er selv en kæmpe genbrugshaj, forstår mit game og er altid klar kl. 6 søndag morgen til loppis. Pernille Lykke har været største støtte og det mest inspirerende mennesker jeg kender. Hun havde selv i gang i sit iværksætter-eventyr og har mange år på bagen som selvstændig, og var virkelig én af de eneste som kendte de voldsomme op- og nedture ved at være selvstændig. Hvordan det hele på et splitsekund var magisk og for vildt til at være sandt – og hvordan det hele dagen efter kunne falde pladask sammen, og alle drømme var knust.

Hvilke udfordringer står kvinder med indenfor arbejdsliv i dag?
Nu kan jeg jo kun tale for mig selv og af egen erfaring. en det kan være svært at blive taget seriøst i start-up verdenen, når man også gerne vil vise sin ærlige personlighed – og jeg er mere en farverig villa-ville-kulla dame end én i suit.
Jeg havde selv svært at få mine mandlige investorer til at forstå, hvordan kvinder shopper med deres følelser. Jeg gav for et år siden et interview til Berlingske Business som netop handlede om, at vi kvinder henter mindre kapital end de mandlige – på trods af at vi generer større omsætning på investeringerne end mænd. Det siger det jo egentlig ret godt.

Hvilken historisk kvindefigur har åbnet døren for kvinder indenfor dit felt?
Astrid Lindgren var en mega sej kvinde, og elsker hendes bøgers særlige kærlighed til børns nysgerrighed og tro på deres egne evner. Og hele universet omkring Pippi Langstrømpe og mentaliteten af, at man kan hvad man vil og se muligheder i ting og sager og gøre forpligtelser til en leg. [Men ellers…] Ha, det er næsten lidt for kækt, så vil jeg faktisk sige mig selv. Jeg føler ikke rigtig, at der var nogen jeg kunne spejle mig i, og som ægte ville gøre en forskel og bekæmpe det overforbrug som herskede, og stadig hersker, og samtidig gøre genbrug trendy på samme måde som jeg har gjort.

Men det kan være svært at blive taget seriøst i start-up verdenen, når man også gerne vil vise sin ærlige personlighed – og jeg er mere en farverig villa-ville-kulla dame end én i suit.

Hvilke udfordringer står kvinder med indenfor arbejdsliv i dag?
Nu kan jeg jo kun tale for mig selv og af egen erfaring. en det kan være svært at blive taget seriøst i start-up verdenen, når man også gerne vil vise sin ærlige personlighed – og jeg er mere en farverig villa-ville-kulla dame end én i suit.
Jeg havde selv svært at få mine mandlige investorer til at forstå, hvordan kvinder shopper med deres følelser. Jeg gav for et år siden et interview til Berlingske Business som netop handlede om, at vi kvinder henter mindre kapital end de mandlige – på trods af at vi generer større omsætning på investeringerne end mænd. Det siger det jo egentlig ret godt.

Hvilken historisk kvindefigur har åbnet døren for kvinder indenfor dit felt?
Astrid Lindgren var en mega sej kvinde, og elsker hendes bøgers særlige kærlighed til børns nysgerrighed og tro på deres egne evner. Og hele universet omkring Pippi Langstrømpe og mentaliteten af, at man kan hvad man vil og se muligheder i ting og sager og gøre forpligtelser til en leg. [Men ellers…] Ha, det er næsten lidt for kækt, så vil jeg faktisk sige mig selv. Jeg føler ikke rigtig, at der var nogen jeg kunne spejle mig i, og som ægte ville gøre en forskel og bekæmpe det overforbrug som herskede, og stadig hersker, og samtidig gøre genbrug trendy på samme måde som jeg har gjort.