Mette Bossow

Når blondinen træder op på podiet, har jeg fornemmelsen af, at der skal lidt mere til

 

Mette Harbo Bossow er 44 år, direktør for Indexed Investments i Sparinvest og bor i Horsens.

Mette har tre teenagepiger og siger om sig selv, at "dialekten er jysk - og som en kollega plejer at sige ”Mette er en bondepige fra Midtjylland”. Jeg synes faktisk, at det er en af de største komplimenter jeg har fået."

Mette Harbo Bossow

Ladies First Network portrætterer seje kvinder, der har noget på hjerte og har lyst til at fortælle om deres arbejdsliv og hvilke kvinder, der har åbnet døre for dem inden for deres branche.

Hvilket spørgsmål går du og søger svar på lige nu?

Jeg er en konstant søgen efter svar. Min datter spurgte mig den anden dag ”kan lus drukne? Jeg ville ønske at svaret var ja – men jeg tror det nu ikke.

Virkeligheden er, at siden jeg trådte ind på arbejdsmarkedet har jeg søgt efter svaret på den gode balance mellem mine største passioner – familie, venner og arbejde.

Jeg har fundet ud af, at min lykke er tæt forbundet med de tre fundamenter - og hvis én vakler kan man klare udfordringerne, hvis de andre er solide. Sådan er det bare ikke altid – så for mig er balancen mellem de tre en udfordring jeg konstant søger svar på.

Hvilke kvinder i dit liv, har hjulpet dig dertil, hvor du er i dag?

Der er én kvinde som klart adskiller sig fra alle andre i mit liv, og som har haft en stor andel i og indflydelse på hvor jeg er i dag. Hun er min største kritikker, min største støtte og den kvinde der går mig allermest på nerverne. Hun hedder Liccie Harbo og er min mor. Kort fortalt er hun er sønderjyde og bare bund solid. Hun er på mange måder mit forbillede – men lad det blive mellem os.

Jeg føler mig dybt taknemmelig for hun har givet mig ro, en styrke til at klare mig selv, og kæmpe for det jeg tror på. Vigtigst af alt, har hun givet mig et lyst sind og let til latter.

Jeg er overbevist om, at vi kvinder ofte er vores egen værste fjende. Vi kan være ekstraordinære hårde ved os selv og have nogle urealistiske forventninger til os selv og folk omkring os.

Hvilke udfordringer står kvinder med inden for arbejdsliv i dag?

Jeg er overbevist om, at vi kvinder ofte er vores egen værste fjende. Vi kan være ekstraordinære hårde ved os selv og have nogle urealistiske forventninger til os selv og folk omkring os.

Vi kvinder har fået den gave, at vi føder børnene. Og når børnene kommer, hverken kan eller vil mange kvinder lægge 60-70 timer på arbejdet. Realiteten er så, at vi kommer bagud i forhold til mændene – for de lader sig ikke i samme omfang begrænse af arbejdstimer. Færre arbejdstimer, færre løste opgaver, mindre erfaring og vi står derfor mange gange bagerst i køen, når der skal tildeles lederstillinger.

Rigtig mange kvinder er først klar til at påtage sig et lederjob når de nærmer sig de 40 år, så er ungerne blevet større og overskuddet tilsvarende. Udfordringen opstår ved at arbejdsmarkedet generelt arbejder med en tidsmæssig karriere-bagkant som slutter med 65 år, og så ender vi i en tidsmæssig klemme.

 

Hvilken historisk kvindefigur har åbnet døren for kvinder i dit felt?

Jeg har stor respekt for kvinder som har skabt en karriere inden for finans og investering. Dem er der nemlig ikke så mange af. Der er kvinder i den finansielle verden – men der er desværre alt for få i de ledende stillinger efter min mening. Dit køn kan aldrig være en kvalifikation for en lederstilling eller en plads ved direktionsbordet, men der er ingen tvivl om, at kønsdiversitet på topniveau gavner bundlinjen.

En karrierekvinde som inspirerer mig, er en kvinde som formår at skabe resultater, træffe modige beslutninger, indrømme når hun tager fejl og balancere et familieliv oven i alt det.

En rollemodel for mig, er vores økonomiuddannede EU-kommisær Margrethe Vestager som bare er mega cool. Hun har om nogen taget kampen op mod giganter, gjort sit forarbejde grundigt og samtidig bevaret en høj integritet og autenticitet. 

Jeg kan næsten tælle på én hånd, hvor mange kvindelige CEOs jeg har mødt. Det er godt, jeg ikke har et kvotesystem for, hvilke møder jeg vil tage, for så kunne jeg være holdt op med at arbejde efter januar. - Margrethe Vestager til Zetland (1968-)

Mener du stadig, at der er noget at kæmpe for i dag?

Generelt har vi et samfund, hvor mænd og kvinder er strukturelt ligestillede. Vi har lige muligheder for at uddanne os, lige muligheder for at få social hjælp og lige muligheder for at søge vores egen lykke. Så fundament for ligestilling er som udgangspunkt på plads.

Men når det er sagt, så har vi ligestillingsudfordringer – det er et faktum. Det er et ligestillingsproblem, at der er flere mænd end kvinder i bestyrelser. Det er et ligestillingsproblem, at der er flere kvindelige sygeplejersker end mandlige. Det er også en udfordring, at vi oplever flere mænd på den absolutte bund af samfundet.

Jeg kender ikke løsningen på ligestillingsudfordringerne. Men erkendelsen af at der er udfordringer, er en afgørende indledning til at skabe forandring.  

 

Det vil være en løgn, hvis jeg sagde, at jeg ikke er opmærksom på mit køn, når jeg træder ind i et rum med 98% mænd.

Hvornår har du selv oplevet dit køn som en styrke eller udfordring inden for dit felt?

Jeg oplever ikke mit køn isoleret set som en styrke - eller en svaghed. Jeg bilder mig ind, at de muligheder jeg har fået og den karriererejse jeg er på, udelukkende er skabt på baggrund af mine kvalifikationer – og en god portion held. Men det vil være en løgn, hvis jeg sagde, at jeg ikke er opmærksom på mit køn, når jeg træder ind i et rum med 98% mænd.

Når blondinen træder op på podiet, har jeg en klar fornemmelse af, at der skal lidt mere til, før jeg opnår de 98% jakkesæts respekt. Men det befinder jeg mig ganske glimrende med, og det motiverer mig.

I Ladies First har vi en vision om at skabe en verden, hvor kvinder bare gør. Hvad tænker du om det - og hvilke råd har du, for at det kan blive en realitet?

Visionen er stærk. Det er meget lettere at opnå resultater, hvis du har et netværk der inspirerer dig, udfordrer dig og ikke mindst hepper på dig. Det er langt fra os alle der har sådan et netværk, derfor synes jeg, at det er fantastisk, at der er nogen der tager initiativ til et fællesskab, hvor vi kan vokse professionelt og personligt.