Blog

10. marts 2019
| Ledelse | Portræt

Vi skal turde kæfte op og tage slagene

 

Mia Wagner, 41 år, og Anne Olesen, 34 år, er henholdsvis koncerndirektør og kommerciel direktør i Freeway ApS, der driver en række forskellige webbaserede virksomheder.

Mia Wagner er blevet et kendt ansigt efter sin deltagelse som investor i det populære DR-program Løvens Hule, og Anne Olesen gik på halvandet år fra ny marketingmedarbejder til kommerciel direktør i koncernen, der blandt andet har sites som kæresteportalen Dating.dk, boguniverset Plusbog.dk og luksus takeaway-tjenesten Roomservice.dk i deres univers.

 

I anledningen af Kvindernes Internationale Kampuge har Ladies First sat sig for at portrættere seje kvinder, der har noget på hjerte og har lyst til at fortælle om, hvilke kvinder, der har åbnet døre for dem inden for deres branche.

Hvilket spørgsmål går I og søger svar på lige nu?

Mia: Jagten på det gode liv optager os konstant, og vi er meget opmærksomme på, hvordan vi skaber den rette balance for os selv og medarbejderne. Det er især en udfordring lige nu, hvor jeg har fået rigtig meget opmærksomhed. Vi er gået i et nyt gear, så det er på ny en udfordring at finde balancen.

Anne: Men det med at finde balancen handler i høj grad også om, at der er plads til vores familie. Det var også derfor, jeg i sin tid sagde, jeg gerne ville arbejde for Mia. Jeg vidste, hun tror på det hele menneske. At vi ikke slår hinanden i hovedet over, at man går hjem klokken tre, fordi man skal have børn til tandlæge.

Mia: Vi er jo en virksomhed, der skal udvikle de bedste idéer og være innovative, og vi får ikke nødvendigvis de bedste resultater ud af, at du arbejder mange timer. Hvordan vi bringer vi mest værdi til vores brugere og størst vækst er det, der i sidste ende interesserer mig som direktør.

Anne: Vi behøver ikke være perfekte hverken her eller derhjemme. Vi er opmærksomme på og taler højt om, at de sidste 20 procent  ofte bare er noget, vi gør for ens egen skyld. Hvis vi gør tingene 80 procent, så kan vi faktisk komme igennem med ret meget.

Og det er jo helt det samme i forhold til work-life balance. Ja, så nåede du ikke lige at bage kage til fødselsdagen - til gengæld så købte du en ovre hos købmanden. Så går det også nok.

 

Hvilke kvinder i jeres liv har hjulpet jer dertil, hvor I er i dag?

Mia: Min mor. I høj grad. Hele vejen igennem. Udover hun har født mig og opdraget mig, så har hun også passet mine børn, når der har været brug for det. Og så synes jeg da, vi har hjulpet hinanden.

Anne: Ja, Mia har helt sikkert hjulpet mig. Hun er meget rummelig og tror på mig. Jeg kendte Mia igennem en ven og vidste, hun lagde vægt på det hele menneske. Det, syntes jeg, var vildt inspirerende. Det ville nok have være noget mere oplagt, at Mia havde valgt en anden end mig til at være sin højre hånd. En gammel mand i jakkesæt. Men den der ånd med, at man gør det, og man tror på mennesket. Det er ret inspirerende som kvinde og som menneske.

Mia: Anne kontaktede mig kort tid efter, jeg var blevet direktør og sagde, hun gerne ville arbejde for mig. På halvandet år er hun gået fra marketingmedarbejder til kommerciel direktør. Det er selvfølgelig, fordi Anne er dygtig, men det er også, fordi hun har så stærkt et drive. Det er noget, jeg tror mere på end noget andet.

Jeg læste engang en bog, der hedder ‘From good to great’, der handler om, hvilke virksomheder der går fra good til great. Og noget af det, der kendetegner dem, er, at man tror på mennesker frem for kompetencer. Du skal have de rigtige mennesker, så kan du altid tilegne dig kompetencerne.

 

Ja, så nåede du ikke lige at bage kage til fødselsdagen - til gengæld så købte du en ovre hos købmanden. Så går det også nok.

Hvilken historisk kvindefigur har åbnet døren for kvinder indenfor jeres felt?

Mia: Da jeg var ung og barn blev jeg inspireret af Marie Curie. Jeg syntes, hun var helt vildt sej. Hun var jo ene kvinde og kunne så meget. Og troede på sine egne idéer og gennemførte en masse forskning, formentlig fordi hun har været nysgerrig og haft et stærkt drive. Hende læste jeg om, da jeg var ung, så som forbillede har hun hjulpet mig til at forme min identitet i mine tidlige teenageår.

I have no dress except the one I wear every day. If you are going to be kind enough to give me one, please let it be practical and dark so that I can put it on afterwards to go to the laboratory. - Marie Curie (1867-1934)

 

 

 

Anne: Jeg er helt vild med Kronprinsesse Mary. Hun er nede på jorden og bare super sej. Hun kan både balancere karrieren og være en god mor, og samtidig kan hun være meget uformel og gå i sneakers. Hun er mit helt store kvindelige forbillede.

Alle mennesker er født ens og lige – uanset seksuel orientering eller køn. Men det vilkår gælder ikke for alt for mange mennesker verden over. - HKH Kronprinsesse Mary af Danmark (1972-)

 

 

Hvilke oplevelser har I med køn i det offentlige rum?

Anne: Da jeg var yngre kvinde følte jeg ofte, jeg skulle overperforme. Der blev altid lige stillet lidt ekstra krav. Nogle gange blev jeg overhørt, og nogle gange kunne der godt falde en sjov bemærkning. Nu hvor jeg kommer med en anden ballast, synes jeg ikke længere, det er et problem. Jeg synes tværtimod, jeg kan vende den, og så bliver det nogle gange en blødere dialog, fordi det er mand-kvinde eller kvinde-kvinde, end det ville have været imellem to mænd.

Mia: Anne beskriver det meget godt. Da jeg var ung jurist i retten, oplevede jeg i høj grad mænd, der prøvede at presse mig. Jeg tror, en typisk måde at håndtere det på for en kvinde er at være benhårdt forberedt. Sådan reagerede jeg også.

Jeg kunne mine ting. Men jeg kunne godt have en oplevelse af, der blev stillet højere krav til mig som ung kvinde. Jeg skulle skabe mit territorium. Det har nok også gjort mig dygtig og har trænet mig i at turde tage magten.

Mener I stadig, der er noget at kæmpe for i 2019?

Mia: Ja. Vi har også ændret denne arbejdsplads i den tid, jeg har været her. Da jeg kom, var der en anden tone omkring kvinder. Der var slet ikke så mange kvinder ansat som nu. Jeg synes, moderne feminisme handler om at give plads til også de bløde værdier.

En god virksomhed i Danmark skal have en nuanceret bundlinje. Det er ikke nok, at du på bunden har et godt resultat.

En del af vores mål er at have en langsigtet bæredygtig virksomhed. Det kræver, at vi har en god trivsel. Det kræver også, at der selvfølgelig er plads til kvinder og mænd, og at det er en nuanceret og rummelig arbejdsplads.

Anne: Hvis man vil gøre noget selv, tror jeg især det handler om at sørge for at være godt forberedt. Præcis som Mia nævner, hun var ekstra opmærksom på som ung jurist. At sørge for lige at være 5-10 procent foran dem, der sidder til mødet, og især have styr på tal. Mænd har styr på tal og fakta, og så kommer de ofte lige 10 procent foran.

Men hvis du selv har styr på det, så er du med på deres bane. Så bevæg dig derover og spil med.

 

Da jeg kom, var der en anden tone omkring kvinder. Der var slet ikke så mange kvinder ansat som nu. Jeg synes, moderne feminisme handler om at give plads til også de bløde værdier.

Hvornår har I selv oplevet, jeres køn som en styrke eller udfordring inden for jeres felt?

Mia: Jeg synes, kønnene generelt behandler hinanden med respekt. Jeg kan dog stadig opleve, at der bliver kommenteret på mit udseende, før der bliver kommenteret på min faglighed. Der kan jeg godt blive lidt snerpet. Jeg kan også stadig opleve, at mænd ikke helt kan høre, hvad du siger. Du bliver overhørt. Men vi skal turde kæfte op.

Anne: Og vi skal turde tage de slag, det giver. For det er jo også sådan en kvindeting, at vi gerne vil have, alle skal synes om os. Det er ikke muligt, og mænd er ligeglade med det. Det er noget, man skal arbejde med Jeg tager virkeligt mange slag. Hvis jeg tror på det, så bliver jeg bare nødt til at tage dem. Og så må jeg lægge det fra mig, når jeg kommer hjem.  

Mia: Det er vigtigt, at vi træner os selv i at distancere sig. At forstå at arbejdspersonligheden er herude (strækker armen ud foran sig, red.), og herinde har jeg min personlighed, og den forbliver den samme – uanset hvad jeg måtte møde af modgang.

Anne: Så det er ikke Anne, det er arbejds-Anne, de synes, er en streng kælling. Det handler også om at have nogle faste holdepunkter. Jeg tør godt tage slagene arbejdsmæssigt, fordi jeg ved, Mia bakker mig op. Jeg tør også godt tage slagene uden for, fordi jeg ved, at jeg har nogle veninder, der bakker mig op.

I Ladies First har vi en vision om at skabe et univers, hvor kvinder bare gør. Hvad tænker I om det - og hvilke råd har I, for at det kan blive en realitet?

Mia: Selvom jeg selv er direktør og ikke iværksætter, er der er folk, der tager fat i mig nu som et forbillede og spørger, hvorfor der ikke er flere iværksætterkvinder. Så der er jo nok et eller andet med, at kvinder ikke gør den del. At vi ikke tør tro nok på os selv.

Anne: Der er en tendens til, at mænd lige putter 30 procent på. De tror lige 30 procent mere på sig selv. Hvor kvinder lige trækker 30 procent fra. Og vi har flere gange talt om, at vi ikke skal tale os selv ned, men op.

Mia: Vi skal simpelthen turde tage sin plads og tro på, at her har jeg ret til at være. Måske oplever vi, at vi har mere på spil. Som kvinder. Og mødre.

Anne: Det er højst sandsynligt også derfor, man ikke bare tør være iværksætter. Fordi man er bange for at fejle, og at det går ud over børnene og hjemmet. Vi føler os nok lidt mere sårbare.

Måske skal vi også have lidt mere søstersolidaritet og bakke hinanden op. Jeg synes, kvinder altid stiller lidt større spørgsmålstegn ved alting.

Mia: Og så skal vi turde tage nogle chancer. Mange iværksætterkvinder er bange for at sige jobbet op og gå all in på deres virksomhed, men nogle gange skal du skabe et tomrum, før du kan fylde det igen.