Natasha Brock

Det er okay at fejle, dumme sig og ikke vide alt

 

Natasha Brock er 30 år, arbejder som komiker og bor på Amager.

Natasha er lige nu aktuel med stand-up showet "Psyclus", der behandler én af de antagede markører for 'kvindeligheden' - menstruationen og søger at finde svar på, hvad der sket med psyken "når vi lider under Evas forbandelse."

Natasha Brock

I anledningen af Kvindernes Internationale Kampuge har Ladies First sat sig for at portrættere seje kvinder, der har noget på hjerte og har lyst til at fortælle om, hvilke kvinder, der har åbnet døre for dem inden for deres branche.

Hvilket spørgsmål går du og søger svar på lige nu?

Hvordan i alverden svarer jeg fornuftigt og vittigt på overstående spørgsmål, uden at det virker forceret?

Hvilke kvinder i dit liv, har hjulpet dig dertil, hvor du er i dag?

Der er utrolig mange kvinder der har hjulpet mig. Men cirka et halvt år efter jeg var startet med stand-up stoppede jeg, fordi jeg ikke synes, at jeg var god nok. En aften mødte jeg komikeren Tine Marie, der fortalte mig, at hun synes, at det var synd, at jeg var stoppet, og at jeg skulle give det en chance til. Det gjorde jeg så, og fandt glæden ved det igen. Det er jeg virkelig taknemmelig for at hun gjorde.

Der er mange flere [kvinder der har hjulpet mig] , og det ville fylde hele artiklen, hvis jeg skulle nævne dem alle sammen, og hvor fantastisk er det ikke?
Vi skal ikke være så bange mere. Vi fortjener den lønforhøjelse, højere stilling eller vigtige opgave, vi skal bare finde styrken til at tro på det.

Hvilke udfordringer står kvinder med indenfor arbejdsliv i dag?

Jeg ved, fra mig selv, at jeg kan være meget stille, når jeg er til møder eller har svært ved at “sælge mig selv”, fordi jeg tit har fået fortalt, at man endelig ikke må virke for selvglad eller for “larmende”. Og det skal jeg blive bedre til. Det tror jeg er et problem for andre kvinder også. Vi skal ikke være så bange mere. Vi fortjener den lønforhøjelse, højere stilling eller vigtige opgave, vi skal bare finde styrken til at tro på det.

Hvilken historisk kvindefigur har åbnet døren for kvinder indenfor dit felt?

Fanny Brice, selvom de færreste nok kender hende, så er hun kendt som den første, kvindelige komiske stjerne i USA. Hun lavede en masse film, og blev senere portrætteret i Funny Girl af Babara Streisand. Der er mange kvinder der har gjort deres for at bryde med den forestilling om, at kvinder ikke kan være sjove, og vi er stadig i gang. (suk)

I am not sorry. I will tell anybody that, and it is the truth. I lived the way I wanted and never did what people said I should do or advised me to do. And I want my children to do the same. Let the world know you as you are, not as you think you should be, because sooner or later, if you are posing, you will forget the pose, and then where are you? - Fanny Brice (1891-1951)

 

Hvilke oplevelser har du med køn i det offentlige rum?

Altså der er utallige oplevelser med køn hele tiden. Jeg så lige, at i forbindelse med fastelavn, var der flere, der meldte ud, at der ville være pige- og drengetønder? Hvad vil det sige? Jeg vidste ikke, der fandtes pige- og drengerosiner? Men når jeg ser hovedrystende ting, bliver jeg tit mindet om, hvor sej en generation der er ved at vokse op nu. Drenge der rocker prinsessekjoler og piger der finder ud af at netop ved at gøre ting “som en pige” ikke betyder det er dårligt, men i stedet er alt andet end det. Hurra for den generation!

Vi skal acceptere, at vi er helt almindelige mennesker, og ikke gå og stresse over at være superkvinder til alt. Vi er jo bare os og det er altså mere end fantastisk.

Mener du stadig, at der er noget at kæmpe for i 2019?

Ja da! Men heldigvis er der kommet mere lys på de ting som jeg synes der er vigtige at få snakket om: Mænd og barsel, ligestilling i hjemmet og opgøret med Mental Load. Men jeg synes vi er på vej i den rigtige retning.

Hvornår har du selv oplevet dit køn som en styrke eller udfordring i dit felt?

Komiker branchen er fyldt med mænd, og sådan har det været siden begyndelsen her i Danmark, og det ville være naivt at tro, at det ikke kræver lidt hård hud på brysterne at klare det, men for mig har det gjort mig stærkere at jeg har vidst at jeg skulle kæmpe for min plads.

Det kan også være hårdt, at publikum påstår, at man kun taler om typiske kvinde-ting, når det er jo det jeg kan tale om, fordi det er jo sjovt nok det jeg er. Undersøgelser viser, at over halvdelen af det danske stand-up publikum er kvinder, så hvorfor må der så ikke være relaterbare jokes til dem? Det har heldigvis også været min fordel. Jeg har netop kunne tale om ting som mine mandlige kollegaer ikke kan. Det er vigtigt, at vi kvinder kan grine af os selv med os selv uden at være den sure, krævende eller irriterende kæreste i en joke.

I Ladies First har vi en vision om at skabe et univers, hvor kvinder bare gør. Hvad tænker du om det - og hvilke råd har du, for at det kan blive en realitet?

Jeg kan kun snakke for mig selv, men har en mistanke om at jeg ikke er den eneste, vi skal lade være med at være undskyldninger for os selv. Det er okay at fejle, dumme sig og ikke at vide alt. Det er jo heldigvis sådan vi lærer og bliver bedre! Vi skal acceptere, at vi er helt almindelige mennesker, og ikke gå og stresse over at være superkvinder til alt. Vi er jo bare os og det er altså mere end fantastisk.