Blog

11. februar 2021
| Portræt

"Netværk har hjulpet mig til at løse mine udfordringer. Netværk har udvidet min horisont og givet mig indblik i brancher og jobfunktioner, jeg ellers ikke har haft relationer til. Det har inspireret mig til de opgaver, jeg selv har stået med."

 

Rikke Hvilshøj er 50 år, administrerende direktør i Dansk IT og forhenværende integrationsminister. I dette portræt fortæller hun om sit arbejdsliv, vigtigheden af et godt netværk, om at løfte andre og selv at blive løftet i karrieren.

 

Følg Rikke her; 

Twitter: https://twitter.com/hvilshj

Linkedin: https://www.linkedin.com/in/rikke-hvilsh%C3%B8j-096b026/

 

Ladies First fremviser alsidige, kloge og inspirerende kvinder i arbejdsliv. Derfor er dette portræt af en kvinde, som fællesskabet i Ladies First selv har nomineret og ønsker at hylde.

Hvad optager dig lige nu inden for dit arbejdsliv?

Jeg har brugt 2020 på en større transformation af Dansk IT’s aktiviteter. Corona gav os skubbet ud i en fantastisk innovations- og omstillingskraft i sekretariatet. 2020 har for alle medarbejdere været et rigtig hårdt år, men det har også været et sjovt år. For mit eget vedkommende så har det været et fantastisk energi-givende år, men økonomisk for Dansk IT har det været hårdt og udfordrende. Vi kommer igennem 2020 med skindet på næsen, og det skyldes en kraftindsats fra alle mine medarbejdere. Vi har sat os for, at vi skal være blandt de virksomheder, der udnytter en krise til at løfte og udvikle os. Det mener jeg er lykkedes, og Dansk IT bliver både bedre og stærkere i 2021.

Hvilke betydningsfulde valg har du truffet i dit arbejdsliv?

Første gang jeg sagde ja til at stille op til kommunalvalget på Frederiksberg. Det blev til en uventet, uplanlagt og uforudset rejse, der endte med 8 år i kommunalbestyrelsen, 10 år i Folketinget og 3 år som integrationsminister. Det var nogle fantastiske, udfordrende og privilegerede år, hvor jeg kunne give mit bidrag til udvikling af det danske samfund. Anden gang var da jeg besluttede at stoppe i politik. Jeg havde lovet mig selv, da jeg gik ind i politik, at jeg ikke skulle gå på pension som politiker. I 2007 var jeg nået en alder, hvor det var blevet tid til at skifte, hvis jeg skulle nå at skabe et nyt karriereforløb. Det er lykkedes.

Hvad er du særligt god til?

Jeg er god til at finde kompromiserne blandt modsatrettede holdninger. Jeg er god til at sætte retning for både drift og udvikling og tage de nødvendige beslutninger – også de svære. Jeg er god til at skabe et trygt arbejdsmiljø, der skaber rum for medarbejdere, der tør og tager ansvar. Jeg elsker at se mine medarbejdere vokse gennem den coaching, jeg kan give dem. Det gør dem stærkere og bedre. Det styrker Dansk IT’s økonomiske resultater.

 

Jeg er god til at skabe et trygt arbejdsmiljø, der skaber rum for medarbejdere, der tør og tager ansvar. Jeg elsker at se mine medarbejdere vokse gennem den coaching, jeg kan give dem. Det gør dem stærkere og bedre.

Hvilke konkrete succeser og udfordringer har du haft i dit arbejdsliv?

I mine år i politik fik jeg placeret Venstre og vores liberale holdninger i Frederiksberg kommune efter 40 års fravær i kommunalbestyrelsen. Vi fik bl.a. skubbet på en større decentralisering ud til borgerne og langt større grad af udlicitering af kommunale opgaver.

I mine år i Folketinget er det svært ved at pege på en hel personlig succes. Jeg er en holdspiller, men jeg har bl.a. haft stor indflydelse på konkurrenceloven, ferieloven, og kæmpet hårdt for frit fagforeningsvalg og fair konkurrence i offentlige udbud.

I mine år som integrationsminister er jeg stolt over, at jeg bl.a. fik sat en positiv integrationsdagsorden, at jeg fik indført en Green card-ordning for udenlandsk arbejdskraft, og at jeg fik landet svære og hårde forhandlinger på udlændingeområdet.

I Dansk IT har jeg fået rystet støvet af foreningen, skabt markant medlemsfremgang, sikret en sund økonomi og lagt spor ud til fremtidens Dansk IT. Men det er jo ikke mine succeser alene, det er mine medarbejderes succes, og det er her den største tilfredsstillelse er, når man får lov til at stå i spidsen for det.

Udfordringer spørger I? De har været der hele vejen. Andre der modarbejder en, træghed i organisationen man arbejder i, medier der kan give en en hård tid. Men størst var nok min udfordring, da jeg blev marketingdirektør i Konica Minolta. Her kom jeg ind i en verden, jeg intet kendte til, og med ansvar for noget jeg ikke havde prøvet før. Den administrerende direktør troede på mig, og jeg lærte ufatteligt meget.

Hvad har netværk og fællesskaber bidraget med i dit liv, både arbejdsmæssigt og privat?

Der hvor jeg arbejdsmæssigt har færdes, betyder netværk næsten alt. Netværk har hjulpet mig til at løse mine udfordringer. Netværk har udvidet min horisont og givet mig indblik i brancher og jobfunktioner jeg ellers ikke har haft relationer til. Det har inspireret mig til de opgaver, jeg selv har stået med.

Privat har det også givet venner for livet.

Hvordan kan vi alle blive endnu bedre til at løfte hinanden i arbejdslivet?

Tag imod en udstrakt hånd, når den tilbyder dig hjælp, og send en udstrakt hånd, når du fornemmer, at nogen har brug for den. Vis anerkendelse, også når det er konkurrenten, der fortjener den.

Tag imod en udstrakt hånd, når den tilbyder dig hjælp, og send en udstrakt hånd, når du fornemmer, at nogen har brug for den. Vis anerkendelse, også når det er konkurrenten, der fortjener den.

Hvis du vidste, hvad du i dag ved om arbejdslivet, hvad havde du så fortalt dig selv, da du var helt ny på arbejdsmarkedet?

Lad være med at tro, at det handler om, at du kan vise, hvad du kan lave af egen kraft. Skab sammen med andre, brug andres hjælp, det skaber som oftest bedre resultater.

Hvem har åbnet døre for dig og muliggjort, hvor du er i dag?

Det har alle dem, der har troet på mig ved at tilbyde mig en stilling. Jeg er så privilegeret, at alle de stillinger, jeg har haft, og har, er jeg blevet tilbudt direkte af dem, der har ansat mig. I min politiske karriere er det jo i sidste ende vælgerne, men også her har jeg haft gode frivillige kræfter i ryggen, hvis hjælp til opstillingsmøder og valgkampe jeg ikke kunne have været foruden, men det er svært at pege på enkeltpersoner. Opkaldet fra Anders Fogh Rasmussen har selvfølgelig haft sin helt egen karakter.

Hvilken kvinde i dit netværk vil du åbne døren for og lade portrættere på Ladies Firsts blog?

Det er så det sværeste spørgsmål, I har givet mig her, for der er så mange, men jeg har besluttet, at det skal være Anne Katrine Melvig, der er Senior Public Affairs Manager i Danske Bank