Blog

Rushy Rashid Højbjerg

22. november 2021
| Portræt

Jeg behøver ikke at bevise noget. Jeg ved, hvad jeg kan, og hvad jeg er værd. Men jeg er stadig ydmyg.

Rushy Rashid Højbjerg er 53 år og partner i HR-konsulenthuset Hudson Nordic. Hun arbejder med headhunting og rekruttering af ledere på højeste niveau i virksomheden. Som tidligere journalist er hun ideel til at opspore talenter fra sit store netværk inden for bl.a. kommunikationsbranchen. Og som aktivt bestyrelsesmedlem af flere NGO’er har hun en særlige ekspertise til også at rekruttere inden for den verden.

Ladies First vil skabe og fremvise flere alsidige, kloge og inspirerende kvindelige portrætter inden for emnet arbejdsliv. Derfor er dette portræt af en kvinde, som fællesskabet i Ladies First selv har nomineret og fremhævet.

Hvad optager dig lige nu inden for dit arbejdsliv?

Jeg synes det er et kæmpe ansvar og privilegie at være den, der har opgaven at finde den perfekte kandidat til en given stilling. Derfor er jeg meget optaget af at lære faget fra bunden og blive dygtig i alle processer som search, headhunting, rekruttering, assessment og udvælgelse.

Hvilke betydningsfulde valg har du truffet i dit arbejdsliv?

Jeg har altid haft en Pippi-tilgang til tingene, hvor jeg har levet efter hendes kloge ord: ”Det har jeg ikke prøvet før, det er jeg sikkert god til”. Det gælder både mit privatliv og karriere.

Derfor har jeg altid sagt ja til de muligheder og chancer, der bød sig. De fleste gange har det også betydet, at jeg selv har måttet tegne kortet og bygge min vej, mens jeg gik på den.

Hvad er du særligt god til?

Jeg er god til at huske folk og holde kontakten. Og så er jeg god til at hjælpe, hvis nogen har brug for hjælp til noget. Jeg har mødt rigtig mange inspirerende mennesker på min vej, som har hjulpet mig. Så jeg forsøger at give tilbage ved at gøre det samme for folk, der rækker ud til mig.

Hvilke konkrete succeser og udfordringer har du haft i dit arbejdsliv?

En af mine største succeser i mit arbejds- og privatliv er, at få lov til at holde ærestalen for Jesper Wung Sung, da han modtog De Gyldne Laurbær for sin bog ”Den anden gren”. Den handler om hans oldefar, der var en af de kinesere, der blev udstillet i Tivoli omkring 1900. Festen blev holdt på Langelinie Pavillonen. Og lige ud for der lagde skibet med oldefaren til.

I 1970 fik min far sit 1. job som opvasker på netop Langelinie Pavillonen. Så der stod jeg, opvaskerens datter, der havde fået æren af at hylde den udstillede kinesers oldebarn for hans bog foran hele parnasset i Danmark. Det var en fantastisk oplevelse.

De udfordringer jeg har mødt i mit arbejdsliv, har ofte været, at kolleger har set ned på mig, fordi jeg jo ikke kom med samme fine uddannelse som dem. Det har gjort, at jeg altid har måttet løbe dobbelt så stærkt som dem og har måttet bevise mig selv igen og igen for at blive set som værende ”god nok” i deres øjne. Men nu er jeg kommet dertil, at de andres meninger rager mig en høstblomst.

Jeg behøver ikke at bevise noget. Jeg ved, hvad jeg kan, og hvad jeg er værd. Men jeg er stadig ydmyg overfor at lære og blive dygtig inden for et helt nyt fagområde. Derfor trækker jeg rigtig meget på mine kolleger lige nu. For jeg kan kun blive bedre af at lære af deres erfaringer og ved ”learning by doing”.

Jeg har lavet et brancheskift i 2021 efter at have været i alle afkroge af journalistikken og mediebranchen i 24 år. Tog en uddannelse som Lifestyle- og Businesscoach hos Sofia Manning i 2020. I dag arbejder jeg med headhunting og rekruttering og har også et særligt øje på vores inklusions- og mangfoldighedsindsatser.

Hvad har netværk og fællesskaber bidraget med i dit liv, både arbejdsmæssigt og privat?

Jeg har altid kunnet række ud til folk, jeg kender - både for at få et godt råd og for at få hjælp. Og folk har været generøse. Det gælder både privat og i arbejdsmæssige sammenhænge. Det har lært mig, at jeg også har en pligt til at give tilbage, når andre rækker ud til mig. Netværk og fællesskaber er alfa og omega for mig.

Hvordan kan vi blive bedre til at løfte hinanden i arbejdslivet?

Ved altid at hjælpe hinanden. Ved at tage kaffemøder med folk, der rækker ud. Og stille sit netværk til rådighed, når nogen beder om et par kontakter. Og helt konkret lytte, når de har brug for det.

Jeg altid har måttet løbe dobbelt så stærkt som dem og har måttet bevise mig selv igen og igen for at blive set som værende ”god nok” i deres øjne. Men nu er jeg kommet dertil, at de andres meninger rager mig en høstblomst.

Hvis du vidste, hvad du i dag ved om arbejdslivet, hvad havde du så fortalt dig selv, da du var helt ny på arbejdsmarkedet?

At jeg skulle stole mere på mig selv, end jeg gjorde. At det nok skulle gå. At jeg havde nok styrke til at stå igennem de udfordringer, jeg mødte på min vej.

Hvem har åbnet døre for dig og muliggjort, hvor du er idag?

Fire helt konkrete mennesker har æren af at have set mit talent og givet mig muligheder for at bevise det. Det har defineret min karriere og mine succeser.

I 1997 var det Hanne Danielsen, som tilbød mig jobbet som journalistpraktikant og siden hen som den 1. nyhedsoplæser med minoritetsbaggrund på Dagens Nyheder på TV3.

I 2003 var det Peter Høgsted, som tog mig ind som en af de første mangfoldigheds-konsulenter i IKEA Danmark.

I 2012 var det Helle Faber som ansatte mig som radiovært, selv om jeg aldrig havde arbejdet med radio. Det blev til 7 ½ år som vært på det ugentlige politiske debatprogram ”Rushys Roulette” som var det 7. mest lyttede program på Radio24syv.

Det job, jeg har nu, kan jeg takke min nuværende chef Ola Lenes for. Han gjorde det muligt for mig at lave et brancheskift, så jeg kunne udskifte journalistikken med jobbet som headhunter i HR-konsulenthuset Hudson Nordic.

Hvilke tre værdier er vigtige for dig i dit arbejdsliv?

Ordentlighed, nysgerrighed og ydmyghed.

Hvilken kvinder i dit netværk vil du åbne døre for?

Jeg vil pege på Hanne Danielsen. Hun er i dag direktør SIU-TSIU - en socialøkonomisk virksomhed, der støtter grønlandske unge med særlige behov til et liv med uddannelse, job og kolleger. SIU-TSIU er etableret i Tasiilaq med en række socialøkonomiske virksomheder, hvor unge kan uddanne og udvikle sig.