Blog

8. december 2020
| Portræt

"Succes er et vedligeholdelsesarbejde. Ingenting kommer ud af ingenting, og hvis du skal opnå dine mål, skal du lægge stort arbejde i det. Alt for mange mennesker giver op alt for hurtigt, og alt for mange springer over, hvor gærdet er lavest."

Selina Juul er 40 år gammel og forfatter, iværksætter, stifter og bestyrelsesformand af bevægelsen Stop Spild Af Mad samt Årets Europæer 2020. 

Derudover er hun bestyrelsesmedlem i regeringens tænketank om Forebyggelse af Madspild og Fødevaretab ONE\THIRD, bestyrelsesmedlem i Refood-mærket, har senest udgivet kogebogen “Mad med respekt” med medvirken af H.K.H. Prinsesse Marie og har for nyligt bidraget med et kapitel til Vatikanets bog om madspild.

Selina Juul følges af knap 118.000 følgere på hendes sociale medier og for sit arbejde i kampen mod madspild fik Selina Juul bl.a. Reader’s Digest European of the Year Award 2020-titlen, European Young Leader 2018-titlen, blev af Berlingske kåret til Årets Dansker 2014, fik Nordisk Råds Natur- og Miljøpris 2013, Svend Auken-prisen 2013, ALT for damernes Kvindepris 2013 samt Ridderkorset af fortjenstordenen Pro Utilitate Hominum.

 

Foto: Andreas Mikkel Hansen

Ladies First fremviser alsidige, kloge og inspirerende kvinder i arbejdsliv. Derfor er dette portræt af en kvinde, som fællesskabet i Ladies First selv har nomineret og ønsker at hylde.

Hvad optager dig lige nu inden for dit arbejdsliv?

Sidste år blev jeg af Vatikanet inviteret til at tale på Vatikanets high level konference om madspild. Derefter har Vatikanet spurgt mig, om jeg ville bidrage med et kapitel til deres 240 siders lange bog om madspild, som netop er udkommet i Vatikanet. Det er en rigtig stor ære og anerkendelse - og mange medier interesserer sig for historien. Derfor er jeg i gang med masser af interviews, TV og pressearbejde.

I 2021 er der i Stop Spild Af Mad flere spændende projekter på vej. Pga. corona-tiden blev mit 2020 heldigvis til et noget mere roligt år, og det trængte jeg meget til, da jeg har kørt Stop Spild Af Mad med 300 kilometer i timen de sidste 12 år.

Hvilke betydningsfulde valg har du truffet i dit arbejdsliv?

Først og fremmest at lave to-do-lister. En god to-do-liste giver overblik og ro og redder mig fra stress. Mit liv er til tider meget turbulent, - derfor er det at have en liste en meget vigtig hjælp i min hverdag.

Dernæst involverer jeg mig ikke i alt muligt drama, hverken digitalt eller fysisk. Min tid er alt for knap til at blive brugt på kævl, drama og intriger.

Hvad er du særligt god til?

Altid at være velforberedt. Jeg er ekstremt flittig og meget arbejdsom. At være velforberedt giver mange gode forspring i livet.

Altid at have overblikket, holde mig informeret, følge med i den nyeste udvikling og for eksempel læse de nyeste rapporter om emnet. Det kan ikke understreges nok: Viden er magt.

Derudover at være 100% faglig og saglig. Jeg er nok en af de mest medieomtalte mennesker i Danmark, men ingen kender til mit privatliv. Og sådan skal det forblive.

Jeg er nok den person i Danmark, som har måske det vildeste netværk. Mit netværk rummer alt fra Kongehuset til statsministre til kendte Hollywood-skuespillere. Men jeg bruger mit netværk meget forsigtigt og respektfuldt og udelukkende i regi af Stop Spild Af Mad til at fremme kampen mod madspild.

Hvilke konkrete succeser og udfordringer har du haft i dit arbejdsliv?

Succeser: 

At skabe en dansk og international anerkendt folkebevægelse, Stop Spild Af Mad. At medvirke til at danske husholdninger har mindsket madspild med 14.000 tons på 6 år. At være med til at involvere Kongehuset, Regeringen, EU og FN og endda Vatikanet i kampen mod madspild. At medvirke i en BBC-video, som ender med at gå viralt og blive set af 30 millioner mennesker verden over - og inspirerer folk over hele verden til mindre madspild. At gøre kampen mod madspild til en god business case. At medvirke til over 40 danske og internationale bøger og publikationer om madspild.

Udfordringer:

Selvom jeg er en offentlig person med knap 118.000 følgere, og jeg har optrådt i danske og internationale medier og TV over 9.000 gange, er jeg ekstremt privat omkring mit privatliv. Det er min sidste bastion, noget som jeg værner rigtigt meget om. Det kan sommetider være svært for journalisterne og mine følgere at acceptere dette. Da vi desværre lever i en verden i dag, hvor folk nærmest forventer, at kendte offentlige mennesker har en pligt til at udstille alt om deres privatliv. 

Hvad har netværk og fællesskaber bidraget med i dit liv, både arbejdsmæssigt og privat?

Jeg er nok den person i Danmark, som har måske det vildeste netværk. Mit netværk rummer alt fra Kongehuset til statsministre til kendte Hollywood-skuespillere. Men jeg bruger mit netværk meget forsigtigt og respektfuldt og udelukkende i regi af Stop Spild Af Mad til at fremme kampen mod madspild. I virkeligheden er jeg ret asocial og siger som regel nej tak til diverse rød løber-og kendisarrangementer.

Hvordan kan vi alle blive endnu bedre til at løfte hinanden i arbejdslivet?

Du skal behandle alle, som du selv gerne vil behandles. Uanset hvordan du vender og drejer det, vil dine handlinger altid komme tilbage til dig før eller senere, det er bare spørgsmål om tid.

Der gik ret lang tid, inden nogen overhovedet begyndte at åbne døre for mig. Men de få mennesker, der har, er jeg evigt taknemmelig for. I dag åbner min succes og mit omdømme rigtigt mange døre for mig - og jeg åbner selv dørene for rigtigt mange.

Hvis du vidste, hvad du i dag ved om arbejdslivet, hvad havde du så fortalt dig selv, da du var helt ny på arbejdsmarkedet?

Hold fokus på målet og forbliv på vejen - udfordringer er blot nogle små sten på vejen frem mod succes.

Hvem har åbnet døre for dig og muliggjort, hvor du er i dag?

Der gik ret lang tid, inden nogen overhovedet begyndte at åbne døre for mig. Men de få mennesker, der har, er jeg evigt taknemmelig for. I dag åbner min succes og mit omdømme rigtigt mange døre for mig - og jeg åbner selv dørene for rigtigt mange.

Hvilke tre værdier er vigtige for dig i dit arbejdsliv?

Vær flittig, vær struktureret og vær velforberedt. Succes er et vedligeholdelsesarbejde. Ingenting kommer ud af ingenting, og hvis du skal opnå dine mål, skal du lægge stort arbejde i det. Alt for mange mennesker giver op alt for hurtigt, og alt for mange springer over, hvor gærdet er lavest. Succes er også en state-of-mind. Hvis du er indstillet på bare at gøre det lidt bedre hver eneste dag, vil du opnå store resultater. Succes handler om konstant og uendelig forbedring.

Hvilken kvinde i dit netværk vil du åbne døren for og lade portrættere på Ladies Firsts blog?

Stifter af Projekt Hjemløs, Gitte Johansen, som har et hjerte af guld, og som ulønnet i 8 år har sørget for at give mad og omsorg til Københavns mange hjemløse.

Projekt Hjemløs - Mad og omsorg til byens hjemløse

Stifter og daglig leder: Gitte Johansen

http://www.projekthjemløs.dk