Blog

9. oktober 2019
| Portræt

Jeg sagde mit gode job op for at starte Det Kærlige Måltid

 

Charlotte Thyberg stiftede i august 2018 non-profit organisationen Det Kærlige Måltid efter mere end 23 år som kategorichef - og indkøber i detailbranchen.

 

Charlotte Thyberg

Ladies First vil skabe og fremvise flere alsidige, kloge og inspirerende kvindelige portrætter inden for emnet arbejdsliv. Derfor er dette portræt af en kvinde, som fællesskabet i Ladies First selv har nomineret og fremhævet - læs med her. 

Hvad optager dig lige nu inden for dit arbejdsliv?

Da jeg lige har etableret en ny organisation (Det Kærlige Måltid), er der mange og nye opgaver at holde styr på – heldigvis er de spændende og variationen er stor. Opgaverne spænder vidt, fra praktiske gøremål til mere komplekse opgaver som fx at få et køkken, udbringning af mad og godkendelse fra levnedsmiddel-myndighederne. Indlæringskurven er stejl, og den største udfordring for øjeblikket er, at selve driften jo ikke er indtægtsgivende, så pengene skal ind i organisationen via fundraising og velgørenhed.

Hvad er det Det Kærlige Måltid kan give unge mellem 15 og 25 år med i livet?

Vi giver dem viden og kompetencer om råvarer, ernæring, madspild, køkkenfærdigheder, lederskab og hvordan sunde og nærende måltider tilberedes. De unge vil samtidig opleve et nyt fællesskab og glæden ved at hjælpe andre samt få indsigt i, hvad det vil sige at bidrage som frivillige til et godt medborgerskab.

Hvilke betydningsfulde valg har du truffet i dit arbejdsliv?

Det mest skelsættende valg, jeg har truffet, er, at jeg sagde mit gode job op for at starte Det Kærlige Måltid. Jeg var blevet inspireret til projektet i USA, og efter at have vurderet, om konceptet kunne overføres til danske forhold, gav det så meget mening, at jeg bare måtte starte herhjemme. Man kan derfor sige, at det var et stort valg, men ikke et svært valg, fordi det gav så meget mening. Jeg stillede flere gange mig selv spørgsmålet:” hvad er det værste der kan ske?” Og jeg kom til den erkendelse, at det ville være, at det ikke lykkedes, og jeg måtte finde mig et nyt job. Men jeg måtte følge mit hjerte og tro på, at min passion til projektet ville kunne drive det hele vejen.

De unge vil samtidig opleve et nyt fællesskab og glæden ved at hjælpe andre samt få indsigt i, hvad det vil sige at bidrage som frivillige til et godt medborgerskab.

Hvilke konkrete succeser og udfordringer har du haft i dit arbejdsliv?

Jeg var med til at gøre bogen til noget, man også kunne købe udenfor de traditionelle distributionskanaler, efter liberaliseringen af bogmarkedet i 2001. Jeg var med i det første årti, hvor branchen med et af tidens ord blev ”disruptet”. Jeg spillede en rolle i at få udvidet markedet og overtalt de danske forlag til at sælge bøger til Salling Group, hvilket var en sej kamp, der endte med at blive en stor succes.

For nylig har den største succesoplevelse været, da vi bragte de første måltider fra Det Kærlige Måltid ud til nogle af modtagerne i Aarhus Kommune sidst i januar. Det var lykkedes mig sammen med en gruppe ildsjæle at komme fra start til realisering på under et halvt år, og jeg vil aldrig glemme den onsdag, da vi stod og gav hinanden high fives, fordi de første måltidstasker var kommet ud til kriseramte familier. Og i en non-profit organisation er det enormt givende at opleve, når modtagerne melder tilbage, hvor glade de er for, udover maden, at modtage en personlig hilsen fra vores frivillige unge.

I forhold til udfordringer arbejdede jeg i en rum tid mod mine egne værdier, hvilket medførte, at jeg en dag måtte trække stikket og sygemelde mig. Med god hjælp fra arbejdspladsen og familie og venner, kom jeg heldigvis hurtigt og styrket ud af forløbet og var blevet klogere på, hvad der betyder noget for mig og for mit arbejdsliv.

Hvad har netværk og fællesskaber bidraget med i dit liv, både arbejdsmæssigt og privat?

Uden netværk havde jeg aldrig kunnet etablere Det Kærlige Måltid – det gælder både mit erhvervsnetværk og mit private. Opbakningen, sparring, interessen og ønsket om at støtte, hvor det var muligt, har været fantastisk. Følelsen af et lokalt fællesskab og det unikke fællesskab mellem de mange frivillige i Det Kærlige Måltid er så livsbekræftende.

Hvis du vidste, hvad du ved i dag om arbejdsliv, hvad havde du så fortalt dig selv, da du var helt grøn?

At selv i en presset tid bør man afsætte og prioritere tiden til at lære de værktøjer, der på den lange bane kan hjælpe en. I en meget kort sætning er det ”ikke at udskyde udvikling til senere”. Når man er presset på tid, er det farligt at udskyde et softwarekursus eller indlæring af en ny kompetence til, ”når man har tid”. En investering i at forstå nogle nye sammenhænge er en investering med meget kort tilbagebetalingstid, når man måler på de effektiviseringer, man opnår.

Min far var meget entreprenant og min mor var den omsorgsfulde person, som havde øje for andres ve og vel. Begge kompetencer gør jeg brug af i mit nuværende job.

Hvem har åbnet døre for dig og muliggjort, hvor du er i dag?

Mine forældre viste mig som barn andre kulturer og lod mig rejse til USA som udvekslingsstudent. Det lærte mig meget både i forhold til mennesker og kulturer. Og så tror jeg, at de ved at give slip har vist mig en tillid, som har været god for mig, og som har givet mig et andet perspektiv på det at være dansk. Min far var meget entreprenant og min mor var den omsorgsfulde person, som havde øje for andres ve og vel. Begge kompetencer gør jeg brug af i mit nuværende job.

Hvilken kvinde i dit netværk vil du åbne døren for og lade portrættere på Ladies Firsts blog?

Forfatter og foredragsholder Anette Harbech Olesen, indkøbschef hos Normal, Susanne Hounsgaard og konsulent Dorte Skovbo. De er alle stærke, ærlige og vise kvinder, som jeg har kendt i rigtig mange år. De har lært mig meget, været sparringspartnere, støttet og givet mig troen på, at jeg kunne starte Det Kærlige Måltid.