Blog

13. april 2020
| Portræt

Vi skal alle blive meget bedre til at turde noget mere

Amélevi Hounou Rathleff er 39 år og stifter af Memox, fungerende udviklingschef i Memox samt direktør af Memoxakademiet. Memox specialiserer sig inden for multietnisk og etnisk dansk familiebehandling og tilbyder konsulent ydelser, der hjælper udsatte familier, børn og unge.

Ladies First vil skabe og fremvise alsidige, kloge og inspirerende kvindeportrætter inden for emnet arbejdsliv. Derfor er dette portræt af en kvinde, som fællesskabet i Ladies First selv har nomineret og fremhævet - læs med her. 

Hvad optager dig lige nu inden for dit arbejdsliv?

Forandringsledelse og processer optager mig, jeg er fokuseret på hvordan man/vi skaber et godt lederskab. Lederskab og kultur er fundamentet for en virksomhed i trivsel. Innovation er en væsentlig faktor for progression hvorfor dette optager mit arbejdsliv.

Fokus på værdiskabelse for mennesker og hjælpe dem ved at skabe en anden diskurs omkring dette. Hvis vi ser anderledes på tingede og ser mennesker som forandringsvillige kan vi flytte dem meget mere end hvad vi tror – så længe vi tror på dem.

Hvilke betydningsfulde valg har du truffet i dit arbejdsliv?

At træffe et valg om at have fokus på bolden, i dette tilfælde at have fokus på trivsel for børn og familie. En konstant påmindelse om, hvad der er vigtigt, hvis visionen er at skabe forandring for mennesker – hvad skal der så til?

Og særligt fokus på bolden når der skal træffes de rigtige valg selvom det er svært. Hvis folk man arbejder med, ikke har de samme målsætninger og ikke vil det samme, bliver man nødt til at tage de svære beslutninger nogle gange, også ved at ophøre et samarbejdet så man ikke mister fokus på bolden.

Hvad betyder balance mellem arbejds- og familie/privatliv for dig?

Det betyder rigtigt meget at have balance og at have fokus på at gøre det godt eller, godt nok, på begge fronter. For mig og min mand er vores børn de vigtigste. Hvis jeg ikke kan få min egen familie i balance og til at lykkedes, kan jeg heller ikke have det godt på arbejde, da jeg bliver presset. Derfor bestræber jeg mig på at balancere disse, og nogle gange prioritere først og fremmest min mand dernæst mine børn frem for andet.

For hvis mine børn eller mand ikke trives, må jeg sætte fokus på dem. Derefter kan jeg bruge den energi der er vigtigt på mit arbejde når min familie trives.

Hvad der er vigtigt, hvis visionen er at skabe forandring for mennesker?

Hvilke konkrete succeser og udfordringer har du haft i dit arbejdsliv?

Jeg har mange succeser, bl.a. har jeg skabt en succesfuld virksomhed som har givet værdi for hundredevis af forældre, børn, og unge og borger i samarbejde med landes kommuner. Derudover er der flere hundrede mennesker, som har fået et værdifuldt arbejde hvor de har fået muligheden for at gøre en forskel for andre mennesker og hvor andre mennesker også føler at de flytter sig. Så det er både succesfuldt at jeg kan give andre et arbejde og give dem plads til at vokse med deres arbejde.

Derudover, at være den første og største virksomhed i Danmark som udbyder forbyggende støtte på modersmålet til udsatte børn og unge, er en kæmpe succes. Vi har mange nationaliteter og er enorm mangfoldige. En forudsætning for succes er også at kunne skabe diversitet og mangfoldighed på arbejdspladsen.

Alle mennesker og virksomheder har udfordringer uden dem intet vækst, og udvikling. Mine udfordringer har i høj grad handlet om den vækst rejse vi har stået overfor. Det har været udfordrende at få folk til at kunne følge med udviklingen ifht. den forandringsledelse, og kultur det kræver at drive en vækstvirksomhed.

Hvad har netværk og fællesskaber bidraget med i dit liv, både arbejdsmæssigt og privat?

Mit netværk har bidraget med enorm kapacitet. Jeg ville ikke have været i stand til at skabe denne virksomhed uden mit netværk. Hele mit netværk har hjulpet mig med at skabe virksomheden. Det er fra rådgivning, sparring, ide udveksling, og hjælp til hvordan man driver ledelse.

Hvis jeg ikke havde et netværk at alliere mig med, mennesker der brænder for det samme som mig, så havde det ikke været muligt. Mit private netværk har bidraget med råd, vejledning, og opmuntring når det blev svært. Særligt har en hjulpet mig med at gøre opmærksom på at lytte til min intuition og handle derefter.

 

Hvis du vidste, hvad du, i dag ved om arbejdslivet, hvad havde du så fortalt dig selv, da du var helt grøn?

Så ville jeg have sagt, at det kræver rigtigt meget mod, vedholdenhed og rigtig meget hårdt arbejde, mange kompromiser og være afklaret med at give afkald på noget.

Hvis jeg ikke havde et netværk at alliere mig med, mennesker der brænder for det samme som mig, så havde det ikke været muligt.

Hvem har åbnet døre for dig og muliggjort, hvor du er i dag?

Familie, netværk, og venner, og selvfølgelig egen kraft - ved at have troen og modet til at turde åbne de døre der skal til. Mine tidligere arbejdspladser har vist mig hvad der fungerede, og hvad der fungerede mindre godt hvilket har banet vejen for mig til at se de huller som skulle løses.

Hvad skal der til, hvis man ikke tør?

Mod til at turde – man skal ikke frygte ting. Mange mennesker sidder fast. Jeg oplever meget at folk ikke tør at tage chancen eller at drømme, for bare at passe ind. Lad være med at være så bange. Tør at blive den forandring du gerne vil se. Vi skal alle blive meget bedre til at turde noget mere. Tro mere.

Hvilken kvinde i jeres netværk vil i åbne døren for og lade portrættere på Ladies Firsts Blog? 

Jeg vil gerne åbne døren for Therese Manscher som har sin egen frisørsalon Miror Miror. Jeg elsker Thereses energi og synes hun er en sej kvinde der tør springe ud i nye muligheder og udfordringer – som da hun valgte at åbne sin egen frisørsalon der i dag er en af eftertragtede frisører i København.